Vrijdag 14/05/2021

Parket eist maximumstraffen voor Albanese E40-smokkelaars

Voor de correctionele rechtbank in Dendermonde is gisteren een megaproces gestart dat draait rond mensensmokkel en het financieel uitkleden van illegalen. Centraal staan 24 Albanezen die meer dan tienduizend vluchtelingen via België naar Groot-Brittannië zouden hebben gesluisd.

Dendermonde

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De bende van Mhill Sokoli (35) werd in februari opgerold nadat de politie in het holst van de nacht twee mannen had betrapt die op de parking langs de E40 in Wetteren voorbereidingen troffen voor het doen verdwijnen van vreemdelingen in geparkeerde opleggers met bestemming Groot-Brittannië (DM 15/2). Uit het onderzoek bleek dat de bende al actief was sinds mei 2001. Elke nacht zouden twintig illegalen aan boord zijn gebracht van de vrachtwagens op parkings tussen Brussel en Oostende. Zo werden volgens de berekeningen van de politie maar liefst 13.000 vluchtelingen 'geholpen'. Ze waren vooral afkomstig uit Noord-Albanië en verklaarden 300 tot 3.000 euro te hebben moeten betalen voor hun 'ticket' naar Dover. De rekening werd opgesteld aan de hand van een 'etiketteringssysteem' waarbij handlangers van Sokoli de vluchtelingen codes gaven die verwezen naar hun financiële draagkracht. Rijkere illegalen werden in afwachting van hun transport opzettelijk langer vastgehouden in de safehouses in Brussel, waar ze per nacht 20 tot 40 euro moesten betalen voor hun matras. In totaal zou de Albanees ongeveer 52 miljoen euro hebben verdiend aan de illegalen, geld dat hij vermoedelijk investeerde in onroerend goed in Noord-Albanië.

Onder de 24 beklaagden die gisteren voor de correctionele rechtbank in Dendermonde verschenen, waren bendeleider Sokoli, twee andere kopstukken, een tiental 'aanbrengers' van illegalen, Albanezen die fungeerden als taxichauffeur en als runners van de safehouses in Brussel. Volgens het openbaar ministerie moeten ze stuk voor stuk hebben geweten waar ze mee bezig waren. Op die manier werkten de Albanezen willens en wetens mee aan de smokkel en financiële uitbuiting van de vluchtelingen. Het OM vindt dat dat de eis voor een maximumstraf voor elk van hen rechtvaardigt: een effectieve gevangenisstraf van tien jaar. Van de kant van de verdediging kwam protest tegen de vordering. Sommige advocaten meenden dat hun cliënten het slachtoffer zijn geworden van de vreemdelingenwet. Die maakt nauwelijks of geen onderscheid tussen mensenhandel, waarbij slachtoffers tegen hun wil naar ergens worden gebracht en uitgebuit, en mensensmokkel die zich kenmerkt door het uit vrije wil vertrekken op zoek naar een beter leven. Door de vage scheidslijn tussen beide begrippen riskeren mensensmokkelaars zoals de Albanezen de veel zwaardere straffen die op mensenhandel staan, wat een schending van de rechten van de verdediging oplevert.

Meester Paul Quirijnen, advocaat van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zich gisteren via hem burgerlijke partij stelde, deelde die mening niet. Hij vindt de zaak een schoolvoorbeeld van mensenhandel. "Het onderzoek heeft aangetoond dat de bende het vertrouwen van de vluchtelingen misbruikte, hen als koopwaar beschouwde en voor veel geld liet leven in mensonwaardige omstandigheden. Kortom: de smokkel ging gepaard met uitbuiting, waarmee is voldaan aan de eisen van artikel 477 bis van de vreemdelingenwet."

De nieuwe regering kondigde in haar akkoord aan dat die wet zal worden aangepast 'om een duidelijke scheidingslijn te trekken' tussen beide begrippen. Zolang die aanpassing er niet is, moeten de rechters de wet interpreteren. Welke interpretatie de Dendermondse rechtbank-voorzitter Freddy Troch en zijn twee bijzitters daaraan zullen geven, moet blijken. Uitspraak op 12 augustus.

Bende smokkelde zo'n 13.000 illegalen naar Groot-Brittannië

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234