Zaterdag 06/03/2021

Paniek blijft uit bij komst schrikkelbug

De zogenaamde schrikkelbug, na collega millenniumbug de tweede grote test voor computersystemen, kon de afgelopen dagen slechts weinig kritische zielen richting doemscenario bewegen. Bedrijven wuifden gisteren elke bezorgdheid met een geruststellend 'alles in orde' weg. Terecht? Computersoftware of -hardware die 29 februari anno 1996 als bijkomende dag vergaten te tellen, zorgden onder meer voor sputterende ziekenhuislaboratoria, mank lopende beurssystemen of smeltende aluminiumfabrieken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

Negenentwintig februari stond rood aangestipt in de agenda van informatici omdat programmeurs in het verleden wel eens zouden kunnen vergeten hebben dat om de vier jaar februari een dag meer telde. Het jaar 2000 kreeg een extra waarschuwingslampje. Jaren deelbaar door honderd zijn immers geen schrikkeljaar, tenzij deelbaar door vierhonderd - zoals met 2000 het geval is.

Wereldwijd roepen computerdeskundigen al enige tijd dat nauwlettend moet worden uitgekeken voor een mogelijke schrikkelbug nauwlettend. In Begië doen ze dat blijkbaar tevergeefs. Bedrijven kijken de kat uit de boom. "Wij hebben niets speciaals voorzien", zegt Patrick De Vos, woordvoerder van Electrabel, bij de millenniumovergang nog goed voor een uitgebreid crisiscentrum. "Alles is onder controle. We hebben deze schrikkeldag mee opgenomen in het millenniumpakket voor de jaarwisseling. Toen zijn alle maatregelen genomen. We verwachten dan ook geen enkel probleem. Enkel voor de coördinatie van de computerprocessen zijn er enkele mensen voor stand by-dienst ingezet, maar daar houdt het mee op. De jaarwisseling was dé grote test. Dit niet." Bij Belgacom, dat tijdens de millenniumovergang nog een leger technici in stand by hield in zijn crisiscentrum in Evere, klinkt dezelfde boodschap. "Alle tests zijn al bij de jaarwisseling gebeurd. We houden enkel een achttal mensen oproepbaar. Noem het een virtueel crisiscentrum. Maar we verwachten nu niets meer. Zeker omdat bij de millenniumovergang uiteindelijk niets aan de hand bleek te zijn."

Nochtans gaat men best niet al te gerust op beide oren slapen. Schrikkeljaren zorgden in het verleden steevast voor de nodige technologische problemen. Zo begon op 29 februari van het vorige schrikkeljaar, 1996, de smeltmachine in een aluminiumfabriek in Nieuw-Zeeland letterlijk zelf te smelten toen de computers uitvielen. De Belgische beurs kreeg even te kampen met enkele computerstoornissen. In het Amerikaanse Arizona moesten ongeveer 60.000 mensen noodgedwongen hun dagelijkse Fantasy 5-loterijbiljet missen omdat de loterijmachine 29 februari netjes oversloeg. In het Johnson County Community College in Kansas gingen plots alle deuren automatisch en onwrikbaar dicht zoals ze dat normaal 's avonds deden. In het Britse Papwoth Hospital viel dan weer de labapparatuur van de hartchirurgen stil. In New York kregen klanten van de taximaatschappijen de voor 1 maart geplande tariefverhoging automatisch al op 29 februari aangerekend. Een onderzoek van het informaticablad Computerworld leerde uiteindelijk dat zeven procent van alle Amerikaanse bedrijven schrikkelproblemen had vastgesteld in zijn computersystemen.

Afwachten is de boodschap. Afwachten ook of het recente Ufsia-rapport waaruit bleek dat 72 procent van de Belgische bedrijven bij de jaarwisseling wel degelijk met millenniumbugproblemen kampte, al dan niet een opvolger krijgt.

Schrikkeljaren zorgden in het verleden steevast voor technologische problemen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234