Donderdag 24/09/2020

Antwerpen

Parket onderzoekt 'dumpen' meisje (17) aan jeugdrechtbank

Het Antwerpse parket start een onderzoek naar de artsen en de ziekenhuizen die gisteren een 17-jarig meisje met psychiatrische problemen weigerden op te nemen. Dat meldt VRT. Het meisje bracht uiteindelijk de nacht door in een politiecel. Het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg zegt dat dat gebeurde conform de procedures. Maar het onderzoek moet aan het licht brengen of de artsen strafbare feiten van schuldig verzuim pleegden door het verlenen van hulp aan een persoon in gevaar te weigeren of na te laten.

Het meisje kon gisteren niet meer bij ZNA terecht en werd daarom met een ziekenwagen naar het justitiepaleis gebracht. De bevoegde jeugdrechter probeerde nog in allerijl om geschikte opvang te vinden, maar er was nergens plaats. De tiener bracht uiteindelijk de nacht door in een doorgangscel van de lokale politie. "In plaats van haar terug te sturen naar de psychiatrie, heeft men er niets beter op gevonden dan het meisje als het ware te dumpen op de jeugdrechtbank van Antwerpen", zei pers- en jeugdrechter Christian Denoyelle.

Volgens Denoyelle werd ze intussen overgebracht naar het justitiepaleis en is men naarstig op zoek naar een oplossing voor het meisje.

Het parket sluit zich aan bij de kritiek van Denoyelle en over de manier waarop het meisje aan het Justitiepaleis afgezet werd. Het parket noemt dit concrete geval des te schrijnender, omdat "artsen de minderjarige 'dropten' op de jeugdrechtbank, met haar noodzakelijke medicatie in een tasje bijgevoegd, en een richtlijn hoe deze moet worden ingenomen."

"Verantwoordelijkheid wordt verschoven"

Verder betreurt het parket het dat de Vlaamse wetgeving jeugdrechters weliswaar op papier toelaat het meest passende hulpverleningstraject voor kwetsbare minderjarigen te kiezen, maar hen geen zeggenschap geeft over het aantal beschikbare plaatsen en de toewijzing van deze plaatsen aan de betrokken minderjarigen. Bij plaatsgebrek moet het openbaar ministerie dan noodgedwongen de politie oproepen, die de jongere voor de nacht onderbrengt in een daarvoor ongeschikte bewaarkamer.

"Deze noodoplossing leidt in de praktijk tot verschuiving van verantwoordelijkheid naar jeugdrechters, jeugdparketten en politie, die hiertoe noch over de gepaste middelen, noch over de noodzakelijke medische en pedagogische expertise beschikken."

Het parket onderzoekt of de betrokken artsen en ziekenhuizen schuldig verzuim hebben gepleegd, of weigerden hulp te verlenen aan een persoon in gevaar.

"Conform de procedures"

Het ZNA bevestigt in een persbericht dat een 17-jarig meisje via de gespecialiseerde spoedafdeling van het ZNA Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg naar justitie verwezen werd. Volgens woordvoerster Renée Willems gebeurde dat conform de procedures.

"ZNA kan niet ingaan op de details van dit particuliere dossier omwille van de privacy van de patiënte, die reeds geruime tijd door het ziekenhuis verzorgd wordt. We wensen wel duidelijk te stellen dat het ziekenhuis conform de procedures voor een dergelijke casus gehandeld heeft", aldus Willems.

"De Block en Vandeurzen mogen zich niet langer achter elkaar verschuilen"

Federaal minister Maggie De Block en Vlaams minister Jo Vandeurzen mogen zich niet langer achter elkaar verschuilen, maar moeten eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen en werk maken van een gedeelde oplossing. Dat zegt oppositiepartij sp.a.

"Dat ministers De Block en Vandeurzen zich hullen in stilzwijgen nu alweer een kwetsbare jongere de nacht in de cel heeft doorgebracht, is toch niet te geloven?", zo reageren Kamerlid Maya Detiège en Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche.

De sp.a-parlementsleden wijzen erop dat het hier niet gaat om een alleenstaand geval en dat jeugdrechters en kinderpsychiaters al meermaals aan de alarmbel trokken. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld zijn er elke week dertig aanvragen voor crisisopvang, terwijl er maar acht bedden zijn.

Volgens Van den Bossche beloofde Vandeurzen al herhaaldelijk beterschap, maar blijven de problemen even groot en verwijst de Vlaamse minister van Welzijn wat graag naar zijn federale collega voor Volksgezondheid De Block. Die liet volgens sp.a op haar beurt weten dat er geen tekort is. "Dat jongeren op straat of in de cel belanden, bewijst nochtans het tegendeel", aldus Detiège.

"Dat Vandeurzen in antwoord op een parlementaire vraag niet eens kan zeggen hoeveel jongeren wachten op een bed in de kinderpsychiatrie en de crisisopvang, toont duidelijk aan dat er te weinig aandacht is voor deze nochtans kwetsbare groep jongeren", besluit Van den Bossche.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234