Video
Parijs "verwonderd" over Belgische grenscontroles
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vindt de Belgische beslissing om opnieuw grenscontroles in te voeren aan de Franse grens "vreemd". België heeft de controles aan de grens opgedreven om een mogelijke vluchtelingenstroom vanuit Calais het hoofd te bieden. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jambon heeft ons land met de beslissing gewoon de geldende procedures gevolgd. Ondertussen vreest Open Vld-kamerlid Tim Vandeput dat de grenscontroles de werking van de lokale politie in gevaar brengen.
Zit er opnieuw ruis op de lijn tussen Brussel en Parijs? Daar lijkt het alleszins op na de verklaring van Cazeneuve dat hij er door ons land niet van op de hoogte gebracht was dat het een "tijdelijke afwijking" van het Schengenverdrag zou ondernemen. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte dinsdag bekend dat België voor een periode van drie maanden 250 tot 290 politieagenten inzet aan de Frans-Belgische grens "om te vermijden dat er tentenkampen ontstaan aan onze kant van de grens". Jambon anticipeerde daarmee op de dreigende ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.
"Nooit van plan om bulldozers te sturen"
Volgens Cazeneuve is de Franse regering nooit van plan geweest om "bulldozers" ter plaatse te sturen en de migranten die nu in de 'Jungle' verblijven uiteen te drijven. "Wat de regering wil doen, is onderdak bieden aan iedereen die in Frankrijk het statuut van asielzoeker heeft." Hij spreekt van een humanitaire operatie. "Beweren dat hierdoor een migrantenstroom naar de Belgische grens op gang zou kunnen komen, strookt niet met de waarheid."
Intussen wachten de mensen die zich in het kamp in Calais bevinden nog steeds op de definitieve beslissing van de rechter in Rijsel. De autoriteiten hadden de gedeeltelijke ontruiming bevolen, maar mensenrechtenverenigingen tekenden beroep aan tegen die beslissing. Een vonnis wordt in de loop van vanmiddag verwacht. Volgens de Franse autoriteiten leven tussen de 800 en 1.000 mensen in het te ontruimen kampgedeelte, een groepering ter plaatse telde naar eigen zeggen 3.455 personen.
Nog volgens Bernard Cazeneuve mogen de nieuwe Belgische grenscontroles niet vergeleken worden met de controles die Frankrijk zelf invoerde na de aanslagen in Parijs op 13 november. "Terroristen sloegen dan toe op ons grondgebied, de verstoring van de openbare orde was toen wel heel duidelijk", aldus de minister. Het bewaren van de orde was ook voor Jan Jambon de reden voor het invoeren van grenscontroles.
Jambon: "Procedures gevolgd"
"We hebben de procedures die door Europa zijn voorzien, gevolgd. We hebben ook op het operationele niveau contact gehad met Frankrijk en er zijn ook bilaterale contacten geweest tussen de eerste ministers en de ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en België", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op de kritiek van Cazeneuve.
"De cijfers bewijzen trouwens het nut van de acties. De dag voor de controles aan de grens ging het om 32 personen in Adinkerke, op de eerste dag van de controles ging het om 100 betrokkenen".
"Ik heb wel begrip voor de situatie in Frankrijk. Dat is ook waarom ik een brief heb gestuurd naar Cazeneuve waarin ik hem vraag verder samen te werken op het vlak van terugkeerbeleid", besloot de N-VA-minister.
Organisatie verbeteren
Ondertussen vindt Open Vld'er Tim Vandeput dat de organisatie van de grenscontroles voor verbetering vatbaar is. "Ik vind dat meer politiemensen moeten opgevorderd worden in de zones dicht bij de grens. Wanneer men agenten buiten een straal van 30 km gaat opvorderen, stapelen de overuren zich zeer snel op. Agenten binnen die straal van 30 km hebben veel kortere rijtijden waardoor de organisatie in globo efficiënter wordt. Daarnaast kan de Federale Politie ook inspringen door haar prioriteiten anders te gaan leggen", licht de burgemeester van Hoeilaart toe.
Hij geeft het voorbeeld van zijn politiezone Druivenstreek, dat drie politieagenten moet afstaan voor de grenscontrole in Veurne. "Concreet starten deze drie politiemensen hun dienst om 4.30 uur 's morgens om hun tenue aan te trekken, materiaal te voorzien en de verplaatsing naar Asse te maken. Van daar vertrekken ze met andere politiemensen uit Vlaams-Brabant om 5.30 uur naar Veurne voor een anderhalf uur durende rit van 137 km. Daar draaien ze vanaf 7 uur een shift tot 19 uur. Dezelfde terugrit brengt hen rond 21.30 uur terug op het commissariaat te Overijse. In totaal dus 17 uur maal 3 politiemensen maakt 51 diensturen. Daarbij komt ook nog woon-werkverkeer, wat voor sommigen al oploopt tot 30 à 60 minuten enkel".
Tim Vandeput wijst erop dat naast de overuren van deze mensen ook nog de overuren geteld moeten worden van de collega's die hun taken moeten overnemen in de eigen zone. "Het reële risico voor elke zone is dat bepaalde specifieke acties uitgesteld of gewoon niet uitgevoerd zullen worden in de politiezones en de gemeenten," waarschuwt de Open Vld'er.