Zaterdag 17/04/2021

Paleizen

undefined

Ik weet wat het is om ontslagen te worden", zei de New Yorkse burgemeester Bloomberg onlangs. "Het is mij ook overkomen. Maar ik bleef niet bij de pakken zitten. Ik huurde een kantoortje van drie bij drie meter en begon mijn eigen bedrijfje." Doe zoals ik, zei hij in een speech waarin hij ontslagen bankiers en ander afgedankt Wall Street-personeel - nu al bijna 65.000 mensen - aanmaande zich te herscholen of nieuwe bedrijfjes op te richten. De stad wil hen beginkapitaal lenen en kantoorruimte geven en heeft daar 45 miljoen dollar voor vrijgemaakt. Wat de burgemeester er niet bij zei, was dat hij zijn bedrijfje kon lanceren met een beginkapitaal van 10 miljoen dollar, zijn gouden handdruk toen hij de bons kreeg bij Salomon Brothers. Op het ideale moment bovendien. Zijn bedrijfje, Bloomberg L.P., werd een megabedrijf en maakte van Bloomberg een van de rijkste mannen van New York.

Als u nog eens door Central Park wandelt, steek dan even Fifth Avenue over ter hoogte van East 79th Street. Loop de zijstraat in tot aan nummer 17, een elegant, perfect onderhouden townhouse in beaux-arts-stijl. Ga op het voetpad staan bij de overbuur, het consulaat van Irak. Kijk nog eens goed naar nummer 17. Wat denkt u? Zou u daar kunnen wonen? Ik wel. Met zijn vijf verdiepingen die samen 700 vierkante meter woonruimte bevatten is het naar New Yorkse normen bijna een paleis. Er staan agenten voor het huis. Die staan daar dag en nacht. De bewoner van nummer 17 is namelijk onze arme werkloze van destijds, burgemeester Bloomberg. Het huis ernaast, nummer 19, een wit gebouw anno 1880, is al even elegant. Bloomberg heeft in de loop der jaren vier van de zes flats in het gebouw opgekocht. Door enkele tussenmuren te slopen heeft hij nu een woonruimte van 1.160 vierkante meter. Zelfs in de slappe vastgoedmarkt van de laatste maanden wordt de waarde ervan op 30 miljoen dollar geschat. Mediamogul Rupert Murdoch die om de hoek op Fifth Avenue woont, heeft ocharme slechts 743 vierkante meter. Een andere buur, financier Stephen Schwarzman, steekt ze beiden de loef af met zijn 1.858 vierkante meter in nummer 740 op Park Avenue. Maar de burgemeester heeft buiten de stad nog vijf andere huizen, waaronder een in Londen en een in Bermuda.

Hij heeft de reputatie gul te zijn voor zijn werknemers maar van hen ook hard werk te eisen. Zijn medewerkers vliegen in privé-jets, logeren in de beste hotels. Hun eten, de was, noem maar op: alles is betaald. Zijn topadviseurs die hem hielpen twee ambtstermijnen te winnen, kregen salarissen van meer dan 1 miljoen dollar en premies van 300.000 dollar. Zelfs het klein grut dat zich inzette tijdens zijn kiescampagnes, kreeg gratis eten en drinken. Wie werkt, krijgt eten van onze burgemeester. Wie niet werkt, niet. Hij is daar principieel in. Daarom kondigde hij vorige week aan dat hij drie kwart miljoen dollar uit het stimulusplan van Obama zou weigeren. Dat geld was bestemd voor voedselhulp voor gezonde, alleenstaande werklozen die geen werklozensteun meer krijgen. In New York wordt hun aantal op 50.000 geschat. Sedert de Welfare-wet die Bill Clinton in 1996 invoerde, hebben ze slechts recht op drie maanden voedselbonnen in een periode van drie jaar. In New York worden die bonnen (ter waarde van een miezerige 176 dollar per maand) niet zomaar uitgedeeld. De begunstigden moeten ervoor werken tegen het minimumloon. Obama wil, gezien het huidig economisch klimaat, aan iedereen onder de armoedegrens, ook alleenstaande gezonde mannen en vrouwen, voedselbonnen geven tot oktober 2010, ook zonder arbeid in ruil. Bloomberg wil er niet van horen. Actiegroepen verwijten de burgemeester dat hij mensen dwingt nepjobs aan te nemen in ruil voor een aalmoes terwijl ze intussen zouden kunnen zoeken naar een echte job.

De volgende keer dat u door het modieuze Meatpacking District zwerft, maak eens een zijsprongetje naar het Palazzo Chupi in West 11th Street. Dit felroze paleis met zijn boogramen, balkonnen en pilaren is ontsproten aan de gezegende verbeelding van kunstenaar Julian Schnabel in het van overdaad druipende jaar 2006. Schnabel had 8 miljoen dollar nodig om het te voltooien. Hij klopte aan bij Art Capital, een soort pandjeshuis voor rijke mensen, en met zijn paleis als onderpand kreeg hij het geld. Om die lening af te betalen ging hij weer een andere lening aan, dit keer met zijn privécollectie als onderpand. Art Capital legt Schnabel nu het vuur aan de schenen omdat hij de firma miljoenen aan achterstallige rente is verschuldigd. Dan ben je rijk en beroemd en zit je in zo'n nesten. Art Capital is gespecialiseerd in het pluimen van artistieke klanten. Van Palazzo Chupi naar het gebouw in Chelsea waar Annie Leibovitz tot voor kort haar studio had, is het niet ver. Hoewel ze een van de bekendste fotografen ter wereld is, zit ook zij tot over haar oren in de schuld. Ze verpandde haar villa buiten New York, drie townhouses in Greenwich Village en alle rechten op haar bestaande en toekomstige foto's aan Art Capital in ruil voor leningen voor een totaal van 15,5 miljoen dollar. "In New York zijn er meer dan genoeg organisaties waar mensen in nood kunnen aankloppen", zei burgemeester Bloomberg toen hij uitlegde waarom hij het geld van Washington weigerde. Toch iets waar de klanten van Art Capital zich geen zorgen hoeven over te maken. n

Bloomberg weigerde drie kwart miljoen dollar uit het stimulusplan van Obama

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234