Dinsdag 19/10/2021

Parket Hasselt informeert zich over Limburgse 'Visa-fraude'

De heisa over mogelijk misbruik van overheidsgeld door leden van de bestendige deputatie van de provincie Limburg heeft de aandacht getrokken van het gerecht. N-VA-fractieleider in de provincieraad Jan Peumans eist dat er een sluitend en transparant controlesysteem komt voor de representatie- en beroepskosten.

Het parket in Hasselt bevestigde aan De Morgen dat het zich informeert over de zaak. Daaruit moet volgens woordvoerder Erwin Steyls niet worden afgeleid dat er al een informatief of vooronderzoek werd geopend. Meer commentaar wenste hij niet te geven.

Peumans, die het in zijn ogen vreemde uitgavenpatroon met de Visa-kaarten vrijdag publiek maakte (DM 14/6), legde gisteren uit dat hij niemand beschuldigt van gesjoemel of fraude: "Ik stel enkel concrete vragen over de uitgaven voor representatie- en beroepskosten door drie Limburgse gedeputeerden." Zo vraagt hij zich af of Sonja Claes, met een totaal van 11.142 euro aan representatiekosten, op tweede kerstdag 2000 werkelijk voor haar werk als provincieraadslid uit eten ging in een Antwerps restaurant voor de prijs van 3.500 frank. Vraagtekens plaatst Peumans eveneens bij de 1.200 euro die Guy Vrijs (15.478 euro representatiekosten) uitgaf in een restaurant waar hij met de motorrijdersbond vierde dat de provincie vier motorcrossterreinen krijgt. "Moeten wij dat als gemeenschap betalen?" Zo mogelijk nog grotere vragen stelt de N-VA-fractieleider zich bij het feit dat Sylvain Sleypen (23.450 euro representatiekosten) minstens 120 keer per jaar uit eten gaat in zijn functie als gedeputeerde. Het uitgavenpatroon van de drie verschilt volgens Peumans dag en nacht van dat van de overige gedeputeerden en de gouverneur.

Peumans heeft zich met deze actie niet bepaald populair gemaakt. Hij wordt bestempeld als 'potjesroerder' en 'gefrustreerd' omdat hij nu in de oppositiebanken zit. "Als ik het werkelijk grof had willen spelen, dan had ik de informatie bekendgemaakt drie weken voor de verkiezingen." Als N-VA-burgemeester (van Riemst) heeft hij naar eigen zeggen ook niets tegen de socialisten. "Gefrustreerd ben ik evenmin. De voorbije negen jaar loofde men mij als fractieleider. Nu ben ik plots een potjesroerder. Dat noem ik geen opendebatcultuur maar oude politieke cultuur."

De bestendige deputatie besliste intussen om tijdens de provincieraadszitting, morgen, in de mate van het mogelijke te antwoorden op de vragen van Peumans. De gedeputeerden, die ontkennen dat ze overheidsgeld hebben misbruikt, zijn niet van plan om publiekelijk te vertellen met wie ze getafeld hebben. Volgens hen ging het in veel gevallen om etentjes met experts aan wie advies werd gevraagd over bepaalde dossiers of over mogelijke investeerders in projecten. Peumans liet al weten dat hij hen in dat geval gedetailleerde schriftelijke vragen gaat stellen over elke rekening en elk Visa-uittreksel. Want die uittreksels stemmen vogens hem niet noodzakelijk overeen met de werkelijkheid.

(CN)

'Moet gemeenschap etentje betalen ter viering van aanleg van motorcrossterreinen?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234