Zaterdag 15/05/2021

Schild & Vrienden

Parket opent onderzoek naar Schild & Vrienden na Pano-reportage, Unia zet juridische stappen

Dries Van Langenhove. Beeld Eric de Mildt
Dries Van Langenhove.Beeld Eric de Mildt

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar de racistische en nazistische retoriek van ultrarechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden in besloten chatgroepen. Ook Unia zegt juridische stappen te willen zetten. Terwijl de Vlaamse politiek "onthutst" reageert, hult bezieler Dries Van Langenhove zich in stilzwijgen.

Geens liet deze morgen op Radio 1 weten dat de staatsveiligheid extreemrechtse bewegingen steeds meer in het oog houdt. Nu meldt hij op Twitter dat het parket van Gent een onderzoek heeft geopend naar mogelijke strafbare feiten van Schild En Vrienden. Die kwamen aan het licht in een reportage van het VRT-programma Pano.

Gelijkekansencentrum Unia laat weten juridische stappen te zetten tegen Schild & Vrienden, en gaat daarvoor de Pano-ploeg contacteren.

Unia reageert verbolgen op de feiten die de reportage aan het licht bracht. De organisatie wijst erop dat de beweging al langer op zijn radar lag. "We bundelen alle onze verschillende dossiers over Schild & Vrienden want we hadden ze al langer in het vizier. We contacteren dan ook de referentiemagistraat", aldus Unia-directeur Els Keytsman.

Unia noemt de publieke verontwaardiging hoopgevend. "Wanneer racisme, homofobie, antisemitisme of seksisme tastbaar worden, dan blijven de reacties niet uit."

Bezieler van Schild en Vrienden Dries Van Langenhove hult zich voorlopig in stilzwijgen. Het Radio 1-programma De ochtend meldt dat Van Langenhove compleet onbereikbaar is.

Lees ook: Jong N-VA-leden zetten lidmaatschap Schild & Vrienden stop

"Zoek hulp"

Verschillende andere politici van zowel meerderheid als oppositie reageerden op de ophefmakende Pano-reportage. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt het gedrag van de organisatie "walgelijk" en "strijdig met fundamenten van onze samenleving".

"Ik heb gisteren afgrijselijke mensonterende zaken gezien. Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme", aldus Francken. "Onderzoek moet aantonen wie juist wat gepost/geliked heeft", tweet hij donderdagochtend.

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) hebben leden van Schild & Vrienden geen plaats binnen N-VA, laat ze op Radio 1 weten. "Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur... Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby's. En dan de mond vol hebben over westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!"

"Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen", tweet CD&V-voorzitter Wouter Beke. Minister van Onderwijs Hilde Crevits treedt haar partijvoorzitter bij. "De hele week ging het (terecht )over het niveau en lat van ons onderwijs. Vanavond (na de uitzending woensdagavond, red.) wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat we bovenal nood hebben aan burgerschap. In eindtermen & nog meer in realiteit, als samenleving", zei ze op Twitter.

Commissie radicalisering

Open Vld-parlementslid en burgemeester van Mechelen Bart Somers vraagt de Commissie radicalisering van het Vlaams Parlement bijeen te roepen om de situatie te bespreken. "Schild en vrienden is hoogst verontrustend", tweet hij.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt "dat dit niet zonder gevolgen mag blijven". Haar Open Vld-collega Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn. "Fascisme dringt door tot in het hart van de universiteit en de jeugdraad. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn", tweet ze.

"Met N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild & Vriend zal een gesprek worden aangegaan", laat N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann weten aan De Morgen. "Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234