Maandag 04/07/2022

Parijs voorbij de klassiekers

Laat de Eiffeltoren, het Louvre of de Champs-Élysées voor één keertje letterlijk links liggen en trek naar het oosten, waar de stad zich onder impuls van de jonge garde aan een razend tempo vernieuwt. Kunst kijken, eten en drinken op plekken die zelfs veel Parijzenaars nog niet kennen.

Aan alles komt een einde. La Gaîté werd in de jaren tachtig aan zijn lot overgelaten, viel in handen van ondernemers die er een attractiepark van wilden maken en werd gered door de stad Parijs. Het kreeg een verrassende culturele bestemming: het theater is nu de hotspot voor nerds en geeks; alles wat digitaal is, komt hier bij elkaar. Vaak met een knipoog naar straatcultuur - skaten, graffiti, streetdance; het is hier allemaal al de revue gepasseerd.

De gevel is nog steeds die van een stadsschouwburg. Maar binnen is alles hoogglanzend en digitaal. Jongens met opzijgeplakte kuiven hangen voor beeldschermen, zorgvuldig ongeschoren mannen lummelen in de mediatheek. Er zijn kleurcabines met computers, er is een hoek waar je gratis kan gamen, boeken lezen, internetten. Gaat het allemaal te snel? Kom dan naar Game Older, waar senioren worden ingewijd in de geheimen van het videospel. Captain Futur verzorgt er kinderprogramma's.

Achter een zilverglanzende wand gaat de concertzaal schuil, groot genoeg voor negenhonderd mensen. De programmering is eclectisch: piano of electro, maar ook de Youngblood Brass Band of folkie Beth Orton. Op 24 april komen de Belgen van Goose hier een feestje bouwen. Goede smaak hebben ze te over hier.

Geen bezoek aan La Gaîté Lyrique is compleet zonder de in oude stijl gerenoveerde Foyer Historique gezien te hebben. Tussen de gemarmerde zuilen en fresco's hangt nog de geest van Offenbach, die ongetwijfeld moet wennen aan de lampen als vliegende schotels boven de lange tafels. (3bis Rue Papin)

undefined

Pastis en petanque

Vijf minuten hiervandaan sta je in de idyllische stadsoase van Canal Saint-Martin, al sinds jaren een populaire hotspot voor al wat hip en jong en artistiek is. Zodra de zon komt piepen, wordt hier naar hartenlust geflaneerd, overdag komen jonge gezinnen picknicken, buurtbewoners spelen petanque, op zomeravonden is er geen fijnere plek om de dag af te sluiten dan hier, in een van de strandstoelen op de kaaien, met een pastis, of twee, drie...

Al jaar en dag de populairste plek langs het kanaal is Chez Prune (71 Quai de Valmy), iets tussen een bruine kroeg en een Parijse brasserie, met mozaïek tegelvloer en versleten houten bistrotafels. De sfeer is ongedwongen en een beetje studentikoos, de drankjes zijn goedkoper (lees: iets minder duur) dan in andere Parijse zaken en de reuzesalades zijn een uitstekende lunchoptie.

Aan de overkant bevindt zich het oude Hotel du Nord, vereeuwigd in de gelijknamige film van Marcel Carné en Henri Jeanson. Hoewel geen seconde ter plekke gefilmd is (wat u in de film uit 1938 ziet, is een studiodecor van bordkarton), hangt hier een heerlijk sfeertje van vergane glorie. Na pastis nummer vier mag u net als actrice Arletty in de film "Atmosphère, atmosphère!" roepen op een bruggetje over het kanaal. "Est-ce que j'ai une gueule d'atmosphère?!" Zoek het fragment op YouTube en begin alvast te oefenen.

Ons advies: kies de kant van Quai de Valmy in de ochtend voor koffie in het zonnetje, tegen apérotijd steek je een van de bruggen over voor un petit verre op de Quai de Jemappes.

Een kleine honger stil je met een zoete of hartige crêpe sarrasin bij Le Quai Gourmand (79 Quai de Valmy). Een verplichte stop is Artazart (83 Quai de Valmy), een boekenwinkel gespecialiseerd in fotografie, design en mode, maar met ook een steengoede selectie magazines en de mooiste kook- en kinderboeken. Ze organiseren regelmatig foto-expo's en -wedstrijden.

Canal Saint-Martin is trouwens een prima uitvalsbasis om te gaan shoppen en galeriehoppen in Le Marais. In de buurt van Rue Charlot, Rue Vieille du Temple, Rue des Archives en Rue de Poitou ontdek je de leukste interieurzaken, vintagewinkels, boetieks van jonge ontwerpers met kleren, juwelen, designspullen. Foodies komen aan hun trekken in Rue du Bretagne, in de openluchtmarkt Marché des Enfants Rouges (38 Rue de Bretagne) kan je snel, goedkoop en lekker lunchen, van Marokkaanse tajines tot sashimi. Iets verder in dezelfde straat vind je op een steenworp zowel een prachtige Griekse traiteur (Les Iles Grecques), een Italiaanse deli (Delitaly) en een heerlijke old school fromagerie.

Tussen skaters en

kamerorkest

Nog energie over? Volg het kanaal helemaal naar het noorden of spring op de metro naar de Centquatre - ook als 104 geschreven - een kunstencentrum dat bij elk bezoek wel iets verrassends in petto heeft. De ene keer staat er een doolhof (van Michelangelo Pistoletto), dan weer een kunstzinnige paardenmolen (Manège Carré Sénart) of - vanaf deze maand - een reeks monumentale werken van Keith Haring.

De Centquatre is immens, bijna veertigduizend vierkante meter vloeroppervlak! Er was een tijd dat iedere Parijzenaar hier kwam, maar enkel aan het eind van zijn leven. Rijk of arm, iedereen had recht op een nette begrafenis, vond het stadsbestuur in de 19de eeuw, dus werd een centraal uitvaartcentrum gebouwd. In monumentale stijl, ontworpen door de architecten die ook station Austerlitz tekenden. Hier werden de kisten getimmerd, de kransen gemaakt, de lijkwaden aangetrokken; er was een grote stal voor de paarden en een berging voor de koetsen.

Toen ook in het begrafeniswezen privébedrijven opstaken, kwam het gebouw leeg te staan. Het dreigde te vervallen, totdat de stad ingreep en besloot dat het een huis voor de kunsten moest worden. Tien jaar later was de 104 - genoemd naar het huisnummer - weer fonkelnieuw. Twee immense hallen, expositieruimten, concert- en theaterzalen, een bibliotheek, ateliers, restaurant Les Grandes Tables, Le Café Caché, pizzawagen, skatebaan. Het duurde even voordat 104 zijn draai vond. Zo'n indrukwekkend project in een buurt die eigenlijk niks gewend is (het 19de arrondissement is een van de armste wijken van de stad), dat ging niet in één keer goed. Sinds een jaar, en onder een nieuwe directie, zit de vaart er dan toch in. "De 104 is misschien wel het enige gebouw in de stad waar je hiphoppers en orkestsolisten samen kunt tegenkomen", vertelt productiehoofd Julie Sanerot. "En het is steeds in beweging. De programmering wordt vaak op het laatste moment vastgesteld." Het kamerorkest van Parijs repeteert er, er zijn concerten van klassiek tot jazz, er is een maandelijks bal populaire, maar elke zaterdagochtend wordt er ook biomarkt gehouden en buurtbewoners komen hier ieder weekeinde om zich met Qi Gong soepel te houden. Bij de kinderen van de buurt is La Maison des Petits razend populair. En veel is gratis. (ingang: Rue Curial 5 of Rue Aubervilliers 104)

Linkse loft

Nog meer artistieke dadendrang vind je oostwaarts, vlakbij toeristentrekpleister Père-Lachaise. La Bellevilloise is historische grond. Hier werd in 1877 de eerste coöperatie van Parijs opgericht, hier konden de arbeiders en ambachtslieden een winkel drijven maar zich ook cultureel verheffen, plannen smeden. Grote socialistische voormannen - Jean Jaurès, Leon Blum - hielden hier hun toespraken. Nog steeds klopt het hart links in La Bellevilloise, zoals overal in Belleville, ooit een arbeiderswijk, geleidelijk overgenomen door de bobo's - bourgeois bohémiens - die in heel oost-Parijs de sfeer bepalen. Het grote pand heeft jarenlang een halfslachtig bestaan geleid. De coöperatie verslofte, er kwam een halflegale club met dito feesten. Totdat een ondernemende trojka de mogelijkheden van het pand zag. Uit hun initiatief is La Bellevilloise ontstaan, een unieke plek voor Parijs.

Je kunt er je avond beginnen met een latin of creools concert in het Forum. Daarna daal je af naar het restaurant in de Olijvenzaal, waar een podiumpje voor akoestische optredens staat. Tussen de tafels is alle ruimte voor een dansje, bij goed weer is het dakterras open. Wie de volgende ochtend terugkomt, kan naar de jazzbrunch met live muziek. In de zomer richt La Bellevilloise in de loft La Grande Prairie in, een soort binnenstrand met ligstoelen en picknickruimte, voor alle bezoekers die vergeten zijn de stad te ontvluchten. "Te weinig mensen weten wat we doen", verzucht Charlotte Lafon van La Bellevilloise. "Eigenlijk zou er voor alternatief Parijs een blad moeten zijn, of nog beter een website. Zodat ook toeristen weten waar ze heen kunnen als ze geen zin hebben om al terug te gaan naar hun hotelkamer." (19 Rue Boyer)

l Canal Saint-Martin is een ware stadsoase. Neem een kijkje in boekenwinkel Artazart, drink wat bij Chez Prune of geniet gewoon van de rust.

l Het prachtige La Gaîte Lyrique (zie ook linksonder) is nu een hotspot voor nerds en geeks.

l Goed toeven in het unieke en nog vrij onbekende La Bellevilloise.

Drie maal conceptshoppen

1MerciNa vier jaar een gevestigde waarde in Parijs, maar nog steeds verrassend en vernieuwend. In de knusse bibliotheek kan je lezen en koffie slurpen, het oude, gigantische fabriekspand telt drie verdiepingen waar je alles kan kopen van kledij tot meubels, servies, tafellinnen, cosmetica en juwelen. Een goeie mix tussen betaalbaar en luxueus, en een deel van de winst gaat naar het goede doel. (111 Boulevard Beaumarchais)

2The Broken ArmPas geopend, door de hipcats van het online lifestylemagazine www.dejeunesgensmodernes.com. In het prachtige pand aan Square du Temple vind je een uitstekende selectie kunstboeken en cd's, in de kledingrekken de coolste Franse designermerken van het moment: Carven, Christophe Lemaire en ook Belgische trots met Raf Simons en Cédric Charlier. Iets toegankelijker is het aanpalende café, met cool Scandinavisch geïnspireerd interieur. (12 Rue Perrée)

3Nouvelle AffaireIets tussen een winkel, een galerij en een laboratorium, pas een jaar oud en de moeite om even binnen te turen. In het piepkleine winkeltje vind je het eigen merk van 'uniformenspecialist' Nouvelle Affaire, en verder is er elke maand een nieuwe collectie in samenwerking met designers, muzikanten, fotografen of ambachtsmannen van diverse pluimage. (5, Rue Debelleyme)

Drie maal brunch

1Café Pinson'In detox we trust' staat te lezen op de vitrine: het land van de botercroissant heeft de health-foodrage ontdekt. Waar anders in deze stad vind je glutenvrije madeleines, huisgemaakte confituur van kumquat of een smoothie met citroen, appel, gember en essentiële oliën van bergamot? Veel te populair (reserveren is een must) is de vaste brunchformule op zondag. Voor brood met beleg, een bordje zoetigheden en een warm gerecht betaal je een stevige 25 euro. Maar: koffie en kruidenthee à volonté, dus in een stad waar een kop koffie al snel 5 euro kost valt dat best nog mee, niet? (6 Rue du Forez)

2DerrièreElke local wijst Derrière aan als dé plaats om te ontdekken, voor brunch, lunch of diner. Het eten is prima, het brunchbuffet op zondag (35 euro) uitstekend, maar vooral het unieke decor van dit huiskamerrestaurant maken van Derrière een belevenis. Alsof je bij hele goede, gekke vrienden op visite bent. Ook de aanpalende bar Andy Wahloo is een bezoekje waard. (69 Rue des Gravilliers)

3Le Comptoir General Verscholen op een binnenplaats aan Canal Saint-Martin, met een voordeur die eerder naar een kraakpand lijkt te leiden, maar de Afrikaans geïnspireerde brunch op zondag is top. Het decor is een prachtig voorbeeld van shabby chic, er heerst een gezellige drukte en er is een hoekje met kinderopvang. Geen aanrader als je rust en een clean designdecor verkiest, maar de prijs (18 euro) en de levendige sfeer maken dit een dikke aanrader. Geen reservatie mogelijk, vroeg komen is de boodschap. (80 Quai de Jemmapes)

Drie maal apéro

1Le ProgrèsZien en gezien worden, op dit terras op de hoek van Rue Bretagne en Rue-Vieille-du-Temple. Grote zonnebril verplicht. (1 Rue de Bretagne)

2Le Bar à Huitres Een instituut. Buiten aan het kraam proefde we de allerlekkerste Gillardeau-oesters ooit. (33 Boulevard Beaumarchais)

3La Buvette Een van de vele gloednieuwe stekjes in de opkomende buurt rond Rue Oberkampf. Lekkere wijn en tapas. (66 Rue Saint Maur)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234