Zaterdag 04/02/2023

Parkinson is meer dan beven alleen

Parkinson staat voor veel mensen gelijk aan schuddende hoofden, trillende handen en stramme spieren, maar daar houdt het niet bij op. Onderzoekers van de Universiteit Gent stelden vast dat parkinsonpatiënten ook last hebben van tal van psychische kwalen.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Naar schatting leven er in ons land 32.000 parkinsonpatiënten, die voornamelijk tussen de vijftig en de vijfenzestig jaar voor het eerst met de bekende verschijnselen van de ziekte werden geconfronteerd: beven, spierstijfheid, evenwichtsstoornissen en vertraagde bewegingen. Die symptomen worden veroorzaakt door een stoornis in de verbinding tussen de hersenen en de spieren. De hersenen van de patiënten maken onvoldoende dopamine aan, een stof die ons in staat stelt onze spieren optimaal te bewegen.

Behalve met die fysieke gevolgen kampen patiënten ook met heel wat psychische kwalen, zeggen onderzoekers van de Universiteit Gent nu. Zo heeft meer dan een derde van de parkinsonpatiënten last van hallucinaties die seconden tot minuten duren, terwijl bij een groep van even oude patiënten die niet aan de ziekte van Parkinson lijden, slechts een tiende ooit een visuele hallucinatie heeft gehad. "Wat de verklaring daarvoor is, moeten we nog verder onderzoeken", zegt professor Luc Crevits van de dienst neurologie van de Universiteit Gent. "Maar voor de patiënten is het een hele geruststelling dat hun hallucinaties een gevolg zijn van hun ziekte en dat ze niet gek aan het worden zijn zoals ze soms denken. Alleen al de erkenning van die kwaal kan voor therapeutische wonderen zorgen."

Een tweede vaststelling die Crevits deed is dat parkinsonpatiënten het moeilijk hebben met het organiseren van taken, vooral als die complex zijn of zelfstandig moeten gebeuren. "Als je ze de opdracht geeft om een huis te tekenen, dan lukt dat moeilijk. Geven we hen een voorbeeld, dan lukt het ineens wel. Parkinsonpatiënten hebben het ook lastig om iets te herinneren. Maar als ze een hint krijgen, werkt hun geheugen veel beter." Volgens Crevits denken veel parkinsonpatiënten daarom dat ze aan de ziekte van Alzheimer lijden, terwijl dat helemaal niet zo is. "Onze bevindingen zorgen ervoor dat de patiënt zich tenminste al meer begrepen zal voelen. Ik hoop dat dit een aanzet kan zijn om anders met die mensen om te gaan en rekening te houden met hun tekorten. Eenvoudige hulpmiddeltjes zoals lijstjes met opdrachten kunnen patiënten helpen die het moeilijk hebben om hun taken te organiseren."

De Gentse professor André Vandierendonck, verbonden aan de vakgroep experimentele psychologie, kwam tot soortgelijke bevindingen. Hij onderzocht het visuele en ruimtelijke geheugen van parkinsonpatiënten door eenvoudige tests uit te voeren met lichtjes die aanfloepten. De patiënten moesten telkens kijken naar het lichtje dat aanging, terwijl ze tegelijkertijd een andere eenvoudige taak uitvoerden zoals een serie vierkantjes aanduiden. "In vergelijking met een gezonde groep van personen werden parkinsonpatiënten met een middelmatige tot ernstige ziektegraad gehinderd door die bijkomende taak, wat bevestigt dat het ruimtelijk geheugen van deze patiënten tekorten vertoont."

Ook bij andere simpele geheugentaken bleek dat parkinsonpatiënten veel hinder ondervinden als hun aandacht te veel wordt afgeleid. "Met het geheugen op zich van die patiënten is er niets mis", beklemtoont Vandierendonck. "Wel met de controle erover. Parkinson verstoort blijkbaar de taken in het geheugen bij verdeelde aandacht. Een toch niet onbelangrijke bevinding voor mensen die dagelijks met deze patiënten omgaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234