Dinsdag 07/02/2023

Parklife

Een splinternieuw muziekfestival 'voor foodies, families en fietsers', en dat in een groene omgeving in Sint-Denijs-Westrem, dat maakt ons nieuwsgierig! In het Parkbos kun je je in het gras, in een hangmat of in een sofa nestelen om van de concerten te genieten, een rondje doen langs de foodtrucks, deelnemen aan een slow biking contest, je laten trimmen bij de barbier of een workshop tai chi volgen. Je nageslacht breng je gewoon mee, ze hebben hier hun eigen dorp met een trendy kapsalon, vintage muziekinstrumenten en tovertafels. Eén ding is zeker: de good vibrations zullen niet van de lucht zijn!

20 september, Parkbos, Kortrijksesteenweg (bij Borluutdreef), 9051 Sint-Denijs-Westrem. www.gentfestival.be.

Accattone

De seizoensopener van NTGent is dit jaar een grote klepper van Johan Simons, die er sinds kort weer artistiek leider is. Accatone, naar de film van Pasolini uit 1961, toont de strijd om te overleven in het naoorlogse Rome, waar werk- en uitzichtloosheid overheersen. Het bijbels aandoende verhaal wordt begeleid door muziek van Bach, geplukt uit de Bachcantates, de Johannespassie en de Mattheüspassie, en live uitgevoerd door het Collegium Vocale Gent.

16 tot 20 september, Loods van Houtimport Lemahieu in de Gentse Haven, Rigakaai 2, 9000 Gent. www.ntgent.be.

Open Monumentendag

Het wordt weer moeilijk kiezen op deze jaarlijkse hoogmis voor cultuur- en erfgoedliefhebbers: in Oost-Vlaanderen alleen al gooien 200 monumenten hun deuren open, je trekt dus maar beter goede wandelschoenen aan. Een greep uit het rijkelijke aanbod: een wandeling door textielstad Ronse zoals ze was in de Belle Epoque, een rondleiding door de 'verborgen heerlijkheid' Herlegem in Kruishoutem, een gratis ritje met de stoomtrein tussen Baasrode en Sint-Amands, orgel-, beiaard- en kioskconcerten overal te lande... Maar ga vooral zelf op verkenning!

13 september, overal in Vlaanderen. www.openmonumenten.be.

Jazz in 't Park

Een streepje muziek in het groen: het blijft een niet te kloppen combinatie. En zo komt het dat we al aan de 22ste editie van Jazz in 't Park toe zijn, waar het publiek met al het beste en het nieuwste uit de Belgische jazz kan kennismaken. Daar zitten dit jaar straffe jazzladies bij als Nathalie Loriers, Eve Beuvens, Tutu Puoane en Amina Figarova, naast ander jong jazzgeweld om naar uit te kijken als John Gost en Backback. En dat allemaal geheel gratis!

3 tot 6 september in het Zuidpark,

9000 Gent. www.gent.be/jazzintpark.

Loopkriebels

Twee loopevents op de Blaarmeersen in één weekend, het kan weer niet op daar in Gent. Eentje gratis en voor de gezondheid, eentje voor het goede doel en óp je gezondheid. Qué?

Loop Festival Gent

De eerste editie van het (gratis) Loopfestival Gent is een ideetje van de Sportdienst en belooft een cocktail van loopactiviteiten, muziek en gezonde hapjes en drankjes. Een avontuurlijk bosloopparcours vol hindernissen, joggen op een zand- en grasparcours, een dobbelsteenloop, een kleefestafette, een fotoloopzoektocht, zigzag lopen, het zijn maar enkele van de tot de verbeelding sprekende activiteiten waar je je spieren in kan losgooien. Wie zijn kroost meebrengt, kan hen toevertrouwen aan Free-time voor een aangepast programma. Bedoeling van het gebeuren is meehelpen om van Gent dé loopstad van Vlaanderen te maken.

26 september, Blaarmeersen, Zuiderlaan 5, 9000 Gent. stad.gent/ sport/lopen-gent/loopfestival-gent.

Augustijnenloop

Eén dag later zijn diezelfde Blaarmeersen het decor voor een minstens even gezond, zij het lichtjes met bier overgoten loopevenement. De Augustijnenloop - géén loopwedstrijd maar een 'recreatief en sociaal gebeuren' volgens de organisatoren - gaat uit van een even eenvoudig als laagdrempelig concept: je jogt rond de vijver van de Blaarmeersen en per afgelegd rondje verzamel je minstens één flesje Augustijn. Elke oneven ronde levert je 1 biertje op, elke even ronde 2 flesjes. Let wel: elke deelnemer kan maximaal 10 Augustijnen bij elkaar sporten. De opbrengst van het evenement gaat naar een project voor verkeersslachtoffers.

27 september, Blaarmeersen, Zuiderlaan 5, 9000 Gent. www.augustijnenloop.be.

Kosmopolite Art Tour

Tijdens dit rondreizende street art festival kun je graffiti artists live aan het werk zien terwijl ze muurschilderingen uitwerken, dit jaar rond het thema 'Utopia'. Na Brussel en Louvain-la-Neuve strijkt het hele circus nu neer in Aalst. Behalve spraytechnieken bewonderen kun je er ook optredens, workshops en filmprojecties bijwonen.

18 tot 20 september, centrum Aalst. kosmopolite.com.

Safi & Spreej

Als Sevi 'Safi' Geerts en Christophe 'Spreej' Caboche op het podium staan, kan je er gif op innemen dat er heel wat liefde in de zaal zal zijn. De populairste hiphoppers van Vlaanderen hebben inmiddels drie albums om uit te plukken, en dat zal ongetwijfeld volgens het klassieke Safi & Spreejrecept zijn: niet al te moeilijke rhymes, meezingbare refreinen en professionele beats.

5 september om 15u40 op de Main Stage.

Intergalactic Lovers

Ook de hardst werkende Belgische band ooit mag natuurlijk niet ontbreken op het grote podium van Crammerock. Lara Chedraoui en haar bandleden/scoutsvrienden zullen ook deze keer ongetwijfeld iedereen om hun vinger winden met hun atmosferische, dromerige indiepop.

4 september om 20u55 op de Main Stage.

Crammerock, 4 en 5 september, Nieuwstraat 60E, 9190 Stekene. www.crammerock.be.

4 x lachen geblazen

Wouter Deprez - Slijk

Wanneer een show zulke hoge ogen gooit als deze nieuwste van Wouter Deprez, dan móéten er wel extra voorstellingen gegeven worden. Voor Slijk haalt Deprez zijn meest meesterlijke vertelskills boven, om ons met verhalen van zijn jeugd en grootvader naar de oorlogsjaren te katapulteren. Bijgestaan door een contrabasspeler brengt hij tragiek en gruwel, maar ook verlichting en humor. Snel meepikken is de boodschap.

9 september, Capitole, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent.

livecomedy.be.

Gili - CTRL

Is het een tovenaar, is het een comedian? Nee, het is Gili! Deze zelfverklaarde mentalist neemt je in zijn nieuwe show CTRL mee voor een avond vol manipulatie, suggestie en zelfs hypnose. Voor het eerst laat de West-Vlaamse Gentenaar daarbij volledig het roer los. Geen enkele show is dezelfde, het publiek regisseert. De enige constante is het verbijsterde gevoel waarmee het publiek naar huis gaat.

25 september, Theaterzaal Roxy, Temse.

2 oktober, De Herbakker, Eeklo.

www.gili.be.

Henk Rijckaert - De fun, de hits

Er zit een logische verklaring achter de naam van Henk Rijckaerts nieuwste show: hij maakt grappen en speelt liedjes. Vandaar: de fun, de hits. Radio Donna lijkt opeens terug van weggeweest.

26 september, CC Nova, Molenstraat 2b, 9230 Wetteren. www.ccnovawetteren.be.

Xander De Rycke - 10 jaar bezig, 2 uur grappig

Nu onze favoriete Zelzaatse comedian zijn trilogie heeft uitgespeeld, blikt hij samen met het publiek nog eens terug op de beste stukken uit Uw Zoete 666, Mijn Zwarte Parade en Zijn Derde Show. Een must voor trouwe fans en een fijne kennismaking voor nieuwe aanbidders.

2 oktober, CC De Biekorf, Stationsstraat 23, 9280 Lebbeke. www.ccdebiekorf.be.

Voor grote en kleine kinderen

Hierheen met de pubers

Als je je tegenwringende pubers van 12+ hier de theaterzaal niet mee in krijgt, weten wij het ook niet meer. Pitchbull wordt omschreven als 'een muzikaal-theatrale roadtrip vol electropunkpop en musicalkitsch', zangeres-actrice Amaryllis Uitterlinden (o.a. Brabançonne) mag haar keelgat openzetten en de Compact Disk Dummies schrijven en spelen de muziek.

25 september tot 9 oktober in Kopergietery, Blekerijstraat 50, 9000 Gent. www.kopergietery.be.

Daarheen met de kleintjes

Nu de zomer op zijn einde loopt, trekt CC Lokeren het park in met het jonge grut. Het ideale groene decor voor een programma vol circus, theater, muziek, grapjes, drank en taart voor de hele familie. Bekijk de slapstickavonturen van een brandweerman die een kat probeert te redden van een hoge stelling, vergaap je aan de Ganzenfanfare, beleef hoe Theater Tieret je dromen fileert...

20 september, Park Verloren Bos, Nijverheidsstraat 17, 9160 Lokeren. ccl.lokeren.be.

OdeGand

Muziekliefhebbers hebben 12 september al lang aangekruist in hun agenda, want dan kun je op en langs de Gentse binnenwateren weer genieten van OdeGand, de opener van Gent Festival van Vlaanderen. Meer dan 60 concerten op vaak unieke locaties in de binnenstad, en het leukst van al: van wereldmuziek tot klassiek, je kan het allemaal bewonderen vanuit een bootje! Wie nog meer wil, pikt twee weken later OdeGand by Night mee, de afsluiter van het festival. Op het programma: jazz en klassiek meet nightlife, en dat in het Museum voor Schone Kunsten. Tijdens een blik achter de schermen kun je ook de restauratie van het Lam Gods bewonderen.

OdeGand, 12 september op de Gentse binnenwateren.

OdeGand by Night, 26 september, Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1, Citadelpark, 9000 Gent. www.gentfestival.be.

Wereldsterren van weleer

Nana Mouskouri verkocht naar schatting meer dan 350 miljoen albums, wat haar tot een van de best verkopende artiesten ooit maakt. De Griekse zangeres met de bril werd vorig jaar 80, reden genoeg om een Happy Birthday Tour te ondernemen, die haar nu ook naar Gent brengt.

Nog zo'n ster van wereldformaat is Julien Clerc. De Franse zanger scoorde in de jaren 70 en 80 hits als Si on chantait, Venise, Ce n'est rien en This Melody. Maar hij is nog lang niet uitgezongen. In de Capitole in Gent brengt hij zijn recente album Partout la musique vient, en ongetwijfeld een medley van zijn greatest hits. Een tip: neem je moeder mee (als ze 60+ is).

Nana Mouskouri, 27 september; Julien Clerc, 28 september, Capitole, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent.

www.capitole-gent.be.

Jan Leyers - Helder

Dát was lang geleden: zanger-presentator-filosoof Jan Leyers heeft een nieuw Nederlandstalig album uit en hij gaat er uitgebreid mee op tournee. Straffe doe-het-zelf, want Jan componeerde, arrangeerde en produceerde alle tracks zelf. Hij laat zich enkel bijstaan door gastmuzikanten en de strijkers van het Chamber Orchestra of Belgium.

2 oktober, GC De Route, Stationstraat 201, 9170 Sint-Gillis-Waas. 3 oktober, CC De Abdij, Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen. www.janleyers.be.

Crammerock rockt!

Tout va bien

Sinds zijn bekroning door Studio Brussel als De Nieuwe Lichting 2013 verovert Jan Wouter van Gestel (22) met Tout Va Bien steeds meer harten. Eerst met zijn ingetogen Ne me quitte pas-cover, nu met zijn kersverse debuutalbum Kepler Star. Met passages op zowat alle zomerfestivals - Rock Werchter! Lokerse Feesten! Pukkelpop! - als gevolg. En nu staan ze nog op Crammerock ook.

Hoe bereid je je voor op zulke festivals?

"We repeteren heel gefocust en denken grondig na over de liveset. Maar dat doen we sowieso. De uitdaging is natuurlijk dat we trouw blijven aan de subtiele sfeer van het album, maar toch iets kunnen brengen dat overeind blijft op een festival. Het is echt koorddansen."

Hoe reageert het publiek tot nu toe op je toer met het nieuwe album?

"Zeer positief. Ik merk dat mensen de band beginnen te kennen. Onlangs vertelden vrienden me na een optreden dat een deel van het publiek meezong - echt de max."

Ben je zelf een festivalfanaat?

"Ik ging wel naar Werchter en Pukkelpop, maar eigenlijk vind ik festivals niet zo aangenaam. Een beetje claustrofobisch, zo met die mensenmassa's overal en nergens een rustig plekje. Gelukkig vind ik op een podium staan voor een mensenmassa niet erg."

Deze zomer stonden jullie al meteen op de moeder aller festivals, Werchter. Droomde je altijd al van een plekje op de affiche daar?

"Ja, natuurlijk. Het is zeker een mijlpaal, maar het is niet mijn ultieme droom. Meer nummers schrijven, festivals buiten België spelen en samenwerken met andere artiesten, daar droom ik nog meer van."

Samenwerken? Je zou backstage wat mensen kunnen aanklampen!

"Oei, nee, daar ben ik te verlegen voor. Ik vind het superstimulerend en een eer dat ik tussen grote kleppers op allerlei festivals mag staan, maar ik zou me niet durven op te dringen backstage. Ik ben op Werchter wél The War on Drugs, Alt-J, Ben Howard en Oscar And The Wolf gaan checken."

Wat brengen de komende maanden?

"We spelen nog op een paar festivals, maar focussen vooral op een boel clubconcerten in het najaar. Al dat toeren brengt ook verse inspiratie voor album nummer twee." (Stéphanie Verzelen)

5 september om 16u30 op de Main Stage.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234