Zondag 18/08/2019

Update

Parlementsverkiezingen Albanië verlopen rustig

Beeld UNKNOWN

De parlementsverkiezingen in Albanië zijn rustig verlopen. Zo luidt de eerste tussentijdse balans die de internationale waarnemers hebben opgemaakt. De parlementsverkiezingen werden van nabij gevolgd door de Europese Unie, want een goed verloop van de stembusgang was van cruciaal belang voor een verdere toenadering van Albanië tot de EU. Tirana heeft eind april het statuut van kandidaat-lidstaat aangevraagd.

"Minder problemen dan anders"
"Voor zover wij weten, zijn er minder problemen geweest dan tijdens voorgaande verkiezingen", verklaarde Robert Bosch van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In totaal zijn in Albanië zo'n 450 buitenlandse waarnemers aan de slag.
Bosch en de Amerikaanse ambassadeur in Tirana riepen de kiezers op om onbevreesd naar de stembus te trekken. Volgens de centrale kiescommissie had omstreeks 16.00 uur ongeveer 40 tot 45 procent van de ruim drie miljoen kiezers een stem uitgebracht.

"Intimidatie kiezers"
De socialistische oppositiepartij van Edi Rama gewaagde niettemin van gevallen van intimidatie jegens kiezers, die aangemaand zouden worden om voor de aan de macht zijnde Democraten te stemmen. Volgens een woordvoerder van de Democratische partij verloopt de stembusgang echter "rustig en correct".

Nieuwe kieswet tegen fraude
Sinds de val van het communisme begin jaren negentig, werden de verkiezingen in Albanië steevast overschaduwd door onregelmatigheden, fraude, betwistingen en electoraal geweld. Op vraag van de EU voerde Albanië vorig jaar een nieuwe kieswet in. Dat zou het risico op fraude moeten beperken.

Berisha aan winnende hand
De conservatief Sali Berisha blijkt intussen over de beste papieren te beschikken om een nieuw mandaat als premier af te dwingen, blijkt uit de eerste exit polls die na afloop van de parlementsverkiezingen werden gepubliceerd. Volgens het onderzoeksinstituut Gani Bobi heeft de door de Democratische partij van Berisha geleide coalitie een absolute meerderheid van 50,3 procent van de stemmen gehaald. Het instituut houdt wel rekening met een foutenmarge van 1,5 procent. De socialistische oppositie van Edi Rama zou volgens de exit polls 42,3 procent van de kiezers gelokt hebben.

Officiële resultaten worden pas morgen verwacht. Indien de trends van de polls bevestigd worden, zou de coalitie van Berisha 76 van de 140 zetels in het parlement bezetten. De socialisten zouden dan genoegen moeten nemen met 60 zetels. Ook andere exit polls dichten Berisha een voorsprong toe, maar wel met een kleinere marge. (belga/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden