Zaterdag 24/07/2021

OnderwijsplanUpdate

‘Pandemieniveau’ voor scholen vanaf september: middelbaar allicht op woensdag thuis

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Zolang er geen vaccin voor corona is, zal afstandsonderwijs – in welke vorm dan ook – deel uitmaken van het secundair onderwijs. Leerlingen zullen er elke week een dag thuis les volgen of zelfstandig leren. De vakbonden vragen daarom extra middelen. Wel blijft het in alle fases van de epidemie de bedoeling leerlingen zo veel mogelijk naar school te halen.

“Dit is het akkoord dat ik altijd al gewild heb.” Dat zei Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gisteren op een persconferentie samen met zijn Franstalige en Duitstalige collega. Zichtbaar opgelucht stelde hij er de plannen voor komend schooljaar voor. Weyts had immers zijn akkoord beet, en dat na een marathonvergadering van bijna zes uur met alle sociale partners.

Naar verluidt verliepen de onderhandelingen immers moeizaam. Nochtans wijkt de uitkomst nauwelijks af van de grote lijnen die gisteren naar buiten kwamen. Het is nog altijd zo dat er met vier kleurencodes (groen, geel, oranje en rood) gewerkt zal worden om de epidemiologische situatie aan te duiden. Die codes worden gelinkt aan verschillende veiligheidsvoorschriften.

In het basisonderwijs is het simpel: daar gaan vanaf september alle scholen open voor alle leerlingen. Ook bij code oranje of rood is dat het geval. Bij code geel, de huidige situatie en de situatie waarvan men verwacht dat ze in september nog altijd zal gelden, zullen alle leerlingen uit het secundair onderwijs vier dagen naar school gaan. De vraag van de koepels en netten om leerlingen tot vijf dagen toe te laten op school, werd van tafel geveegd door de GEES. In regel zal die thuisdag woensdag zijn, tenzij er goeie redenen zijn om ervan af te wijken. Voor alle duidelijkheid: daarmee is niet gezegd dat leerlingen die dag online les volgen. Het kan evengoed zijn dat ze remediëring krijgen, zelfstandig leren, enzovoort.

Bij code oranje en rood geldt in het secundair onderwijs een 50 procent-regel: leerlingen mogen slechts de helft van de tijd in de klas zitten. Scholen kunnen dat oplossen op twee manieren: ofwel delen ze de klas in twee en geven ze alternerend les, ofwel geven ze de volledige klasgroep een week les, gevolgd door een week afstandsleren. Over die 50 procent-regeling was er gisteren langs Vlaamse kant discussie. Vooral de vakbonden hadden liever gezien dat er één manier werd afgesproken waarop scholen daar invulling aan konden geven omdat het zo duidelijker zou zijn voor het personeel.

Voorts komen er ook verduidelijkingen rond mondmaskers voor het secundair – verplicht voor leerlingen tenzij social distancing gegarandeerd wordt – en het deeltijds kunstonderwijs – afhankelijk van de leeftijd van cursisten gelden andere maatregelen.

Extra middelen

Wat de discussie gisteren bemoeilijkte was de vraag van de bonden om extra middelen voor afstandsonderwijs te voorzien. “Als er aan afstandsleren moet worden gedaan, kan dat enkel goed gebeuren als iedereen over het juiste materiaal beschikt”, zegt Koen Van Kerckhoven van de christelijke vakbond COC.

Weyts laat weten “oren te hebben naar die eis”, maar moet daarvoor terugkoppelen naar de regering. Bij het kabinet van de minister wijst men er bovendien op dat er de afgelopen maanden op verschillende manieren zo’n 40 miljoen euro extra werd vrijgemaakt voor het onderwijs als gevolg van corona.

Achteraf toonde iedereen zich tevreden. “Zelfs bij niveau rood hebben we een aanbod voor alle leerlingen”, zei Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Zelfs in het secundair onderwijs kunnen leerlingen minstens halftijds naar school en kunnen kwetsbare leerlingen naar school geroepen worden.”

Enkel de vakbonden hielden gisteren nog een slag op de arm. “Er is nog werk aan de organisatie van het nieuwe schooljaar”, zegt Marianne Coopman van de christelijke vakbond COV. Concreet wachten de bonden op de uitwerking van de draaiboeken met daarin alle details. Al is dat vooral een manier om zich in te dekken bij de eigen achterban. De voorbije maanden kregen de bonden intern de wind van voren wanneer bleek dat de achterban zich niet kon vinden in maatregelen waar zij zich eerder akkoord mee verklaard hadden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234