Maandag 06/07/2020

Pakkend verhaal van steward AA Gent die vluchtte voor zijn leven: "In mijn thuisland was ik al lang dood geweest"

Beeld MovingPeople

Steward, Gentenaar, Buffalo, vluchteling en aspirant-cineast. Het verhaal van Tourad leest als een sprookje, maar het begon wel als een nachtmerrie. Zo moest de man die bij elke thuiswedstrijd van AA Gent mee de veiligheid garandeert in tribune 1 van de Ghelamco Arena in 2003 zijn thuisland Mauritanië ontvluchten.

"Ik ontvluchtte mijn land 13 jaar geleden omdat de macht in handen was van de Arabieren. Het andere deel van de bevolking - de zwarten, waar ik deel vanuit maakte - werd gediscrimineerd en als tweederangs burgers behandeld. Er zijn velen mensen onder dit regime vermoord en het land uit gevlucht. Ik was 20 jaar en wilde een toekomst opbouwen", zo klinkt de aanhef van het ontroerende levensverhaal van Tourad. Nadat zijn studies weden gedwarsboomd en hij ook nog eens in de gevangenis belandde, was de maat vol. Hij zou naar Europa vluchten, in de hoop in onze contreien een beter en vooral veilig leven op te bouwen. Hij deed dat via een Europees vrachtschip en met behulp van zijn oom. "Ik mocht niet bewegen, niets zeggen, alleen maar doodstil zitten op een geheime plek. Maar dat was ok, het was zoveel beter dan in de gevangenis. Hier werd ik tenminste niet in elkaar geslagen."

Genegeerd
"In België kwam de boot na twee weken aan in Antwerpen. Ik hoorde de motoren afslaan en heb toen acht uur lang gewacht totdat mijn oom mij kwam halen. Dat waren acht hele lange uren, ik was doodsbang. Vanaf toen stond ik er alleen voor. Ik stond in Antwerpen, had geen idee waar ik was en sprak de Vlaamse taal niet. Was ik soms in Scandinavië? Ik voelde me erg alleen en verdrietig. Ik vroeg een aantal passanten of ze mij konden helpen, maar ik werd genegeerd." Het begin was moeilijk voor de jongeman, die ook een asielaanvraag indiende in ons land. Hij verbleef anderhalf jaar in een asielcentrum.

Zijn plekje gevonden
Tot hij daar moest opkrassen. "Twee keer werd mijn aanvraag afgewezen en in afwachting van een volgend verzoek werd ik uit het centrum geplaatst. Ik logeerde bij verschillende vrienden, probeerde te overleven. Totdat ik in 2006 hoorde over een actie in de Sint-Antoniuskerk in Gent. Mensen zonder papieren zouden daar mogen verblijven. Om wat betekenis te geven aan mijn leven, ben ik toen naar Gent gegaan. Vanaf het moment dat ik de trein uit stapte voelde ik me heerlijk hier, zo op mijn gemak. Alsof je na tien dagen zonder eten, je lievelingseten voorgeschoteld krijgt."

Doelen voor ogen
En zo begon zijn avontuur in Gent, waar hij zich helemaal integreerde en na alle doffe ellende een nieuw leven begon. En vanaf dan ging het snel voor Tourad. "Sinds 2010 heb ik een verblijfsvergunning. Ik ben verder gaan studeren en de opleiding 'montage' gaan volgen. Ik werk nu bij Victoria Deluxe als cameraman en als jongerenbegeleider. Ik heb hier mijn geluk en mezelf terug gevonden. Ik durf nog steeds niet te dromen, maar heb wel doelen voor ogen. Zoals het maken van mijn eigen documentaire. Misschien als ik in Mauritanië was gebleven, dat ik allang dood was geweest. Misschien heeft het wel zo moeten zijn dat ik zo hebben moeten vechten om op dit niveau te komen."

Straatkunst
Tourad prijkt intussen ook in de Gentse binnenstad als miniatuurbeeldje in het kader van het Belgische straatkunstproject 'Sorry, Not Sorry'. De zogenaamde 'Moving People' - duizend beeldjes van vluchtelingen - worden op verschillende locaties geplaatst in de Artevelde- en Buffalostad.

Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234