Maandag 04/07/2022

Antwerpen

Parket opent onderzoek naar Tom Meeuws

 Tom Meeuws bij de voorstelling van de lijst voor de komende verkiezingen. Beeld Klaas De Scheirder
Tom Meeuws bij de voorstelling van de lijst voor de komende verkiezingen.Beeld Klaas De Scheirder

Net op de dag dat sp.a Antwerpen haar nieuwe lijsttrekker Jinnih Beels voorstelde, lekt uit dat er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen Tom Meeuws, de voorzitter van de afdeling. Geknoei met facturen als directeur van De Lijn blijft hem en sp.a achtervolgen.

Jeroen Van Horenbeek en Tine Peeters en Lieven Desmet

De Lijn deed in februari zelf aangifte van de zaak, waarop het parket een onderzoek is gestart. "Het gaat om een aangifte van mogelijk strafbare feiten zoals ze in 2015 bekend waren, waarbij ik de 'mogelijk' sterk benadruk. Het is aan het parket om uit te maken hoe of wat", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. Meeuws werd ontslagen bij De Lijn nadat hij de interne regels overtrad. Meeuws en zijn werkgever De Lijn sloten bij het ontslag een dading af, met daarin een vertrouwelijkheidsclausule. Nu is volgens De Lijn toch een gerechtelijk onderzoek nodig naar Meeuws en zijn handelingen, "omdat nieuwe elementen naar boven zijn gekomen."

Reuzenpijp

De statuten van De Lijn bepalen dat uitgaven van meer dan 67.000 euro een exclusieve bevoegdheid zijn van de raad van bestuur. Wie minder uitgeeft, mag zelf de handtekening zetten. Is het bedrag hoger, dan moet zelfs de CEO langs de raad van bestuur passeren. Die handtekeningsbevoegdheid heeft Meeuws meermaals in de wind geslagen, gaf hij zelf inmiddels ook toe. Onder meer voor de opening van de Reuzenpijp, een tramtunnel onder de Turnhoutsebaan. Dat evenement besteedde hij op eigen houtje uit aan het progressieve cultuurcentrum De Roma. De Roma kreeg daarvoor 664.000 euro in schijfjes uitbetaald. Door de betalingen op te knippen, werd de raad van bestuur omzeild.

De hele onverkwikkelijke zaak leidde tot het uiteenspatten van Samen, het politieke project van sp.a en Groen in Antwerpen. Het zorgde tegelijk voor politieke spanning tussen de sp.a en de N-VA. Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur bij De Lijn en N-VA'er, werd gezien als kwade genius voor het uitlekken van de bezwarende info. Iets wat Descheemaecker overigens in alle toonaarden ontkende.

Uitgerekend gisteren onthulde Meeuws de sp.a-lijst voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Hijzelf prijkt daar op een tweede plaats. Meeuws vernam het nieuws over het onderzoek in de pers en wil voorlopig geen commentaar kwijt. Lijsttrekker Jinnih Beels laat weten dat ze "totaal niet" op de hoogte was van het gerechtelijk onderzoek naar Meeuws. Ze blijft hem wel steunen. "Van mij mag Meeuws tweede op de lijst blijven. Ik geloof in Tom. Ik geloof in ons." Het Antwerpse partijbestuur vergaderde tot laat gisterenavond over de zaak, maar de positie van Meeuws op de lijst staat niet ter discussie. Beels werd bij haar aankomst op applaus onthaald.

Bittere pil

Het nieuws over het gerechtelijk onderzoek is een bittere pil voor de Antwerpse sp.a. Sinds de nederlaag van voormalig burgemeester Patrick Janssens tegen Bart De Wever, bij de verkiezingen in 2012, is de afdeling in moeilijk vaarwater beland. Jinnih Beels moest een nieuwe start worden.

Dave Sinardet: "Je stelt een nieuwe lijst voor, met een nieuwe dynamiek, maar wel met Tom Meeuws nog op nummer twee. En dan komt hier plots dat nieuws tussen fietsen. Het is duidelijk dat dit ongeveer de slechtst mogelijk timing is", reageert de Antwerpse politicoloog. "Het wordt moeilijker en moeilijker voor Meeuws. Had het aan de nationale partijleiding gelegen, dan was hij al weg. Blijkbaar heeft de partijtop weinig te zeggen aan de Antwerpse afdeling. Ze doen daar het liefst hun zin. Maar ik begrijp niet waarom ze Meeuws absoluut willen handhaven in Antwerpen. Misschien verandert dit nu."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234