Zondag 05/12/2021

PolitiekUpdate

Parket vraagt opheffing parlementaire onschendbaarheid Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove is sinds 2019 onafhankelijk Kamerlid voor Vlaams Belang. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove is sinds 2019 onafhankelijk Kamerlid voor Vlaams Belang.Beeld Photo News

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een verzoek ingediend om de parlementaire onschendbaarheid van Kamerlid Dries Van Langenhove op te heffen. Het parket voerde twee jaar lang een gerechtelijk onderzoek naar Van Langenhove (Vlaams Belang) voor mogelijke inbreuken op de racismewet, negationismewet en wapenwet. ‘Ik heb niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier’, reageert het Kamerlid.

Aanleiding was de ‘Pano’-raportage over jongerenbeweging Schild & Vrienden die in september 2018 werd uitgezonden. In de reportage, die van boegbeeld Van Langenhove een bekend figuur maakte, werd getoond hoe in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten werden gedeeld. Na de spraakmakende uitzending stelde het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek in.

In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld wegens mogelijke inbreuken op de antiracismewet, de negationismewet en de wapenwet. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Begin december vorig jaar liet het parket weten dat het onderzoek was afgerond, en dat de eindvordering werd opgesteld.

Intussen is Van Langenhove Kamerlid. Hij werd als onafhankelijke verkozen op een lijst van het extreemrechtse Vlaams Belang. Hij geniet dus in principe parlementaire onschendbaarheid waardoor hij niet voor de rechter kan worden gebracht. De Kamer heeft nu een brief ontvangen van de procureur-generaal van Oost-Vlaanderen met daarin de vraag om de onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen

Het parket legt in de brief uit dat het Van Langenhove wil kunnen doorverwijzen naar de correctionele rechtbank “voor diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de wapenwetgeving”, zo luidt het in een persmededeling.

Voor dat kan gebeuren, moet het parlement de opheffing van de onschendbaarheid nog goedkeuren, en moet de raadkamer de zaak ook effectief doorverwijzen.

Commissie-vervolgingen

De kwestie kan in principe vanaf volgende week besproken worden in de Commissie Vervolgingen van de Kamer, maar omdat de leden van die commissie het dossier eerst moeten kunnen bestuderen, komt de zitting van volgende week wellicht nog te vroeg.

Na de bespreking van het dossier kan de Commissie Vervolgingen Van Langenhove horen, waarna ze een aanbeveling kan doen in het parlement. Die moet dan met een gewone meerderheid beslissen over de opheffing van de onschendbaarheid.

Dries Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend. In december zei hij nog te hopen op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond Schild & Vrienden. Ook vandaag blijft hij daarbij. “Ik verneem dat het parket van Oost-Vlaanderen me alsnog wil proberen vervolgen. Ik heb al gevraagd om mijn ‘parlementaire onschendbaarheid’ op te heffen” zegt hij. “Ik heb namelijk niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier. Ik kijk er naar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank, waar ik hopelijk - in tegenstelling tot in de media - wel een eerlijke kans zal krijgen.”

Ook voor een aantal andere kernleden van Schild & Vrienden zal de verwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd worden, laat het Parket-Generaal weten. Ook zij worden vervolgd voor diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234