Vrijdag 23/10/2020

Paleis woedend over boek met 'interview' Albert

Het koningshuis reageert furieus op de publicatie van een interview met koning Albert uit 1994. Het gesprek is opgenomen in het boek Koningskwesties van RTBF-journalist Frédérique Deborsu.

Toen koning Boudewijn in de zomer van 1993 onverwachts overleed, dacht iedereen dat prins Filip hem zou opvolgen. Boudewijn had zich immers over Filip ontfermd als ware het zijn eigen zoon en leek hem klaar te stomen voor het koningschap. Maar niets is minder waar: Boudewijn wilde niet dat Filip hem opvolgde omdat hij nog niet getrouwd was, verklaarde koningin Fabiola aan - toen nog - prins Albert die haar had gebeld om haar mening over de troonopvolging te kennen. "Koning zijn is een moeilijke job waarvoor je een familie nodig hebt. Af en toe heb je die zuurstof nodig", verwoordde Fabiola de opinie van haar overleden echtgenoot in het telefoongesprek met Albert.

Onjuist en beledigend

De opmerkelijke passage staat in een tien pagina's lang interview met koning Albert in het dinsdag te verschijnen boek Koningskwesties van de RTBF-journalist Frédéric Deborsu. Het interview met de koning is wel niet van de hand van Frédéric, maar werd in 1994 afgenomen door zijn broer Christophe Deborsu, de toenmalige RTBF-journalist die nu op VIER mee De kruitfabriek presenteert. Die zou een uur lang met de koning gesproken hebben.

De uitspraken van Albert werpen een nieuw licht op de troonopvolging van Boudewijn. Tot nu was de manier waarop de troonopvolging was geregeld nauwelijks bekend. In zijn memoires had Jean-Luc Dehaene wel al geschreven dat Albert, de grondwettelijke opvolger van Boudewijn, niet van plan was om troonsafstand te doen en dat hij als ex-premier niet van plan was om dat aan Albert te vragen. "Dat was een familiezaak."

Over de omstandigheden waarin het interview met Albert in 1994 plaatsvond, heerst er nog onduidelijkheid. Deze krant beschikt niet over een kopie van het boek en Frédéric Deborsu geeft dinsdag meer uitleg wanneer hij zijn boek voorstelt. Christophe Deborsu was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens een goedgeplaatste bron binnen de RTBF vond het gesprek tussen Deborsu en koning Albert plaats in de aanloop naar een portret dat Christophe Deborsu toen van Albert maakte. Het interview zou een achtergrondgesprek geweest zijn en volledig off the record. De publicatie nu zou die afspraak schenden.

Volgens Pierre Nizet, de royaltywatcher van Sud Presse, was ook een VRT-journalist aanwezig geweest tijdens dat gesprek met koning Albert. Jan Becaus, sinds jaar en dag de royaltywatcher van de VRT die goede relaties onderhoudt met het koningshuis, heeft echter geen weet van zo'n interview. "Ik was er in ieder geval niet bij. Het lijkt me zelfs totaal onwaarschijnlijk dat er zo'n gesprek heeft plaatsgevonden. De koning is een erg voorzichtig man en zo'n off-the-recordgesprekken gebeuren bij mijn weten niet. Als hij dat zou doen, zou dat op zelfmoord neerkomen. Ik beschouw Frédéric Deborsu als een integer man, maar nu speelt hij met vuur. Ik ben benieuwd naar zijn uitleg hiervoor."

Ook het koningshuis stuurde zaterdag meteen een communiqué uit waarin verontwaardigd ontkend werd dat Koning Albert een interview zou gegeven hebben. Meteen werd ook de rest van Koningskwes-ties neergesabeld: het boek bevat volgens het koninklijk paleis "talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens". De heftige reactie van het koningshuis komt er ook omdat Deborsu met verschillende details uitpakt over het privéleven van prins Filip. Zo schrijft hij onder meer dat zijn huwelijk met prinses Mathilde gearrangeerd was. Volgens het boek had Filip al jaren een 'ongewone relatie' met een graaf.

Een terechte reactie van het koningshuis, meent Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de Hogeschool Universiteit Brussel en kenner van de monarchie. "Dit kan ethisch gezien niet. Er is een ongeschreven regel dat men ver van het privéleven blijft, tenzij het maatschappelijk relevant is. Dit is echter totaal niet relevant. Het is niet omdat iemand tot het koningshuis behoort, dat je zijn privacy mag schenden. Het zijn oude verhalen die al tien of twintig jaar de ronde doen. Maar als je die roddels vaak genoeg verhaalt, worden ze voor sommige mensen blijkbaar feiten. Dit boek is dan ook waarschijnlijk bedoeld om het koningshuis te schaden."

Het nog niet verschenen boek heeft ondertussen al tot twee klachten geleid. Het parket van Dinant heeft een tegen Frédéric Deborsu ingediend omdat die samen met zijn familie het koninklijk domein van Ciergnon betreden heeft. Deborsu wilde zo de het gebrek aan veiligheidsmaatregelen rond de koning aanklagen. La Renaissance du Livre, de uitgeverij van het boek, zal een klacht indienen tegen onbekenden omdat de kranten van Sudpresse en de Persgroep het embargo op het boek geschonden hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234