Woensdag 08/02/2023

Treinramp Buizingen

Parket dringt aan op veroordeling Infrabel voor treinramp in Buizingen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In zijn repliek voor de correctionele rechtbank heeft het Brusselse parket erop aangedrongen dat Infrabel schuldig moet verklaard worden aan de treinramp in Buizingen, die in 2010 het leven kostte aan 19 personen.

Redactie en Belga

Woensdag had de verdediging gepleit dat het bedrijf alles in het werk had gesteld om het spoorverkeer veilig te laten verlopen en de treinramp het resultaat was van een reeks gebeurtenissen die voor Infrabel onvoorzienbaar waren. Het openbaar ministerie is het daar niet mee eens.

“Het klopt dat Infrabel van de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) een veiligheidsvergunnig heeft gekregen en dat die nooit is ingetrokken, maar dat betekent niet dat het bedrijf geen fout kon begaan door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid”, zei advocaat-generaal Catherine Raemakers. “Diezelfde DVIS beschouwde het AVG-communicatiesysteem bovendien wel degelijk als een bijkomende veiligheidsmaatregel. Op de plek van het ongeval was ook alles aanwezig om dat AVG-systeem opnieuw te installeren en in werking te stellen.”

De DVIS had ook al herhaaldelijk gewezen op het stijgende aantal incidenten waarbij een treinbestuurder voorbij een rood stoplicht reed, en het gevaar dat dergelijke incidenten vertegenwoordigde, aldus de magistrate.

“Infrabel wist dus dat dit gevaar bestond en is begonnen met de installatie van het TBL1+-remsysteem omdat het gevaar voorzienbaar was”, klonk het verder. “Infrabel wist ook dat slechts een zeer klein aantal treinen al uitgerust was met dat TBL1+-systeem. Ook dat probleem was dus voorzienbaar.”

“Toch is er geen werk gemaakt van het AVG-systeem, of van spoorwissels. Terwijl verschillende Infrabel-werknemers wel zeggen dat het een wisselaanpassing om treinen niet te laten kruisen, wel voorzien was en wel regelmatig werd uitgevoerd. De laatste jaren voor de ramp gebeurde die wisselaanpassing niet meer omdat het een impact had op de fluïditeit van het spoorverkeer, zeggen diezelfde werknemers.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234