Zaterdag 11/07/2020

Papieren effecten massaal teruggebracht naar banken

"Vorige week vrijdag rond 15 uur kwam hier nog iemand binnen met een doos vol papieren effecten", getuigt een kantoorhouder bij ING ergens te lande. De regering heeft met haar taks op de deponering van papieren effecten een ongeziene stormloop veroorzaakt op de banken. Voor het eerst kunnen we die stormloop in kaart brengen.

BNP Paribas Fortis noteerde vorig jaar 180.000 deponeringen, waarvan 135.000, of 75 procent, sinds 28 november. Op die dag besliste de regering een taks te heffen van 1 procent op deponeringen die in 2012 plaatsvinden, en van 2 procent in 2013. Tegen eind 2013 moeten alle papieren effecten binnen zijn.

Het cijfer van BNP Paribas Fortis komt overeen met het gemiddelde voor de markt, zowel wat betreft het aantal deponeringen als de waarde daarvan. Het belang van december varieert van 57 procent (Argenta) tot 92 procent (Landbouwkrediet). KBC zag in december 2012 liefst 25 keer meer deponeringen dan in december 2011. ING gaf het aantal deponeringen op dagbasis vrij.

De cijfers van de banken worden bevestigd door de Brusselse instelling Euroclear. Daar gaan de effecten door de versnipperaar. "In de tweede helft van december ontvingen we dagelijks 27.500 effecten, tien keer meer dan het daggemiddelde over 2011." Euroclear verwerkt vooral genoteerde aandelen en obligaties. De banken vernietigen de kasbons en deelbewijzen van fondsen zelf. Veel spaarders en beleggers maakten meteen van de gelegenheid gebruik om hun kluis op te zeggen. Bij Delta Lloyd zegden vorig jaar 1.920 klanten de huur van hun kluis op, liefst een kwart van het totaal. Ook alle andere banken zagen de vraag naar kluizen sterk terugvallen.

Langs de ene kant zullen de banken dus minder huurgeld ontvangen, maar langs de andere kant is er ook een serieuze meevaller. De meeste banken bepalen hun bewaarloon voor de effectenrekening doorgaans in functie van de waarde op 31 december. Ook al staan die effecten maar enkele dagen in portefeuille, zoals nu vaak het geval is.

Niet alle beleggers en spaarders die voor 31 december hun papieren binnenbrachten, zullen de taks van 1 procent ontlopen. "We konden alleen courante effecten tijdig boeken", klinkt het bij KBC en BNP Paribas Fortis. Met andere woorden: wie papier bezat van bijvoorbeeld een fonds dat in een ander fonds is opgegaan, riskeert de taks te betalen. Het kan een tijdje duren vooraleer dat papier 'geregulariseerd' is.

De banken laten weten dat dubbele shiften, zondagswerk en jobrotatie de voorbije weken schering en inslag waren om de effecten tijdig te verwerken. BKCP geeft toe dat ze niet alle effecten tijdig kon inschrijven, maar doet een geste. "We betalen de taks terug aan iedereen die voor 16 december hun effecten binnenbrachten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234