Vrijdag 16/04/2021

NieuwsDefensie

Para schuldig aan bedreiging en stalking, mét legerwapens

Para’s in de kazerne van Gavere.  Beeld Foto Ronny De Coster
Para’s in de kazerne van Gavere.Beeld Foto Ronny De Coster

Een para uit Marche-les-Dames is veroordeeld voor bedreiging en stalking. Hij belaagde twee ex-vriendinnen onder meer met legerwapens, die hij blijkbaar zomaar kon meenemen uit de kazerne. In Marche-les-Dames werden nochtans al in 2016 vragen gesteld over de losse omgang met wapens. Dat leert intern mailverkeer.

De para, die al jaren rekruten opleidt in het trainingscentrum van Marche-les-Dames, werd woensdag door de rechtbank in Hasselt schuldig bevonden aan slagen en verwondingen, bedreiging, stalking en verboden wapenbezit. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur.

Het dossier van de para (43) is geen fraaie lectuur. Er is onder meer sprake van drugsmisbruik. Zo droeg hij een van zijn ex-vriendinnen regelmatig op om hem cocaïne te leveren in Marche-les-Dames. Ze moest haar auto dan parkeren buiten het zicht van de wachtpost van de kazerne.

Het verboden wapenbezit gaat terug op een voorval uit november 2020, waarbij de para na een brand in zijn auto door de politie betrapt werd toen hij probeerde om een lader van een pistool uit het wrak te halen. Het ging om zware munitie die kogelwerende vesten kan doorboren. De para vertelde dat die munitie per ongeluk in zijn auto was achtergebleven na een oefening.

Volgens de twee ex-vriendinnen nam de para ook geregeld legerwapens mee naar huis. Een van hen verklaarde dat hij eens een pistool op de keukentafel legde, in het zicht van haar kinderen. De andere vertelde onder meer over gedwongen seks waarbij de para een pistool mee naar bed nam. In haar tuin zou de para eens in een woedebui een ‘stungranaat’ hebben laten ontploffen.

Oogluikend

Om diefstallen of ongelukken te voorkomen moeten militairen hun wapens na iedere oefening inleveren in het wapenmagazijn van hun kazerne. Ze mee naar huis nemen, is verboden.

“In Marche-les-Dames wordt al jarenlang oogluikend toegestaan dat instructeurs hun wapens mee naar huis nemen na oefeningen buiten de kazerne”, zegt een goedingelichte bron. “Het commando ziet dit als een toegift. Het opleidingsprogramma is al zo druk voor de instructeurs: op die manier moeten ze niet terugkeren naar Marche-les-Dames en verliezen ze geen tijd. De para’s vinden zichzelf de elite: ‘Wat kan er misgaan?’ Het dossier van deze man toont aan: veel.”

Intern mailverkeer uit Marche-les-Dames ondersteunt dit verhaal. In 2016 werd, vanuit het wapenmagazijn, alarm geslagen over de losse omgang met wapens. “Het is verboden om wapens of optisch materiaal (zoals nachtkijkers, JVH) mee naar huis te nemen! Ik vraag aan de compagniecommandanten dat ze hun personeel hieraan herinneren!”, klinkt het in een mail.

Het commando van de kazerne leek niet verontrust. “Reglementen en veiligheid moeten zeker gerespecteerd worden, maar de praktijk leert ons dat we hiervan soms ‘met gezond verstand’ van moeten kunnen afwijken”, luidt het antwoord van een compagniecommandant. Die benadrukt dat er “zeer veel flexibiliteit van het personeel” gevraagd wordt, “iets wat de mensen er zonder probleem bijnemen”. Na de alarmkreet vanuit het wapenmagazijn veranderde er weinig.

Rekruten

De kazerne in Marche-les-Dames kwam al eerder in opspraak. In juli 2020 schreef deze krant, op basis van getuigenissen en documenten, hoe instructeurs er geregeld hun boekje te buiten gingen tegenover rekruten. Naar aanleiding van het artikel opende legerbaas Michel Hofman een intern onderzoek naar de werkcultuur in het trainingscentrum. Daarin werden de feiten bevestigd.

Een aantal maatregelen zijn intussen doorgevoerd, laat de persdienst van het leger weten. Zo zullen rekruten “beter geïnformeerd worden over meldingskanalen” voor klachten. Er komt een onlinemeldpunt bij. De Cel Methodologie in Marche-les-Dames is versterkt. Die bestaat voortaan uit “een officier en een ervaren onderofficier” en zal nieuwe instructeurs “systematisch opleiden”.

Het leger meldt dat de veroordeelde para voorlopig geschorst is. Eenmaal duidelijk is of hij in beroep gaat of niet, wordt een tuchtprocedure opgestart. Verder wil men geen commentaar kwijt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234