Woensdag 24/07/2019

Binnenland

Parket onderzoekt politiegeweld tegen transitmigranten

Transitmigranten in het Brusselse Maximiliaanpark. Een op de vier heeft ervaring met politiegeweld. Beeld Photo News

Het Brusselse parket heeft zeven vooronderzoeken geopend naar mogelijke misbruiken of geweld door de politie tegenover transitmigranten. Dat meldt het Brusselse parket in reactie op het rapport van de ngo Dokters van de Wereld, waarover De Morgen gisteren berichtte.

Uit een bevraging van Dokters van de Wereld bij 440 transitmigranten in hun humanitaire hub in Brussel, bleek dat 1 op de 4 van hen ervaringen heeft met politiegeweld in België.

De klachten gingen onder meer over stokslagen, vernederende scheldpartijen, chantage, en diefstal. Twee op de drie feiten zouden niet op de openbare weg hebben plaatsgevonden, maar in de politiecommissariaten. Migranten zouden daar volgens het rapport langdurig opgesloten worden zonder eten, drinken of sanitair, afgeranseld worden of naakt gefouilleerd worden.

Weinig hoop

Volgens parketwoordvoerder Denis Goeman zijn de vooronderzoeken niet gestart door dit rapport, maar liepen ze eerder al. Veel hoop om ze tot een goed einde te brengen, is er niet.

“Vaak is de juiste identiteit van de betrokkenen, slachtoffers en mogelijke getuigen, moeilijk vast te stellen. De mogelijke slachtoffers zijn niet uit op contact met de Belgische autoriteiten of zijn soms alweer verdwenen uit België, voor we ze hebben kunnen ondervragen. Er zijn wel contacten gelegd met de lokale politie Brussel-Noord om het makkelijker te maken voor transitmigranten om een klacht in te dienen.”

Ook het Comité P, dat waakt over de werking van politiediensten, stelt bezig te zijn met een toezichtonderzoek naar de controle en de opsluiting van transitmigranten door de politie. Hoewel het onderzoek nog niet afgerond is, lijken de voorlopige conclusies “niet in dezelfde richting te gaan als deze geformuleerd in het verslag van de ngo Dokters van de Wereld”, klinkt het in een persbericht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden