Donderdag 20/01/2022

Papa heeft een nieuwe vriendin

In De Bleekweide begeleidt Anna Van der Cruyssen jonge mensen, zoals kinderen van gescheiden ouders. Vaak begrijpen ze niet wat hen overkomt. 'Hoe kan ik papa's nieuwe vriendin lief vinden zonder mama te kwetsen?'

Papa heeft een nieuwe vriendin!", roept hij zenuwachtig. Hij is tien, zijn voetbalschoenen weerklinken hol op mijn houten vloer, terwijl hij onophoudelijk rondjes loopt.

"Alleen", hij gooit zijn handen in de lucht, "weet hij het zelf nog niet."

"Hoezo hij weet het zelf nog niet?", vraag ik hem. "Precies", wijst hij met zijn vinger naar mij. "Telkens als wij aan papa vragen of zij nu zijn nieuwe liefje is, schudt hij vastberaden het hoofd."

Een gewone vriendin, noemt papa haar steeds. Wat dat wil zeggen, lijkt voor zijn papa moeilijk uit te leggen.

Hij begrijpt er helemaal niks meer van. Toen mama een nieuwe vriend leerde kennen, werd alles stap voor stap aan hem uitgelegd. Zo vertelde mama als eerste aan hem dat zij een nieuwe relatie had. Later vertelde ze dan wie de nieuwe vreemde man was. Wat zijn hobby's waren (zeer belangrijk vindt hij dit), wanneer hij hem voor de eerste maal zou ontmoeten en ook dat mama het te allen tijde kalm aan zou doen.

"Want", zo vertelde mama, "eenmaal gekwetst worden was voldoende." Een tweede maal een gebroken hart zou zij niet meer overleven.

Hij weet dat ze het op die momenten over zijn papa heeft. Dan loopt hij, om die woorden niet te moeten horen, zo snel mogelijk de kamer uit.

Hij begrijpt nog steeds niet waarom zijn mama en papa boos op elkaar zijn. En ook niet waarom zij elk in een ander huisje wilden gaan wonen.

Niemand heeft ooit zijn toestemming gevraagd. Zijn mening voelt onbelangrijk aan en daarom houdt hij nu zijn mond dicht.

Alles doet hij om de tranen van zijn mama te verzachten of de scheldtirades tussen beide ouders uit de weg te gaan.

Dat het niet zijn schuld is, dat hij er niets mee te maken heeft, vertellen ze hem allebei. Maar die woorden klinken hol en hij gelooft ze niet.

Nu heeft papa dus een nieuwe vriendin, ook al zegt hij van niet. Maar als ze op vakantie gaan, gaat zij altijd met hen mee. Als er 's avonds heerlijke geuren uit de keuken komen, dan weet hij dat zij aan het koken is. Of wanneer er nieuwe schoenen of broeken gekocht moeten worden, gaat zij mee naar de winkel.

"Het brengt me in de war", zegt hij mij stil. "In de war?", vraag ik hem. "Eigenlijk, feitelijk... vind ik haar wel lief." Ze heeft veel humor en houdt van hippe muziek. Ze helpt hem bij het huiswerk en zorgt goed voor hen allemaal. Ze maakt zijn papa opnieuw aan het lachen, ze maakt hem gelukkig en dat is hem veel waard.

Maar zijn mama is niet vervangbaar, toch? Soms heeft hij het gevoel dat hij de ene mama wisselt met de andere. "En wat als mijn mama dan weer gaat huilen?", vraagt hij zich af.

Alleen als ze boos op hem is, dan denkt hij: hé, jij bent mijn mama niet. Maar die woorden durft hij bij haar niet uit te spreken. Die zegt hij stil en luidop enkel in zijn hoofd.

Binnen een nieuw samengesteld gezin is het soms moeilijk voor alle partijen. Moeders die zich geen mama voelen, nemen vaak een aantal taken op zich zonder zich emotioneel aan de kinderen van hun partner te binden. Uit angst, alsof de woorden 'houden van' een bedreiging zouden kunnen vormen ten opzichte van de biologische mama.

"Ik probeer me zo veel mogelijk op de achtergrond te houden", zei een 'mama-plus' me ooit.

Zo durfde ze niet met de kinderen te spelen, hun favoriete eten klaar te maken of hen te knuffelen. Ze bouwde een emotionele afstand in voor zichzelf en de anderen.

Pedagogisch optreden lukte haar wel. Duidelijke grenzen, structuur en regels, dat betekende veiligheid voor haar. En zo werd de mama-plus een echte heks.

Maar ook voor de biologische ouders is het niet gemakkelijk. Hartverscheurend voelt het soms, om hun kind te moeten achterlaten in vreemde handen. Zeker als die 'ander' een deel van de scheiding is gaan uitmaken.

Wekelijkse wissels gebeuren dan met veel koelheid en het wordt de kinderen vaak verboden om zich emotioneel aan de andere plus-ouder te binden.

Kinderen handelen door de liefde die ze voor hun ouders voelen vaak anders dan ze zelf zouden willen.

"Ik ben in de war", zegt de jongen. Een veilig nest, bij beide ouders, is wat hij op dit moment echt kan gebruiken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234