Vrijdag 21/01/2022

Parlement keurt fel afgeslankte dienstenrichtlijn goed

Na twee jaar van intense discussie heeft het Europees Parlement de roemruchte Bolkesteinrichtlijn goedgekeurd. Of liever: wat ervan overblijft. Het ultraliberale uitgangspunt van de voormalige Eurocommissaris om de dienstensector binnen de EU zonder veel beperkingen open te gooien, werd sociaal gecorrigeerd.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l Toch blijft de kritiek ter linkerzijde. Bart Staes (Groen!) is ronduit ontgoocheld omdat de tekst bulkt van de gemiste kansen. Mia Devits (sp.a) gelooft dan weer niet in de voorspelling dat deze richtlijn 600.000 jobs kan creëren.

De richtlijn die gisteren werd goedgekeurd zorgt voor een verregaande liberalisering van de dienstensector. In principe was die al jaren vrij, maar een loodzware administratie en ondoorzichtige controlemechanismen maakten het erg moeilijk voor bedrijven om zich in een andere lidstaat te vestigen of over de grenzen heen hun diensten te verlenen.

Nu vallen een pak barrières weg én wordt tegelijkertijd een uniek loket ingericht voor bedrijven die zich in een andere EU-lidstaat willen vestigen. "We mogen zeggen dat we goed werk hebbben afgeleverd met het parlement", zo zegt Marianne Thyssen (CD&V), die bij de conservatieve EVP-fractie een van de voortrekkers was in de discussie. Thyssen zegt vooral tevreden te zijn dat de huidige dienstenrichtlijn mijlenver verwijderd staat van wat Bolkestein begin 2004 in gedachten had, een zo goed als onbelemmerde liberalisering. Hij wilde immers ook de sociale en openbare dienstverlening in zijn richtlijn opnemen en ging uit van het gecontesteerde 'land van oorsprong'-beginsel. Waarmee bedoeld wordt: bedrijven die over de grens gaan, moeten zich houden aan de arbeids- en loonsvoorwaarden van het land waar hun hoofdzetel gevestigd is.

Velen waren bang dat dit tot sociale dumping zou leiden en dat bedrijven hun hoofdzetel zouden vestigen in landen met de meest lakse sociale wetgeving. Door dit principe groeide de Bolkesteinrichtlijn zelfs uit tot het symbool van het antisociale Europa en zorgde ze er mee voor dat de grondwet verworpen werd in Nederland en Frankrijk. Maar het 'land van oorsprong'-principe is dus verdwenen en tegelijkertijd werden een aantal sociale correcties aangebracht. Het parlement wilde van meet af aan gevoelige sectoren uit de richtlijn halen: openbare, sociale of audiovisuele diensten en interimarbeid, publiek transport of alles wat betrekking heeft op de volksgezondheid. Dat is ook gebeurd.

Ter linkerzijde blijft echter kritiek opwellen. De groenen en de Franse en Waalse socialisten stemden dan ook tegen. De sp.a'ers in het parlement onthielden zich. Bart Staes noemt de tekst niet sociaal genoeg en klaagt dat de sociale diensten die uit de richtlijn gefilterd werden veel te beperkt zijn. In de tekst gaat het om sociale huisvesting, kinderzorg en "ondersteuning van gezinnen of personen in permanente en tijdelijke nood". "Dit is beter dan wat Bolkestein voor ogen hield, maar we hebben een pak kansen gemist voor een sociaal Europa. De richtlijn zegt ook niets over de verhouding tussen werkgevers en werknemers."

Staes heeft het ook over de rechtsonzekerheid van dit document en wordt daarin bijgevallen door Mia Devits. Er kunnen nog altijd beperkingen opgelegd worden aan bedrijven door de nationale overheden op het vlak van veiligheid of milieu. De omschrijving zou te flou zijn, meent De Vits met de koepel van het Europese patronaat Unice, en leidt tot een stortvloed aan juridische procedures voor het hof van justitie. "Ik geloof ook nooit dat deze richtlijn de verwachte 600.000 jobs zal opleveren."

Dat gelooft ook Anne Van Lancker (sp.a) niet, die voor stemde. "Maar tegelijkertijd moeten we tevreden zijn met deze richtlijn. Natuurlijk zijn niet alle problemen opgelost, maar deze tekst biedt meer rechtszekerheid dan ooit tevoren. En de kritiek op het beperkte aantal sociale diensten dat uit de richtlijn wordt gefilterd, slaat nergens op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234