Donderdag 17/10/2019

Paleisrevolutie bij Gents Filmfestival

Een discussie aan de top van het Gentse filmfestival rond de positie van sterke man en boegbeeld Jacques Dubrulle heeft tot een zoveelste conflict geleid. Een stuurgroep boog zich gisteravond over de vraag of Dubrulle het festival kan blijven leiden.

2013 moet een feestjaar worden voor het Gentse Filmfestival met de organisatie van het veertigste filmfestijn. Maar het feestjaar wordt nu al ontsierd door een conflict aan de top van het filmfestival. De centrale figuur rond wie alles draait is Jacques Dubrulle, sinds 1978 de sterke man van het Filmfestival die alle touwtjes strak in handen houdt. Dubrulle zorgde ervoor dat Gent als filmfestival op de kaart staat, onder meer dankzij de World Soundtrack Awards.

Maar Dubrulle houdt de touwtjes té strak in de handen en houdt de verdere ontwikkeling van het festival tegen, luidt de kritiek steeds luider. En dat leidt tot onwerkbare situaties, zeggen leden van de raad van bestuur die daar een mail over kregen van Bart Vandesompele. Die is sinds 1 september vorig jaar de zakelijk leider van het festival en werd binnengehaald om op termijn Dubrulle op te volgen. Alleen botsten volgens hem verschillende getuigen nu al op Dubrulle. Daarom vroeg Vandesompele de raad van bestuur na nauwelijks vijf maanden al om een duidelijk standpunt in te nemen: laten we alles bij het oude, of kiezen we voor een nieuw team dat het Filmfestival klaar wil maken voor de toekomst? In dat nieuwe team zit ook artistiek directeur Patrick Duynslaegher, de vroegere hoofdredacteur van Focus Knack die sinds september 2011 voor het filmfestival werkt. Dubrulle, Vandesompele en Duynslaegher waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bijzondere raad

De oproep van Vandesompele viel niet in dovemansoren bij een deel van de raad van bestuur. Acht bestuurders vroegen een bijzondere bijeenkomst van de raad, maar die vraag werd afgeketst. In de plaats kwam de stuurgroep opvolgingscommissie gisteravond bijeen om met de betrokkenen naar een oplossing te zoeken. Een demarche die flink wat kritiek kreeg, omdat gevreesd wordt dat de Dubrulle-getrouwen binnen de raad op die manier hun slag thuis zullen kunnen halen. Voorzitter Andreas De Leenheer, de ex-rector van de Gentse universiteit die tot het Dubrulle-kamp gerekend wordt, wilde gisteren niets kwijt over de onderhandelingen.

De discussie rond de opvolging van Jacques Dubrulle als gedelegeerd bestuurder van het Gentse Filmfestival is een oud zeer. Dubrulle kondigde al enkele keren zijn afscheid aan en trok de voorbije jaren enkele nieuwe, ambitieuze zakelijke leiders aan die hem zouden opvolgen. Alleen beten die beoogde opvolgers keer op keer hun tanden stuk op hun baas. Koen Van Bockstal, de huidige directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren, hield het in 2006 een half jaar vol bij het Filmfestival. Daarna passeerden nog Wim Coessens en Filip Van Pottelbergh de revue, maar ook zij moesten ondervinden hoe moeilijk Dubrulle zijn kindje kan loslaten.

Nochtans is een modernisering van het filmfestival dringend nodig, zeggen goedgeplaatste bronnen. Dubrulle krijgt wel steevast veel lof over wat hij met het filmfestival gedaan heeft, "alleen beseft hij onvoldoende dat de wereld rondom hem veranderd is". Een van die veranderingen is bijvoorbeeld het Oostendse filmfestival dat de voorbije jaren uitgegroeid is tot een te duchten concurrent. Ook op commercieel vlak is hij onvoldoende meegeëvolueerd, luidt het. Zeker in deze economische moeilijke tijden hebben sponsors andere eisen, maar Dubrulle zou daar niet soepel genoeg mee omgaan.

NIet dynamisch

Het Filmfestival kreeg vorige zomer al flink wat kritiek van de commissie die minister van Cultuur adviseert over de cultuursubsidies. "De subsidieaanvraag voor 2013-2016 leest spijtig genoeg eerder als een jaarverslag dan als een dossier van een dynamische organisatie die onderbouwde artistieke keuzes maakt en uitgewerkte toekomstperspectieven presenteert", schreef de adviescommissie, die daarom voorstelde om het Filmfestival geen subsidies meer te geven. Later werd het - na veel politiek lobbywerk - toch opgevist, waardoor het de volgende vier jaar telkens 700.000 euro krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234