Zaterdag 10/04/2021

NieuwsWoke in Parijs

Parijs heeft de buik vol van woke-ideologie

Frédérique Vidal, Frans minister van Hoger Onderwijs, wil politiek activisme beter in de gaten houden, zeshonderd academici eisen haar vertrek.   Beeld Photo News
Frédérique Vidal, Frans minister van Hoger Onderwijs, wil politiek activisme beter in de gaten houden, zeshonderd academici eisen haar vertrek.Beeld Photo News

De Franse regering wil het politieke activisme op de universiteit in kaart brengen. Dat valt niet overal in goede aarde.

Frédérique Vidal, de Franse minister van Hoger Onderwijs, wil meer zicht op het politieke activisme op universiteiten. Als voorbeeld noemde de bewindsvrouw antikapitalistische intellectuelen die het goed kunnen vinden met islamisten, aanhangers van de politieke islam. De minister heeft daarbij ook de zogenoemde dekoloniale theorie en het intersectionele feminisme in het vizier. Concepten uit deze laatste disciplines als wit privilege, systemisch racisme en islamofobie vreten de samenleving aan, zei Vidal zelfs.

Universiteitsbestuurders reageerden geschokt op de uitlatingen van Vidal. “Borrelpraat”, oordeelde hun belangenorganisatie CPU. Jean Chambaz, rector magnificus van de Sorbonne in Parijs, stelde dat president Macron alleen electorale redenen heeft om Vidal eropuit te sturen. Een aanval op de uit de VS overgewaaide nieuwlichterij, bekend als de woke-ideologie, zou goed passen bij de rechtsere koers die het staatshoofd de laatste tijd volgt. “Als we niet oppassen, staat de academische vrijheid op het spel en dreigen we af te dalen naar het niveau van Polen en Hongarije.”

Zeshonderd academici ondertekenden een open brief in de krant Le Monde die vraagt om het vertrek van Vidal. Maar ze krijgt ook veel bijval. Bijvoorbeeld van het onlangs opgerichte ‘Observatorium voor dekolonialisme’, een groep van zo’n honderd onderzoekers en docenten. Zij menen dat de universiteit juist wordt bedreigd door collega’s die overal seksisme en racisme ontwaren, die andersdenkenden intimideren en het zwijgen proberen op te leggen. Zo werd aan de Sorbonne in Parijs een optreden afgeblazen van de filosofe Sylviane Agacinski, die zou uitleggen waarom zij tegen het draagmoederschap is.

Het observatorium wil actie voor het te laat is. “Het probleem is dat de universiteit deze stromingen de schijn van wetenschappelijkheid verleent en dat die status wordt ingezet om de samenleving te ondermijnen”, zegt een van de leden, de filosoof Jean-François Braunstein. “Toekomstige leraren in het voortgezet onderwijs leren dat de jeugd in achterstandswijken systematisch wordt gediscrimineerd en in feite nog steeds ‘gekoloniseerd’ is. Zij zullen hun leerlingen aanmoedigen om zich slachtoffer te voelen, met alle gevolgen van dien.”

De vraag of er van staatswege een rapport moet komen verdeelt het observatorium. Braunstein is voor, maar de letterkundige Hubert Heckman vreest dat de woke-gemeenschap de inventarisatie zal uitleggen als een heksenjacht. Het alternatief is dat de universiteiten zelf scherper gaan waken over de normen waar onderzoek aan moet voldoen, denkt hij. “Men is nu erg met management bezig, er is geen aandacht voor de inhoud.”

Vidal nam gisteren gas terug. Maar ze zal haar plan hoe dan ook doorzetten. “Laten we dit onderwerp rationeel benaderen, een en ander op een rij zetten. Ik wil vooral weten of onderzoekers in hun vrijheid worden beknot, want wij moeten het pluralisme beschermen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234