Zaterdag 24/08/2019

Parket in hoger beroep tegen verjaring fraudedossier AnHyp

Het parket van Brussel zegt donderdag dat het in hoger beroep gaat tegen het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in het dossier rond de miljoenenfraude bij de bank AnHyp. Die had woensdag vastgesteld dat het dossier verjaard is. Het parket betwist dat.

Het Brusselse parket wil AnHyp (nu AXA) voor de rechter brengen voor fraude met forfaitaire buitenlandse belastingen (FBB), een intussen afgeschafte belastingaftrek van 15 procent voor inkomsten uit het buitenland.

De raadkamer besliste op 29 maart echter de buitenvervolgingstelling wegens verjaring. Het parket ging in beroep, maar de KI bevestigde de beslissing van de raadkamer. De klachten werden in 1994 en 1995 overgemaakt aan het gerecht en vanaf dan loopt immers de verjaringstermijn van tien jaar.

Het parket van Brussel gaat nu in cassatie tegen het arrest van de KI. Volgens het parket kan gebruik van valse fiscale stukken niet verjaren zolang ze gebruikt worden in het kader van fiscale procedures. Dat is in deze zaak het geval, aldus het parket.

Het parket zegt ook dat zowel de raadkamer als de KI geen rekening hebben gehouden met precedenten van het hof van cassatie inzake verjaring van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

Een van de meest ophefmakende financiële dossiers


De zaak AnHyp maakt deel uit van een van de meest ophefmakende financiële dossiers van de afgelopen jaren. Midden de jaren '90 diende de fiscus klacht in tegen veertien banken die voor hun grootste klanten een handel in valse FBB-aanspraken hadden opgezet via Italië, Zuid-Korea en Uruguay. Een van hen was AnHyp.

De staat vorderde uiteindelijk 390 miljoen euro gederfde belastingen terug van de banken en hun klanten. Met de FBB-fraude was zowat 15 miljard oude frank gemoeid, verspreid over honderden dossiers. De verjaarde AnHyp-fraude via Uruguay was goed voor ruim 4 miljard frank (99 miljoen euro), waarvan 3,2 miljard (79 miljoen euro) ontdoken belastingen en bijna een miljard (24,7 miljoen euro) aan geheime commissielonen. De fiscus kon 34 miljoen euro recupereren via minnelijke schikkingen.

Uit onvrede met de verjaring van de vele dossiers riepen veertien topspeurders naar fiscale fraude en vijf parlementsleden in mei van dit jaar nog alle politieke partijen op om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten over de aanpak van de grote financi'le en fiscale dossiers van de laatste vijftien jaar. Die mislukken immers systematisch. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden