Zaterdag 16/01/2021

Parc André Citroën

Het park, dat een oppervlakte bestrijkt van 14 hectare, en daarmee het grootste is sedert Haussmann, ging open in 1992 en bevindt zich op de plaats waar in 1915 de fabriek van Citroën werd gebouwd op de toenmalige moestuinen aan de rand van Parijs. Aanvankelijk was het een granatenfabriek, vanaf 1918 een autofabriek. In 1920 werden hier de eerste Franse auto's aan de lopende band geassembleerd. Naderhand verpauperde de wijk en in de jaren zeventig en tachtig zorgde allerlei nieuwbouw voor een fris en nieuw elan. Daar paste uiteraard ook een mooi park bij. Kil, afstandelijk en onmenselijk, zeggen de enen. De absolute voorstanders hebben het bewonderend over een 'modern Versailles', waarmee ze vooral de parallellen in de verf willen zetten: de twee immense serres, de symmetrische as (grote esplanade), een mooi zicht op de Seine, uitgestrekte gazons, fonteinen, vijvers en kanalen. Overal tref je water aan, dat voor een soort achtergrondmuziek zorgt in de verschillende tuinen, die per thema werden aangelegd. Zo is er bijvoorbeeld de Jardin en mouvement (ingang: quai André-Citroën aan de noordkant), de tuin die beweegt naargelang het seizoen. Aan de oostkant ligt een serie van zes tuinen, de Jardins sériels, elk geplaatst in het teken van een zintuig en verbonden met een metaal via een dominerende kleur. Het geheel is prachtig, al zal het nog wel tien à twintig jaar duren vooraleer het park optimaal is volgroeid.

Het Parc André Citroën ligt in het 15de arrondissement, het grootste en dichtstbevolkte van Parijs. Het strekt zich uit van de Seine tot het station van Montparnasse. Het park is bereikbaar via de quai André-Citroën (bij voorkeur), de rue Balard, de rue de la Montagne-de-l'Espérou of de rue Cauchy. Metro: Place-Balard. RER: Boulevard Victor. Elke dag open van 7.30 tot 19 uur, van half mei tot eind augustus open tot 22 uur (vanaf 9 uur in de weekends en op feestdagen).

Parc de la Villette

Eigenlijk kunt u zich niet langer veroorloven Parc de la Villette niet te gaan bekijken wanneer u in Parijs bent. Het moest en het zou hét stadspark van de 21ste eeuw worden, toen architect Bernard Tschumi - een aanhanger van het 'deconstructivisme' - na een competitie de opdracht kreeg toegewezen. Mocht 'deconstructie' u in deze context voor het ergste doen vrezen, dan raden we u vooral aan rustig verder te wandelen en ongestoord van alles te genieten. Tschumi's architectuur kun je gerust spraakmakend noemen, oogstrelend ook, een beetje gek zelfs, en naar Franse normen controversieel. Dit moet zowat het merkwaardigste park zijn dat je in Parijs kunt bezoeken.

Oorspronkelijk was La Villette voorbestemd om het abattoir van Parijs te worden, maar toen de bouw zo goed als voltooid was, bleken de transport- en koeltechnieken onderhand zoveel verbeterd te zijn dat het efficiënter was het slachten buiten de stad te houden. De werken werden alsnog stilgelegd. Besloten werd het over een andere boeg te gooien. Op aangeven van Valéry Giscard d'Estaing zou het hele gebied van zo'n 55 hectare vanaf '84 herschapen worden in een centrum van techniek, wetenschap, kunst en muziek. En zo kwam het dat in het meest absurde slachthuis aller tijden de Cité des Sciences werd ondergebracht. Villette werd voltooid onder Mitterrand in '97.

Wat is er te zien? In de eerste plaats het park zelf, dat door Tschumi is opgevat als een gigantisch dambord met vakken van 120 meter zijde. Op elke kruising pootte hij een 'folieke' neer, ofte 24 kubussen met een zijde van 10,8 meter. Er zijn twee centrale assen, wandelwegen, die de Porte de Pantin verbinden met de Porte de la Villette. Er zijn twee 'weiden', een cirkel en een driehoek: Prairie du triangle en Prairie du Cercle. Er is een speels blauw slingerpad dat de tuinen verbindt. En tussen dat alles heeft Tschumi enkele geslaagde ontwerpen neergepoot: Cité des Sciences et de l'Industrie (www.cite-sciences.fr), Cité de la Musique (www.cite-musique.fr), Grande Halle en Zénith.

Te bereiken via metro Porte de Pantin, Porte de la Villette en Corentin-Cariou.

Parc de Bercy

Derde park in onze zeer beknopte rij, maar het op één na grootste sinds Haussmann, is het Parc de Bercy. Het staat sinds '94 open voor het publiek, maar was pas in '97 volledig afgewerkt. Het is aangelegd op de plaats waar vroeger de wijnpakhuizen van Bercy stonden, en het werd opgevat als een jardin de la Mémoire, met overblijfselen uit lang vervlogen tijden: een bestrate spoorbaan met nog zichtbare rails, oude pakhuizen, resten van een kasteeltje, enz. Sommige bomen zijn honderd jaar oud. Er zijn negen thematisch aangelegde tuinen. Het gebouw waar vroeger de dienst voor belastingen op wijnen en likeuren was gehuisvest, doet nu dienst als een Maison du Jardinage. Een 8 meter hoog terras afgezoomd met linden staat als een scheidingsmuur tussen de tuin en de George-Pompidouweg.

Te bereiken via metro Porte de Bercy; steek de rue de Bercy over, waarna je ten oosten van het sportpaleis het park induikt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234