Donderdag 23/01/2020

Pallieters bouwen al jaren aan de eigen ondergang

Sporteconoom Dejonghe: 'Als ik de Lierseboekhouding van de laatste jaren voorleg aan een student en overal de naam Lierse weglaat, dan zal hij al snel de juiste conclusie trekken: sluiten, dat bedrijf'

Uit het Brusselse werd Herman Van Holsbeeck gehaald, nu manager van Anderlecht maar voorheen kapitein op het gezonken schip RWDM. Hij kreeg carte blanche van voorzitter Vets - "de rest zat er op de vergaderingen bij voor Jan Lul", heet het bij een voormalige bestuurder -, maar al snel had hij conflicten met zowat iedereen. Van Holsbeeck liet een eigen kinesist komen, een paar monumenten van de Liersejeugd werden overboord gegooid en vervangen. Op een bepaald moment stond een groep Pallieters op met de duidelijk boodschap: "we stappen hier allemaal op", maar in extremis konden de gemoederen nog bedaard worden. Van Holsbeeck liet het niet aan zijn hart komen, en Vets al zeker niet.

Lierse moest professioneler, chiquer worden. Daarom ging men ook aan het bouwen. Eerst werd gedacht aan een nieuw stadion, maar al snel werd het irreële daarvan ingezien. Een nieuwe tribune dan maar. De club kreeg een stevige lening van de stad, die ze vandaag nog steeds afbetaalt, maar Lierse had bovendien ook pech. De plannen voor de tribune werden goedgekeurd door de plaatselijke brandweer, maar vele jaren later werd alles afgekeurd vanwege een gebrekkige veiligheid. "Ik snap er nog altijd niets van", zweert ex-voorzitter Van Laer. Vorig jaar kwam het Liersebestuur mede daardoor stevig in het nauw, waardoor uiteindelijk preses Vets moest wijken. Op vraag van burgemeester Marleen Vanderpoorten, die het geklungel kotsbeu was.

En er is wel degelijk geklungeld bij Lierse. De boekhouding van de club toont aan dat bij Lierse jaren aan een stuk verlies is gemaakt, tot drie miljoen euro in één kalenderjaar. In de wandelgangen wordt maar al te vaak de zwartepiet richting ex-manager Gaston Peeters geschoven. "Ik heb nog mensen gewaarschuwd voor hem", herinnert een oud-bestuurder zich. "Iemand heeft mij gezegd dat hij bij Lommel heeft gesjoemeld", luidt het, "maar ze wilden niet luisteren bij Lierse." Lommel ging ten onder toen Peeters er in het dagelijks bestuur zat, en werd nadien van de ledenlijst van de voetbalbond geschrapt.

Ondertussen is Peeters ook niet meer van tel op het Lisp. Ontslagen eind november 2005, toen hij voor de eerste keer genoemd werd in het omkoopschandaal. Voor Liersepreses Theyskens is het alvast duidelijk dat hij een belangrijke rol speelde in het gokschandaal. Deze week zei Theyskens nog dat Peeters "zich maandenlang heeft gedragen als de luitenant en bodyguard van Ye". Afwachten wat het parket daarvan maakt, maar het is alleszins duidelijk dat Lierse niet rijker geworden is in de periode dat Peeters mee aan de macht was in het Lisp. Integendeel, Lierse kampte bijna onafgebroken met financiële problemen. Daarom ook dat de club zo happig was toen begin vorig jaar plots een Chinees aan de poort kwam kloppen met een aanlokkelijk voorstel. Zhe Yun Ye liet een cheque van 300.000 euro achter in Lier, als waarborg voor een mogelijk latere samenwerking. Een bedrag dat overigens nooit is terugbetaald.

Lierse had problemen, veel problemen. En werd niet geholpen door wat zich op het veld afspeede. De laatste speler waar Lierse nog een deftig tranferbedrag voor ontving, voetbalt ondertussen al bijna drie jaar bij onze noorderburen. De verhuis van Stein Huysegems naar AZ moet zowat de laatste winstgevende onderneming geweest zijn op het Lisp. Daarna ging het sportief achteruit, en ook de in de bestuurskamer ging het van kwaad naar erger.

In mei vorig jaar kwam Leo Theyskens, de rijke kranenman, aan de macht op het Lisp. Interimvoorzitter Chris De Nijn en ex-preses Vets waren niet langer gewenst. Even leken alle problemen van de baan, ook financieel, maar ondertussen duiken er onafgebroken nieuwe op. "Er blijven lijken uit de kast vallen", zei Theyskens eind vorig jaar nog en dat lijkt nog niet voorbij. De drie miljoen euro die hij in de club pompte, lijkt enkel een oplapmiddel te zijn geweest. Afwachten in hoeverre Theyskens in 2005 de club heeft kunnen zuiveren, maar voor velen is deze situatie toch niet langer houdbaar. Sporteconoom Trudo Dejonghe verwoordt het zo. "Als ik de boekhouding van de laatste jaren van deze club voorleg aan een student, en overal de naam Lierse weglaat, dan zal hij al snel de juiste conclusie trekken: sluiten, dat bedrijf."

De club stond vorig jaar al op de rand van de afgrond en dreigt daar ook nog een tijdje te blijven staan. Van alles moet immers zo snel mogelijk geld worden gemaakt, en dat zet de toekomst van de club op het spel. Neem nu Arouna Koné. Lierse verkocht de spits twee jaar terug voor de mooie som van 1 miljoen euro aan Roda JC. Bovendien zou Lierse vijftien procent van de meerwaarde op de transfer ontvangen bij een doorverkoop van de speler. Zou, want voorzitter Theyskens liet die optie afkopen door Roda voor het belachelijk lage bedrag van 250.000 euro om zo het nijpende cashflowprobleem bij de club op te lossen. Nu verkocht Roda JC de speler afgelopen zomer wel voor de aardige som van negen miljoen euro door aan PSV. Had Theyskens de optie niet verkocht, had Lierse meteen ook 1,2 miljoen euro op de rekening gestort gekregen. Exact het bedrag dat de stad hen zou doorstorten, en waarop ze nu met de billen samengenepen zitten te wachten. Als de doodsklokken vandaag luiden boven de club, is dat omdat Lierse zelf zijn begrafenis geregeld heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234