Zondag 28/05/2023

NieuwsSchild en Vrienden

Parket wil Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild en Vrienden voor rechter wegens racisme

 Als hij veroordeeld wordt, bestaat de kans dat Dries Van Langenhove (rechts) zijn zogenaamde ‘burgerlijke en politieke rechten’ verliest. Dat kan (maar moet niet) betekenen dat hij zijn mandaat als Kamerlid moet teruggeven. Hij zetelt als onafhankelijke voor Vlaams Belang. Beeld Eric de Mildt
Als hij veroordeeld wordt, bestaat de kans dat Dries Van Langenhove (rechts) zijn zogenaamde ‘burgerlijke en politieke rechten’ verliest. Dat kan (maar moet niet) betekenen dat hij zijn mandaat als Kamerlid moet teruggeven. Hij zetelt als onafhankelijke voor Vlaams Belang.Beeld Eric de Mildt

Het parket van Oost-Vlaanderen vraagt aan de raadkamer om negen leden van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden te vervolgen. Alle negen worden ze beschuldigd van inbreuken op de antiracismewet, sommigen ook van negationisme. Kamerlid Dries Van Langenhove wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot haat en het verkopen van een verboden wapen.

Samira AtillahTom De Smet en Stavros Kelepouris

Schild & Vrienden werd begin 2017 opgericht door de rechtenstudent Dries Van Langenhove. Ze profileerden zich naar buiten toe als een ‘fatsoenlijk rechtse, conservatieve, Vlaams-nationalistische’ jongerenbeweging. Maar het VRT-programma Pano slaagde er in 2018 in om in de besloten Facebook- en Discord-groepen van Schild & Vrienden mee te lezen.

De makers stootten op duizenden berichten die als racistisch, antisemitisch, seksistisch en gewelddadig beschouwd kunnen worden. Door Pano geconfronteerd met die beelden ontkende Van Langenhove alle betrokkenheid en suggereerde hij dat het onder meer om vervalsingen ging.

Het parket startte naar aanleiding van de uitzending een onderzoek, waarvan de eindvordering nu klaar is. Daarin vraagt het om negen verdachten te vervolgen. Dat Dries Van Langenhove een van hen was, raakte al bekend omdat het parket-generaal op 21 januari 2021 vroeg om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Uit info van De Morgen blijkt dat het Kamerlid dat in 2019 op een Vlaams Belang-lijst verkozen raakte, verdacht wordt van onder meer het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld; het verspreiden van denkbeelden die gegrond zijn op rassensuperioriteit of rassenhaat; en het behoren tot of medewerking verlenen aan een groep die discriminatie of segregatie verkondigt. Dit zijn allemaal inbreuken op de antiracismewetgeving.

‘Make Vlaenderen Great Again’

Bij de acht andere mannen van wie het parket de vervolging vraagt, zitten onder meer een medewerker van de VB-Europarlementariërs, de voorzitter van een lokale Oost-Vlaamse afdeling van Vlaams Belang, en de oprichter van de site ‘Make Vlaenderen Great Again’.

De speurders schakelden een informatica-expert in die volgens het dossier kon aantonen dat Van Langenhove en de acht anderen wel degelijk zelf de berichten geplaatst hebben. De onderzoekers konden ook berichten onderscheppen waaruit blijkt dat er pogingen waren om posts te wissen nadat men weet had gekregen van de Pano-reportage. “Alle referenties met jews, jew, jood, joden zijn weg. Niks antisemitisch meer. Neger ook”, luidde het bijvoorbeeld.

Een van de negen wordt verdacht van inbreuken op de wapenwet. Opvallend: het gaat daarbij niet om K.S., die in een besloten groep poseerde met wapens op een leeuwenvlag en die onlangs nog in het nieuws kwam toen bleek dat hij wapentrainingen gevolgd had in Centraal-Europa. Zijn wapens blijken allemaal vergund. Van Dries Van Langenhove vraagt het parket daarentegen wel de vervolging voor een inbreuk op de wapenwet: hij verkocht pepperspray. Dat is een verboden wapen.

Van Langenhove werd na de Pano-reportage als onafhankelijke kandidaat op een Vlaams Belang-lijst tot Kamerlid verkozen. Als hij veroordeeld wordt, bestaat de kans dat hij ook zijn zogenaamde ‘burgerlijke en politieke rechten’ verliest. Dat kan (maar moet niet) betekenen dat hij zijn mandaat als Kamerlid moet teruggeven. Geconfronteerd met onze info, zegt Van Langenhove: “Ik heb altijd gezegd dat de aantijgingen in de reportage en het beeld dat daarin van mij geschetst werd, volkomen fout en vals zijn. En als ik een eerlijke kans krijg om mijzelf te verdedigen in de rechtbank, zal ik dat ook aantonen.”

Morgen leest u in De Morgen en op demorgen.be een portret van de negen leden van Schild & Vrienden die worden vervolgd.

Laat hieronder uw e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234