Woensdag 26/01/2022

Agentschap Inburgering

Parlement trekt persoonlijk naar Agentschap Inburgering

Eind januari protesteerde het personeel van het Agentschap al aan het kantoor van voogdijminister Homans.  Beeld BELGA
Eind januari protesteerde het personeel van het Agentschap al aan het kantoor van voogdijminister Homans.Beeld BELGA

De commissie Inburgering van het Vlaams parlement gaat op werkbezoek bij het geplaagde Agentschap Inburgering en Integratie. Dat hebben de parlementsleden woensdag afgesproken.

Redactie

Bij het Agentschap Inburgering moeten, tot ongenoegen van personeel en vakbonden, 170 mensen afvloeien. Volgens Homans is de ingreep nodig omdat de vluchtelingenstroom is afgenomen en er dus minder mensen een inburgeringstraject volgen. Bij de oppositie is echter te horen dat er nog meer dan duizend mensen op een wachtlijst staan voor een traject en dat het agentschap - eerst onder de hoede van Geert Bourgeois, daarna onder die van Liesbeth Homans - al jarenlang slecht wordt geleid. Een audit zou een en ander kunnen verduidelijken, maar die komt er niet, maakte bevoegd minister Homans vorige week duidelijk.

Een vraag om een hoorzitting te organiseren met de top van het agentschap kreeg woensdag geen meerderheid, maar omdat er vragen blijven komen gaan de parlementairen wel zelf ter plaatse. "Elke fractie mag voorstellen wie ze willen zien, al lijkt het me voor de hand te liggen dat we de directeur en de voorzitter van de raad van bestuur spreken", zegt Nadia Sminate (N-VA).

Debat

Het debat in de pleinaire vergadering verliep overigens hard tegen onzacht. Volgens oppositiepartijen sp.a en Groen zijn er wel degelijk wachtlijsten en moet er dringend een onafhankelijke doorlichting van het agentschap komen.

Volgens Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) bewijzen de cijfers haar gelijk, maar doet bevoegd minister Liesbeth Homans ten onrechte "alsof er geen vuiltje aan de lucht is". Kherbache noemt de situatie "onaanvaardbaar" en herhaalt haar pleidooi voor een onafhankelijke doorlichting van het agentschap. Ook bij Groen-politica An Moerenhout is het geduld op. "De tijd van struisvogelpolitiek is voorbij", aldus Moerenhout.

Maar volgens minister-president Geert Bourgeois wakkert de oppositie "de onrust aan met cijfers die niets bewijzen". De minister-president antwoordde in plaats van een zieke minister Homans. Bourgeois gaf geen krimp en herhaalde boodschap die Homans eerder al gaf: "Er zijn geen wachtlijsten die te wijten zijn aan een capaciteitprobleem bij het agentschap."

De regeringsleider herhaalde ook Homans' eerdere argumenten voor de reden waarom sommige inburgeraars niet meteen (kunnen) starten aan hun cursus. Het gaat dan om mensen die om persoonlijke redenen (bv. ziekte, een gebrek aan kinderopvang, het volgen van een opleiding) niet instappen. Daarnaast is er ook het aangeboden maatwerk. Wie bijvoorbeeld een cursus wil volgen in zijn contacttaal, wordt soms gevraagd om te wachten op andere cursisten met dezelfde contacttaal om zo een voldoende grote klas te hebben.

"Er is geen capaciteitsprobleem. Er is geen nieuw element. De feiten zijn niet anders dan vorige week. Stop met het aanwakkeren van onrust met cijfers die gekend zijn en niets bewijzen. Dat is contraproductief en zorgt ervoor dat de onrust bestendigd wordt", aldus Bourgeois.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234