Maandag 03/10/2022

Panamarenko in Vinci-museum

Vlaamse tentoonstellingspro-jecten in Toscane, Weimar en Grenoble

Van Panamarenko, die nu vrijdag in het Trammuseum van Schepdaal de Cultuurprijs voor beeldende kunst krijgt uitgereikt, is al wel vaker gezegd dat zijn werk verwantschap vertoont met dat van de Italiaan Leonardo da Vinci (1452-1519). Net als de beroemde renaissancekunstenaar is Panamarenko een soort kunstenaar-wetenschapper. Hij bestudeert de zwaartekracht en ontwerpt vliegtuigen en andere droomtuigen - hij bedenkt oplossingen en modellen volgens zijn eigen, originele logica. Ook Da Vinci was indertijd al bezig met het ontwerpen van voertuigen. Hij ging na hoe de mens de zwaartekracht zou kunnen overwinnen om te kunnen vliegen.

In het kader van het cultureel akkoord tussen Vlaanderen en Italië wordt volgend voorjaar in Vinci, het stadje in Toscane waaruit Da Vinci afkomstig was, een tentoonstelling gepland in het Museo Leonardino waarin het werk van beiden zal worden geconfronteerd. De Vlaamse Gemeenschap, die voor dit project enkele miljoenen veil heeft, gaat daartoe een curator aanstellen. Naar verluidt bestaat er in Italië onder meer nogal wat belangstelling voor het boek dat Panamarenko vorig jaar ontwierp voor de poëziemanifestatie in Watou. In dat boek, zo'n 130 centimeter breed wanneer het is opengeslagen, staan wetenschappelijke berekeningen, maar ook fotografische voorstellingen waarop de kunstenaar te zien is terwijl hij verschillende van zijn tuigen manipuleert.

Het tweede internationaal tentoonstellingsproject van de Vlaamse Gemeenschap volgend voorjaar zal zich afspelen in Weimar, dat op dat ogenblik de culturele hoofdstad van Europa is. Een van de centrale figuren tijdens dat cultuurjaar wordt, behalve Goethe en Schiller, 'onze' Henry Van de Velde, die er de campus van de Bauhaus-universiteit ontwierp. 'Hoge populieren', zijn eigen woonhuis in het stadje, zal tijdelijk heringericht worden met meubilair dat werd ontworpen door Van de Velde en nu wordt bewaard in het Museum voor Sierkunsten. Ook schilderijen van Van de Velde zullen door Vlaanderen worden uitgeleend. Coördinator van dit project wordt Lieven Daenens, de conservator van het Gentse Museum voor Sierkunst en Vormgeving.

Ten slotte is de Vlaamse Gemeenschap van plan om de recente aankopen hedendaagse kunst (van de laatste twee decennia) geregeld in het buitenland te exposeren. De eerste halte op de rondreis wordt het kunstencentrum Le Magasin in Grenoble. De Fransen selecteerden zelf een 200-tal werken (maart-april 1999). Indien in 1999 in Venetië een biënnale voor hedendaagse kunst wordt georganiseerd - volledige zekerheid heeft men daar nog niet over - zal Vlaanderen ook daar een selectie van de recente aankopen voor hedendaagse kunst tentoonstellen. Omdat de Franse Gemeenschap aan de beurt is om kunstenaars te selecteren voor het Belgisch paviljoen, moet Vlaanderen in de stad zelf een tentoonstellingsruimte zoeken.

Alles samen zullen deze initiativen een verhoging van het budget beeldende kunst vergen, maar elk afzonderlijk zijn het eerder bescheiden projecten. De woordvoerster van minister van Cultuur Martens: "De projecten in 1999 werden vooral om inhoudelijke redenen uitgekozen. Bovendien kun je niet voortdurend grote projecten zoals Fascinerende facetten in Lissabon (zie DM van gisteren) of zoals de uitwisseling met Catalonië in 1997 realiseren. Met het tweede onderdeel van dat laatste project - de presentatie van Catalaanse kunstenaars in Vlaanderen - zullen we dit najaar trouwens nog de handen vol hebben." Momenteel is men volop bezig met de uitwerking van deze Catalaanse tentoonstellingen. Vanaf november zouden ze worden gepresenteerd. (AB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234