Dinsdag 10/12/2019

Parlement moet KB's over Dexia bekrachtigen om "wantrouwen" te vermijden

De federale regering heeft de koninklijke besluiten voor de overheidsgarantie aan Dexia ter bekrachtiging voorgelegd aan het parlement. De meerderheid acht dat noodzakelijk om het "wantrouwen" bij investeerders weg te nemen en elk juridisch risico te vermijden. Tegenstanders van de maatregel zien er een manier in om hen buitenspel te zetten.

De regering legde woensdag een amendement neer bij de Kamercommissie Financiën, die momenteel een wetsontwerp bespreekt houdende fiscale en financiële bepalingen. Het initiatief moet de - mogelijk systemische - risico's door de beroepen bij de Raad van State verkleinen.

De regering blijft er weliswaar bij dat de beroepen tegen de garantieregeling ongegrond zijn, maar denkt dat het simpele bestaan ervan op zichzelf al zorgt voor "wantrouwen" bij bepaalde investeerders. Dat bemoeilijkt nu reeds Dexia's toegangsmogelijkheden tot de financiële markten om zich te herfinancieren, luidt het in de toelichting.

De koninklijke besluiten met de garantieregeling worden aangevochten voor de Raad van State door Attac, CADTM en twee parlementsleden van Groen en Ecolo. Volgens hen kan de minister van Financiën de staat niet zomaar voor dergelijke hoge bedragen engageren. Als het misloopt zou de staatsschuld immers gevoelig stijgen en zouden extra besparingsmaatregelen nodig zijn.

In het amendement onderstreept de regering nog dat de bekrachtiging "terugwerkende kracht heeft tot de datum van inwerkingtreding van elk van de bekrachtigde koninklijke besluiten", om zo de rechtszekerheid te vrijwaren van de betrokkenen waarbij Dexia zich reeds herfinancierde. Dat terugwerkend karakter leidt volgens de regering niet tot rechtsonzekerheid "aangezien dit artikel van het wetsontwerp niets bevat wat niet reeds was vastgelegd in voormelde KB's".

De overlegcommissie Kamer-Senaat keurde donderdag ook de inkorting van de evocatietermijn goed, tijdens dewelke de Senaat de tekst eventueel naar zich toe kan trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234