Donderdag 09/02/2023

Parijs vastberaden om antisemitisme te stoppen

Israëlische ambassadeur in Frankrijk: 'Veel joden hebben vragen bij hun toekomst hier'

De Franse regering heeft een maatregelenpakket klaar om het groeiende antisemitisme in Frankrijk een halt toe te roepen. Maandag riep president Chirac het kabinet-Raffarin in spoedzitting bijeen om voorstellen uit te werken die een einde moeten maken aan de golf aan anti-joodse daden in het land. Ook de leiders van de joodse gemeenschap in Frankrijk werden op het Elysée ontboden. Het dossier belandde in een stroomversnelling nadat zaterdagnacht brand gesticht was in de joodse school Merkaz HaTorah, in het stadje Gagny.

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Het hele weekend was de Franse regering, die in het verleden vaak op de korrel genomen werd voor wat als een lakse aanpak van het groeiende antisemitisme beschouwd werd, in de ban van het gebeuren in Gagny. Niet alleen minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy en diens collega van Onderwijs Luc Ferry bezochten de school, ook een vertegenwoordiger van de president ging er de ravage opmeten.

Chirac, die de feiten ernstig genoeg vond om niet op het resultaat van het gerechtelijk onderzoek te wachten, gewaagde van een "onverdraaglijke misdaad" en noemde zich, "samen met de instellingen van de Republiek", "absoluut vastberaden" om de daders te vinden en streng te veroordelen. "De Republiek verdraagt geen enkele antisemitische daad. Meer dan welke plaats ook moeten scholen oorden van verdraagzaamheid en respect blijven."

Maandag werd vervolgens besloten dat joodse instellingen voortaan scherper zouden worden bewaakt, dat de onderwijsprogramma's nog meer nadruk zouden leggen op citoyenneté ('burgerzin') en dat er nog strengere straffen zouden komen voor wie zich aan antisemitische woorden of daden te buiten gaat. De maatregelen volgen op een vorig jaar al goedgekeurd pakket dat de communautaire uitspattingen het hoofd moest bieden. Sinds de tweede intifada is de spanning tussen joden (600.000 in Frankrijk) en moslims (vijf miljoen) fel opgelopen. Uit Israël kwamen herhaaldelijk oproepen dat Franse joden hun koffers zouden pakken en naar de joodse staat zouden verhuizen.

Nochtans, zo blijkt uit statistieken van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat het - alle proporties welbeschouwd - weer enigszins de goede kant op: terwijl het ministerie in 2002 nog 184 antisemitische misdrijven noteerde, belooft Frankrijk daar dit jaar een flink eind onder te blijven - al is er sinds augustus opnieuw een toename gemeld. Toch blijven statistieken maar statistieken, en vertalen ze hooguit een deel van de werkelijkheid. Zo worden niet alle misdrijven aangegeven, loopt het antisemitische taalgebruik (sale juif, feuj) uit de hand, en rijst het aantal antisemitische websites meer dan ooit de pan uit.

Diverse joodse actoren in Frankrijk en elders in West-Europa vinden dat de maatregelen veeleer te laat dan te vroeg komen. In het licht van de erg bloedige bomaanslag in Istanbul vorig weekend, menen ze, kan niet langer ontkend worden dat het antisemitisme aan een heuse opmars bezig is. Gevreesd wordt dat Europa's aloude antisemitische demonen van de antizionistische stemming bij grote delen van de Europese moslimgemeenschappen profiteren om op hun beurt opnieuw de kop op te steken.

"Veel joden hebben vragen bij hun toekomst hier", zei de Israëlische ambassadeur in Frankrijk, Nissim Zvili, zondag op de Israëlische zender Kol Israël. "Het antisemitisme heeft verbijsterende proporties aangenomen." Roger Cukierman van de Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (Crif) noemt zich "erg ongerust". "Wat zullen de straatbengels die vandaag scholen in brand steken, morgen doen? Het is dit soort goedkope arbeidskracht die het islamistische terrorisme morgen dreigt te gebruiken." Volgens Jean Kahn van het Consistoire de France "is Frankrijk niet antisemitisch, maar zijn er vele antisemitische daden. Volgens Kahn zijn die het gevolg van "de systematische diabolisering van Israël".

President Chirac: 'De Republiek verdraagt geen enkele vijandschap tegen joden'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234