Donderdag 07/07/2022

InterviewHet kroost van Philip Cracco

‘Papa vond dat we niet te lang mochten rouwen: met treuren schiet je niets op’

Marie-Julie-Pascale en Pieter-Jan-Michiel Cracco.
publicatie 2/2/2021
exclusief voor 9/2/2021 Beeld Carmen De Vos
Marie-Julie-Pascale en Pieter-Jan-Michiel Cracco.publicatie 2/2/2021exclusief voor 9/2/2021Beeld Carmen De Vos

Wie The Sky Is the Limit heeft gevolgd, de realityreeks over gefortuneerde Vlamingen op VIER, herinnert zich vast Philip Cracco, de goedlachse zakenman die fortuin maakte met de uitzendbureaus Accent Jobs en JobFIXers, en een zwak had voor dure racewagens, exotische reizen en mooie vrouwen. Op 6 januari 2020 overleed hij aan prostaatkanker. Zijn twee kinderen, Pieter-Jan-Michiel en Marie-Julie-Pascale, zetten zijn werk voort met dezelfde drive.

Evelien Roels

Voor velen is 2020 een heftig jaar geweest, ook voor PieterJan-Michiel en Marie-Julie-Pascale Cracco. In januari verloren ze hun vader, en in februari kwamen ze als jonge twintigers aan het hoofd van uitzendbureau JobFIXers te staan. In maart brak de coronacrisis uit en moesten ze als nieuwbakken managers proberen het bedrijf overeind te houden.

Zijn jullie intussen op adem kunnen komen?

Pieter: “Ja, hoor. Het is inderdaad heftig geweest, maar we zijn in het bad gesprongen en beginnen te zwemmen. Je kunt ook vier maanden zitten treuren, maar daar schiet je niets mee op, hè.”

Marie: “Op zaterdag werd papa begraven, en op maandag gaf mijn broer een opleiding en zat ik hier, aan mijn bureau. Wij zouden ons niet beter gevoeld hebben door thuis niets te zitten doen. Het hielp om hier te zijn, in het bedrijf waar papa voor meer dan 100 procent achter stond. Hij had ons trouwens zelf gezegd dat we niet te lang mochten rouwen.”

Pieter: “Hij hoopte al jaren dat we in het bedrijf zouden stappen. Telkens als ik zei dat ik daar te jong voor was, kon hij boos worden: ‘Koning Boudewijn was óók maar 18 toen hij op de troon kwam!’”

Marie: “Maar hij heeft ons nooit gepusht. Hij hamerde erop dat we moesten doen wat we graag deden. Alleen dan zul je met passie werken, zei hij. Precies zoals hij dat altijd heeft gedaan.”

Pieter: “‘Brain line above blood line’: dat is één van de levenslessen die hij ons heeft meegegeven. Dat werkte in twee richtingen: het is niet omdat wij ‘de kinderen van’ zijn, dat we het móésten doen, maar we zouden het ook niet cadeau krijgen.”

Toen hij overleed, werkten jullie allebei al bij JobFIXers.

Pieter: “Ik was erbij vanaf de eerste dag, in 2017, toen papa en Lieven (Bonamie, medeoprichter, red.) het bedrijf boven de doopvont hebben gehouden. Ik stond helemaal onder aan de ladder, ik was niet bezig met managementbeslissingen. Maar ik wist wel al hoe het eraan toeging. Lieven kende ik ook goed: hij kwam vaak bij ons thuis om zaken te bespreken, en dan zat ik er altijd bij.”

Marie: “Ik ben erbij gekomen in de zomer van 2019. Ik moest alle departementen doorlopen en zou dan doorgroeien naar een managementfunctie.”

Lieven vroeg jullie om vennoten te worden en in het bestuur te stappen. Hebben jullie getwijfeld?

Pieter: “Geen seconde.”

Marie: “Pieter had nog willen jobhoppen om ervaring op te doen, en ik wilde misschien nog iets studeren. Maar het plan was sowieso dat we hier zouden belanden. Het is alleen sneller moeten gaan dan we hadden verwacht.”

Pieter: “We hebben hier ook voor gestudeerd: ik heb de richting businessmanagement gevolgd, en Marie kmo-management.”

Marie: “We voelden natuurlijk dat er meer druk op onze schouders kwam. Maar dat maakt het ook leuk: we kunnen mee onze stempel drukken. We krijgen kansen die andere twintigers niet krijgen, en Lieven is een fantastische sparringpartner: we hebben niet het gevoel dat we er alleen voor staan. Echt jammer is alleen dat we niet met papa hebben kunnen meelopen.”

Pieter: “We hebben ons al een miljoen keer afgevraagd: wat zou hij nu doen?”

Hadden jullie het gevoel dat jullie je extra moesten bewijzen?

Marie: “We willen ons áltijd bewijzen. En ik zal nooit de eerste werkdag na papa’s dood vergeten. Wij kwamen hier aan en de collega’s namen ons spontaan mee in de flow. Dat was een heel fijn gevoel.”

De druk lag meteen hoog: tijdens jullie eerste weken maakte Lieven Bonamie bekend dat hij in 2020 een omzet van 60 miljoen euro wilde halen, als eerbetoon aan jullie vader.

Pieter: “We leggen al onze kantoren een streefdoel op: dan zou het oneerlijk zijn om dat ook niet voor onszelf te doen. We hebben die druk trouwens nodig, het is een deel van onze bedrijfscultuur.”

Marie: “We willen blijven groeien. Dat was het plan van papa, en dat is nu ook het onze.”

Ik kan me voorstellen dat jullie die omzet niet gehaald hebben.

Pieter: “Nee. In de eerste lockdown lagen veel sectoren plat en dat hebben we gevoeld als uitzendbedrijf. We hebben voor dit jaar opnieuw een doel gesteld, en als er geen derde golf komt, zou het moeten lukken. Het omzetcijfer spreek ik liever niet uit, want net zo goed moet alles over twee weken weer dicht.”

PROFITEURS

Hoe hebben jullie de lockdown beleefd?

Marie: “We zagen die aankomen. We hebben zo lang mogelijk gewacht, maar op 17 maart hebben we toch de deuren gesloten. Tegelijk hebben we meteen een plan voor de heropstart opgesteld. Toen kwam de tweede golf en hebben we een nieuw plan gemaakt.”

Zijn jullie bang geweest voor het voortbestaan van JobFIXers?

Pieter: “Eigenlijk niet. We wisten dat deze crisis geen vijf jaar zou duren. Anders dan wat je in het nieuws hoort, denk ik trouwens dat het ergste voorbij is.”

Marie: “We willen het coronavirus niet relativeren, het veroorzaakt veel ellende. Maar we kunnen blijven werken.”

Pieter: “Mensen passen zich snel aan. We zitten hier nu op anderhalve meter afstand van elkaar: begin vorig jaar zouden we raar opgekeken hebben, nu staan we er niet meer bij stil. Ik vond het ook niet vreemd om je geen hand te geven toen je aankwam. We weten intussen hoe we ons moeten beschermen. En toch gebruiken mensen corona soms als excuus. Dat kan ik echt niet hebben.”

null Beeld Carmen De Vos
Beeld Carmen De Vos

Als excuus om niet te moeten werken?

Pieter: (knikt)

Marie: “Er zijn er altijd die willen profiteren, hè.”

Pieter: “We merkten als uitzendbureau hoe makkelijk dat plots was. Ze hoefden in maart zelfs niet meer naar de dokter te gaan. Gewoon even bellen: ‘Ik heb keelpijn en koorts.’ En hup, ze mochten een week thuisblijven.”

Moeten jullie de kosten betalen als een uitzendkracht zich ziek meldt?

Pieter: “Yes.”

Marie: “En die kostenpost kan snel oplopen. We moeten alles zorgvuldig bijhouden: wie is ziek en voor hoelang? We bellen hen ook voortdurend op om te horen of het al beter gaat en wanneer ze kunnen terugkomen.”

Pieter: “Ik was bang dat mensen massaal zouden profiteren, maar tot nu toe valt het mee.”

Marie: “Het is geen makkelijke tijd. We voelen dat ook: onze collega’s hebben een tijdlang thuisgezeten, maar ze hebben zich niet altijd kunnen opladen. Velen zitten in een dip, want de coronacrisis duurt lang en er is geen perspectief.”

Pieter: “En geen duidelijkheid. De kappers mogen op 13 februari misschien weer opengaan, maar we weten toch allemaal dat dat niet zal lukken? Marc Van Ranst zei in Terzake: ‘Het kan een politieke beslissing zijn om hen te laten openen, maar op basis van de cijfers is het onmogelijk.’

“Dat mensen die thuiszitten, zich niet kunnen opladen, verbaast me niet: stilvallen is niet goed. Voor niemand. Ik heb in augustus zelf corona gehad. Ik ontdekte het toevallig: we wilden op vakantie gaan en daarvoor had ik een negatieve coronatest nodig. De dokter belde me op: ‘U bent positief.’ Ik zei nog lachend: ‘Ik ben inderdaad positief ingesteld.’ En hij: ‘Nee, uw tést is positief.’ Ik had geen symptomen en heb nergens last van gehad, maar ik moest wel in quarantaine gaan. Na die zeven dagen was ik bijna gek geworden. Als ik dan denk aan al die mensen die zes, zeven máánden thuiszitten… Ik kan me niet inbeelden wat dat met je doet.”

Marie: “Je kunt ook weinig meer doen dan wandelen of je huis opruimen, hè. In de eerste lockdown was het nog hip, nu is iedereen dat beu. Je kunt niet op uitstap naar de dierentuin, of eens op restaurant gaan. Als je kunt werken, ben je daar niet mee bezig.”

Het is alsof ik jullie vader hoor spreken.

Marie: “(glimlacht) Hij heeft ons dat van kleins af ingepeperd. Doe wat je graag doet, en doe het goed.”

INTIEM AFSCHEID

Wat voor een vader was hij?

Pieter: “Een aanwezige vader. Onze ouders zijn uit elkaar gegaan toen wij nog jong waren, maar ze zijn er altijd allebei geweest. We wisselden om de week van woonst, en zodra we ons rijbewijs hadden gehaald, kozen we zelf wanneer we bij wie gingen. We hebben nooit het gevoel gehad dat we iets misten.”

Was hij streng?

Pieter: “Ja en nee. Als het over prestaties ging, was mama strenger. Papa was daar vrijer in, hij vond kennis en ervaring belangrijker dan ‘dat papiertje’. Hij stond er wel op dat we ons best deden. Toen we als peuter begonnen te kleuren, moesten we dat binnen de lijntjes doen. En de lat kwam steeds hoger te liggen: na de stiften moesten we met verf aan de slag. Daarna gingen de kleurboeken aan de kant en moesten we zelf iets tekenen.”

Marie: “Ik heb hem niet als streng ervaren, maar we wisten wel waar de grens lag.”

Pieter: “Toen we vanaf ons 16de begonnen uit te gaan, moesten we niet op een bepaald uur thuis zijn. Hij kwam ons met plezier om 6 uur ’s ochtends halen. Maar we mochten níét drinken: dat wilde hij niet.”

Werd hij dan boos?

Marie: “Ik kan me niet herinneren dat hij ooit boos is geweest. Op de één of andere manier slaagde hij erin om ons de weg te laten bewandelen die hij voor ogen had.”

Pieter: “Dat typeert hem helemaal. Hij liet mij tennissen en Marie paardrijden. En dan motiveerde hij ons om beter te worden. Uiteindelijk waren wij er elke vrije seconde mee bezig. We hadden zelfs geen tijd meer om uit te gaan. Misschien een tip voor andere ouders: als je niet wilt dat je kinderen te veel drinken in de Gentse Overpoort, laat ze dan aan sport doen en die maniakaal beoefenen.”

Marie: “Dat heeft er wel toe geleid dat we niet tegen drank kunnen. Te weinig getraind. (lacht)

Pieter: “Ik denk nu ineens aan een half trauma. Ik had iets mispeuterd en moest in de hoek gaan staan. Papa ging daarna naar de winkel en was me vergeten. Twéé uur heb ik daar met mijn handen op mijn hoofd gestaan.”

Marie: “Ik herinner het me nog. Hij was toen in shock, hè?”

Pieter: “Hilarisch.”

Zijn jullie in de sport net zo ambitieus als voor het werk?

Pieter: “Ik ben vijf jaar geleden gestopt met tennissen. Nu rijd ik rally’s. Die passie deelde ik met papa. We hebben nog samen gereden, dat was geweldig. Ik doe het enorm graag, maar door corona ligt alles stil.”

Marie: “Ik doe aan jumping, maar om er mijn beroep van te kunnen maken kom ik net iets tekort. Op een bepaald moment bereik je je limiet, en dan kan ik me niet meer motiveren.”

Klopt het dat hij jullie als kind ook aanmoedigde om jullie tekeningen te verkopen aan de familie?

Pieter: “(lacht) Grappig dat je erover begint: ik heb net een foto teruggevonden van tekeningen die ik op die manier heb verkocht. De koper zei: ‘Ik betaal je prijs, maar als je ze ooit wilt terugkopen, moet je mij het dubbele geven.’ Kijk, dit zijn ze. (toont foto’s op zijn gsm van gedetailleerde tekeningen van auto’s)

Die zijn echt goed!

Marie: “Mooi, hè?”

Pieter: “Kan ook niet anders: ik moest al vanaf mijn 5de oefenen. (lacht)

Marie: “Pieter heeft dat van papa. Hij kon ook zo goed tekenen en schilderen.”

Dan heb je een plan B: als het bij JobFIXers niet lukt, kun je nog altijd kunstenaar worden.

Pieter: “Papa zei altijd: ‘Als het mislukt, word ik schilder en drink ik elke dag een fles wijn.’”

Marie: “We hebben na zijn dood boekjes teruggevonden van schilderijen die hij heeft verkocht.”

Hij ontdekte in 2016 dat hij aan kanker leed, na een medische check-up voor het nieuwe raceseizoen. Heeft hij jullie snel verteld dat hij ziek was?

Pieter: “Diezelfde dag nog.”

Marie: “Kanker is een ziekte die meestal lang aansleept. We hebben het hele proces met hem mee beleefd. Hij ging er ongelofelijk sterk mee om. Hij is ook zo lang mogelijk blijven werken. Lieven zei onlangs: ‘Ik had niet door hoe ziek hij was, omdat hij er telkens weer stond.’”

Pieter: “(mijmerend) Het was een beer, hè.”

Na vier jaar ziekte koos hij voor euthanasie. Hij overleed op 6 januari vorig jaar. Waren jullie erbij?

Pieter: “Uiteraard. Wij en een oom van ons. Het was heel intiem.”

GROENTEN RUILEN

Jullie hebben allebei een partner. Hebben zij jullie vader nog ontmoet?

Pieter: “Ja, gelukkig wel. Daar zijn we blij om.

“Mijn vriendin werkt in een sporthotel. Zij is manager, net als ik: dat vind ik fijn. Ze begrijpt wat ik doe. Anders zou het niet klikken, denk ik. Ik heb vaak lange werkdagen, ik zou niet met iemand kunnen leven die me elke dag om 17 uur thuis verwacht.”

Marie: “Onze partners moeten flexibel zijn. Maar mijn vriend zit ook in het bedrijfsleven: hij weet hoe het werkt.”

null Beeld Carmen De Vos Humo 2021
Beeld Carmen De Vos Humo 2021

Wonen jullie samen?

Pieter: “We wonen allemaal samen: Marie, ik en onze partners.”

Marie: “Maar niet zo lang meer. Ik ga verhuizen: mijn vriend en ik gaan samenwonen.”

Dus jullie wonen én werken samen? Dan moeten jullie wel een goede band hebben.

Marie: “Dat is zo. We maken nooit ruzie.”

Pieter: “Dat is nog een levensles van papa: ‘Het leven is kort, en elke minuut dat je ruziemaakt, is verloren tijd.’ Als je dat elke dag hebt gehoord, maak je geen ruzie meer.”

Marie: “Als we toch eens een discussie hebben, voelen we ons daarna allebei slecht omdat we kostbare tijd verloren hebben.”

In The Sky Is the Limit konden we kennismaken met Aisha Van Zele, de vriendin van jullie vader. Hebben jullie nog contact met haar?

Pieter: “Minder dan vroeger. Ze heeft een nieuwe vriend en ze is naar Antwerpen verhuisd. Ze is een nieuw leven begonnen, en terecht natuurlijk.”

Lieven Bonamie: “Als ik even tussenbeide mag komen: Aisha is een topwijf. Wat zij voor Philip heeft gedaan, is enorm. Dat hebben wij alle drie van dichtbij gezien. Hij heeft zoveel aan haar gehad. Dat ze nu een nieuw leven begint, is niet meer dan normaal.”

Ze kreeg veel kritiek toen ze een paar maanden na de dood van jullie vader een relatie begon met Miguel Dheedene, de ex van Tanja Dexters.

Marie: “Ach, mensen hebben altijd commentaar. Ga je naar links, naar rechts of rechtdoor: er zal gegarandeerd iemand niet blij zijn. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar je bent niet verplicht om ernaar luisteren. Je moet vooral doen waar je zelf gelukkig van wordt.”

‘Aisha is een topwijf. Wat zij voor Philip heeft gedaan, is enorm. Hij heeft zoveel aan haar gehad. Dat ze nu een nieuw leven begint, is niet meer dan normaal.’ Beeld VIER / Tim De Backer
‘Aisha is een topwijf. Wat zij voor Philip heeft gedaan, is enorm. Hij heeft zoveel aan haar gehad. Dat ze nu een nieuw leven begint, is niet meer dan normaal.’Beeld VIER / Tim De Backer

Pieter: “Vanmorgen hoorde ik dat iemand 4.000 euro aan een goed doel had geschonken. Er kwam meteen reactie op: ‘Amai, en die is zo rijk, kon er niks méér af?’ Je kunt nooit voor iedereen goeddoen.”

Wie in de media komt, krijgt vaak kritiek. Zijn jullie daarom altijd uit beeld gebleven?

Marie: “We trekken liever niet de aandacht. Toen papa in The Sky Is the Limit zat, waren we één keer van ver in beeld te zien. Je moest het al weten om ons te herkennen. Daar is het bij gebleven. We leiden een normaal leven, zeker nu met corona.”

Al dan niet in de moestuin.

Marie: “(lacht) Dat je dat weet!”

Pieter: “Lieven en ik zijn fervente tuinders. Hij heeft me die liefde doorgegeven.”

Tussen twee meetings door wisselen jullie tips uit over pakweg tomaten?

Pieter: “(lacht) Ja.”

Lieven: “We ruilen ook groenten! (enthousiast) Over twee weken heb ik 40 kilogram witloof. Dan breng ik wat mee naar de zaak.”

Marie: “Je bent over iets begonnen, hoor. Heb je een paar uur?”

Pieter: “Nu ja, je moet het ook niet te groot zien. Ik doe het heel graag, maar meer dan één serre is het niet. In maart koop ik plantjes, die stop ik in de grond en ik kijk toe hoe ze groeien. Je kunt ook vanaf nul beginnen en zelf alles zaaien, maar dan word je een slaaf van je moestuin.”

Lieven: “Euh, ik ben al aan het zaaien.”

Pieter: “Allee! Meen je dat?”

Marie: “We lachen er nu wel mee, maar eigenlijk is het niet zo vreemd. De uitzendsector is een harde wereld. Zo’n hobby helpt om het te kunnen loslaten.”

In welke zin hard?

Pieter: “Je werkt met mensen. Daar kun je veel vreugde uit halen, maar het kan ook lastig zijn.”

Marie: “Wij noemen dat ‘de factor mens’.”

Pieter: “We worden elke dag wel door iemand teleurgesteld. Daar moet je mee leren omgaan.”

Marie: “Ik heb het daar lastig mee gehad. Sinds papa’s dood zijn mijn broer, Lieven en ik het gezicht van ons bedrijf. We doen veel moeite voor onze medewerkers. Als die je dan een mes in de rug steken, doet dat pijn. Je moet dat van je leren afzetten.”

Pieter: “En dat doe ik dus in mijn serre.”

Je zou vergeten dat jullie nog maar 22 en 25 zijn.

Marie: “Dat komt door het leven dat we leiden. Ik was een goede student, maar werken geeft me veel meer voldoening. Het enige wat ik moeilijk vind, is dat al mijn vriendinnen nog studeren. Als we vóór corona iets gingen eten, hadden zij het over examens, fuiven of wie nu samen is met wie, terwijl ik zit te denken aan een overname of aan cijfers die ik niet mag vergeten op te vragen. Een heel andere wereld.”

Pieter: “Gelukkig is er corona. We kunnen niet meer uit eten. Het probleem is vanzelf opgelost. (lacht)

Marie: “Ik heb er alleszins geen spijt van dat ik in het bedrijf ben gestapt.”

Jullie hebben je vuurdoop alvast niet gemist. Vanaf nu kan het alleen maar makkelijker worden.

Marie: “Er zullen ongetwijfeld nog wel spannende dingen gebeuren.”

Pieter: “Maar je hebt gelijk: het is absoluut een gek jaar geweest. In 2035 zullen we zeggen: ‘Ja, maar wíj hebben de pandemie meegemaakt’.”

© Humo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234