Maandag 19/04/2021

Update

Parlementaire trein van de staatshervorming vertrokken

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De bevoegde Kamercommissie heeft deze namiddag de bespreking aangevat over het wetsvoorstel ter herziening van artikel 195 van de Grondwet. Die herziening is nodig om het akkoord over de zesde staatshervorming tussen de acht partijen integraal uit te voeren. De zitting bleef beperkt tot een inleidende uiteenzetting. De vraag van N-VA, gesteund door Vlaams Belang, om experten zich over de procedure te laten uitspreken, werd weggestemd.

De huidige meerderheidspartijen en de groenen sloten op 11 oktober 2011 een akkoord over de staatshervorming. Om artikelen uit de Grondwet te kunnen wijzigen, moeten die door het vorige parlement voor herziening vatbaar zijn verklaard. Het communautaire akkoord omvat evenwel grondwetsbepalingen waarvoor dat niet gebeurde. Om die aanpassingen toch door te kunnen voeren, maken de acht partijen gebruik van artikel 195 van de Grondwet, dat de procedure ter herziening van de Grondwet bepaalt en dat wel voor herziening vatbaar werd verklaard. Het gaat om een overgangsmaatregel, vermits de wijziging enkel zou gelden tijdens deze legislatuur en voor deze staatshervorming.

Probleem met legaliteit volgens N-VA
Volgens Kamerlid Ben Weyts (N-VA) stelt er zich een probleem met de legaliteit van de procedure. Vooral over de tijdelijkheid van de herziening van artikel 195 rijzen volgens hem vragen. Weyts verweet de betrokken partijen twee van de drie grendels rond de Grondwet te halen, de Grondwet te wijzigen en nadien de grendels terug te zetten met een groot hangslot errond.

Vlaams Belang: "Iets vunzigs aan de hand"
Hij daagde de andere partijen uit experten uit te nodigen om zich over de procedure uit te laten spreken, zoals voormalig CD&V-senator Hugo Vandenberghe. "Als u zo sterk in uw schoenen staat, is dat toch een kleintje", luidde het. Weyts kreeg de steun van Gerolf Annemans (Vlaams Belang), die een groot vermoeden heeft dat er iets vunzigs aan de hand is. Ook Olivier Maingain (FDF) zei te twijfelen aan de wettigheid van de gevolgde weg.

"Constituante"
PS-fractieleider Giet, tevens PS-interimvoorzitter, repliceerde dat de antwoorden op de vragen van de tegenstanders in de tekst van het wetsvoorstel zelf staan. Hij merkte ook op dat het parlement constituante is. "Het is aan ons om zich uit te spreken", luidde het. De meerderheidspartijen en de groenen stemden het voorstel om hoorzittingen te organiseren weg. Volgende maandag om 14.00 uur gaat de bespreking van het voorstel voort.

Hervorming
Het wetsvoorstel bevat ook de precieze bepalingen waarvoor de aanpassing van het artikel 195 wordt doorgevoerd. Die gaan onder meer over de hervorming van de provincies en de uitoefening van de autonomie van de gewesten ten aanzien van de provincies. Een tweede punt gaat over het waarborgen van het recht op kinderbijslag en kadert in de overdracht van de betrokken bevoegdheden naar de gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie in Brussel.

BHV
Daarnaast heeft een punt betrekking op de hervorming van het tweekamerstelsel, in het bijzonder van de Senaat, en op het toevertrouwen van de zogenaamde residuaire wetgevende bevoegdheden aan de Kamer. Een andere bepaling gaat over het samenvallen van de federale met de Europese verkiezingen. Nog een andere bepaling slaat dan weer op het verbod om minder dan een jaar voor de geplande datum van de verkiezingen de kieswetgeving te wijzigen, terwijl een ander artikel dan weer betrekking heeft op de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV.

Vereenvoudiging
Ook is via een ander punt sprake van de vereenvoudiging van de samenwerkingsprocedures tussen de verschillende entiteiten, terwijl een specifieke bepaling handelt over het uitsluiten van bevoegdheidsconflicten tegen wetten die wijzigingen aanbrengen aan de belastbare grondslag, het belastingtarief, de vrijstellingen of andere elementen die tussenkomen in de berekening van de personenbelasting. Giet herinnerde er ook aan dat voor de herziening van de aangewezen bepalingen twee derden van de leden van de Kamers aanwezig moeten zijn en dat een aanpassing enkel kan gebeuren met een tweederdemeerderheid. (belga/eb/adv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234