Zaterdag 15/05/2021

Terreurdreiging

Parket: "13 personen opgepakt, politieagenten waren doelwit"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Bij de antiterreuractie van gisteren zijn in totaal 12 huiszoekingen uitgevoerd en zijn 13 personen opgepakt. Ook in Parijs zijn twee Belgische verdachten opgepakt. Dat zei federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt vandaag op een extra persconferentie waarin meer uitleg werd gegeven over het onderzoek naar terreurverdachten.

Van Der Sypt maakte bekend dat er in totaal 12 huiszoekingen plaatsvonden en 13 personen zijn opgepakt. "Het gaat om twee huiszoekingen in Verviers, zes huiszoekingen in Molenbeek, één in Anderlecht, één in Brussel, één in Sint-Agatha-Berchem en één in Liedekerke", aldus de parketwoordvoerder.

De verdachte terroristen werden opgepakt in Verviers (1 persoon), Molenbeek (9 personen), Brussel (2) en Sint-Agatha-Berchem (1). Daarmee is echter nog niet zeker dat alle leden van de terroristische cel zijn opgepakt, daarover wilde het parket niet communiceren. Wel zou er "een zware slag" zijn toegebracht aan de groepering.

Ook in Frankrijk zijn twee personen met een Belgische nationaliteit opgepakt die deel zouden uitmaken van dezelfde terroristische cel en van wie ons land de uitlevering zal vragen, aldus het parket. Toch was de operatie van gisteren een puur Belgische actie, en geen Europese. De cel zou geen buitenlandse vertakkingen hebben gehad, er zou dus ook geen verband geweest zijn met de aanslagen in Parijs.

Het parket maakte eveneens bekend dat er in Verviers vier oorlogswapens van het type AK47 zijn teruggevonden, net als handvuurwapens, munitie, explosieven en politieuniformen. Ook gsm's, walkie-talkies, radio's, valse documenten en een grote som geld werden teruggevonden. In Molenbeek ging het om een handvuurwapen, gsm's en andere voorwerpen.

Wat het exacte doel van de terroristische cel was, wilde het parket niet vrijgeven, al bevestigde het wel opnieuw dat de politie geviseerd werd: "Onderzoek heeft uitgewezen dat de groep op het punt stond een terroristische aanslag te plegen, meerbepaald het doden van politieagenten op de openbare weg en in commissariaten." Van Der Sypt kon wel niet bevestigen dat de verdachten van plan zouden zijn geweest mensen te ontvoeren en te onthoofden.

De verdachten zouden volgens het parket over ten laatste één dag toeslaan, daarom vond de actie gisterenavond plaats. Het ging om een van de grootste politionele operaties in België ooit.

Verschillende leden van de terreurcel hebben in Syrië verbleven maar het federaal parket kan niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Ook over de identiteit, leeftijd of nationaliteit van de arrestanten wordt voorlopig niet gecommuniceerd. De twee verdachten die donderdagavond in Verviers werden neergeschoten door de speciale eenheden van de federale politie, zijn nog niet geïdentificeerd.

Wat weten we?

• 12 huiszoekingen
• 13 personen opgepakt in België
• 2 personen opgepakt in Frankrijk, beide Belgen
Oorlogswapens gevonden bij huiszoekingen
Politie was doelwit geplande aanslag, die "binnen enkele uren" plaatsgevonden zou hebben
• Momenteel geen verband met aanslagen in Parijs

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Ook persconferentie regering

Later op de middag, na afloop van het kernkabinet en de ministerraad, urgeeft ook de regering nog een persconferentie met meer uitleg over de verhoogde terreurdreiging. Ook de politiezone Vlas, uit Kortrijk, zal straks meer toelichting geven over de terreurdreiging.

Integraal: Persbericht van het federaal parket

In het kader van het verder onderzoek dat donderdagnamiddag en -avond plaatsvond werden er in totaal 12 huiszoekingen uitgevoerd. Twee in Verviers, zes in Molenbeek, een in Anderlecht, een in Brussel, een in Sint-Agatha-Berchem, een in Liedekerke.

In totaal werden 13 personen van hun vrijheid beroofd. Een te Verviers, negen te Molenbeek, twee te Brussel, een te Sint-Agatha-Berchem.

Tijdens de huiszoeking te Verviers werden meerdere wapens gevonden waaronder 4 oorlogswapens type AK 47, handvuurwapens evenals munitie en explosieven. Er werden eveneens politieuniformen, gsm's en telecommunicatiemateriaal (walkietalkie en radio's), valse documenten en een belangrijke som geld aangetroffen. Een handvuurwapen, een mes, munitie, verschillende gsm's en verschillende voorwerpen werden teruggevonden tijdens de huiszoekingen te Molenbeek. Bovendien werden er twee personen van hun vrijheid beroofd in Frankrijk.

De operatie had tot doel de ontmanteling van een terroristische cel evenals haar logistiek netwerk.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep op het punt stond terroristische aanslagen te plegen, meer bepaald het doden van politiemensen op de openbare weg en in commissariaten.

De identificatie van de twee overleden verdachten is nog steeds bezig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234