Zaterdag 28/05/2022

Paralympics wakkeren hevige discussie rond abortus bij handicap aan

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De bewonderenswaardige prestaties van de atleten tijdens de Paralympics hebben de discussie rond het aborteren van mogelijk fysiek gehandicapte baby's weer hevig aangewakkerd. In Groot-Brittannië wordt zelfs opgeroepen om abortus op basis van handicap te verbannen.

Lynn Formesyn

Momenteel wordt in het Verenigd Koninkrijk een hevig dialoog gevoerd over het al dan niet illegaal maken van abortus bij baby's die geboren zouden worden met een handicap. 'Pro-life'-activisten en religieuze groeperingen slaan de handen in elkaar om de Abortion Act uit 1967 te verbannen. Deze wet staat dokters toe zwangerschappen te beëindigen tot in week 24 op grond van fysieke afwijkingen aan de foetus. Later kan ook, wanneer er een aanzienlijk risico bestaat op een zware handicap. Ze vergelijken de praktijk zelfs met eugenetica (de term voor rasverbetering die nauw en pijnlijk verbonden blijft met Nazi-praktijken).

Herdefiniëren
In een brief aan de Daily Telegraph, ondertekend door groeperingen als Life, Pro-Life Alliance en de Catholic Bishops Conference of Scotland, staat te lezen dat de huidige wet discriminerend is tegenover gehandicapten. "Zwangerschappen kunnen op fysieke gronden zelfs tot in week 40 beëindigd worden in bepaalde omstandigheden, maar van zodra een gehandicapt kindje toch geboren wordt, zet iedereen een dwangmatig moraal masker op vol compassie", klinkt het in de brief.

De Paralympics zouden deze contradictie alleen maar vergroten: "Deze atleten zijn zulke verbazingwekkende voorbeelden van moed. De manier waarop ze triomferen over hun handicap, moet ons dwingen tot het herdefiniëren van wat gehandicapt eigenlijk is", klinkt het.

Abortus bij handicap
Uit recent cijfermateriaal blijkt dat in 2011 ruim 190.000 abortussen werden gepleegd in Engeland en Wales. 146 daarvan werden uitgevoerd na de limiet van 24 weken. Meer dan 500 abortussen vonden plaats na een screening voor het Syndroom van Down.

De campagnevoerders argumenteren dat dit een vorm van raszuivering is ("Eugenic abortion is bad medicine") met als doel een verbeterde samenleving vol mensen met de gewenste karakteristieken. Voorstanders van de abortuswet reageren kwaad door te stellen dat de 'Nazi-term' een echte belediging is voor alle vrouwen die deze vreselijke keuze al hebben moeten maken.


Tegenstrijdigheid

"Mensen met een handicap vermoorden in plaats van te streven naar steun en verzorging, staat loodrecht op de hoge principes van de huidige geneeskunde", klinkt het nog in de brief. Ze dringen er op aan dat de positieve en beschaafde aanpak meer onderzoek naar aandoeningen bij foetussen zou zijn, in plaats van zwangerschappen gewoon te beëindigen.

Wetsvoorstel
De activisten hopen dat 'Pro-life'-gezinde huisartsen nu een 'private members bill' zullen aanbrengen in de 'Commens' om de wet te laten aanpassen. "Een eenvoudig wetsvoorstel kan het stopzetten van zwangerschappen na een screening voor aandoeningen als Down illegaal maken", stelt professor Jask Scarisbrick, oprichter van de anti-abortusgroep 'Life'. "Het zou een prachtige boodschap de wereld insturen", vult hij aan.

Hevige reacties
"Elk jaar is slechts 1 procent van alle abortussen op basis van een misvorming van een foetus. Een dergelijke diagnose is extreem pijnlijk voor de familie. Deze moeilijk situatie vraagt om privacy en steun alvorens de beslissing kan vallen of een zwangerschap al dan niet wordt stopgezet. Wij geloven dat dit enkel en alleen het gezin en de artsen toekomt. Het hoort niet misbruikt te worden als een politieke voetbal. Termen als 'eugenetische abortus' zijn een belediging voor iedereen die al voor deze hartverscheurende keuze heeft gestaan", kaatst Darinka Aleksic van de Abortion Rights groep terug.

Ook een arts getuigt: "Er wordt nooit zomaar licht over een dergelijke beslissing gegaan. Twee artsen moeten de ernst van de handicap onderzoeken en elke situatie wordt individueel bekeken". In de abortusrichtlijnen voor verloskundigen en gynaecologen staat tot slot het volgende te lezen: "Een vrouw heeft voldoende informatie en tijd nodig om haar te helpen begrijpen over welk type afwijking het gaat en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor de zwangerschap opdat ze in staat is geïnformeerd te kiezen uit de beschikbare opties".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234