Zaterdag 10/12/2022

Pakistaanse verkiezingen draaien uit op overwinning voor fundamentalisten

Uit de eerste resultaten van de parlements- en provinciale verkiezingen die donderdag in Pakistan plaatsvonden, zijn de islamisten als grote overwinnaars uit de bus gekomen. Vooral in het noord- en zuidwesten van het land, de regio's die aan Afghanistan grenzen, blijkt de opmars van de moslimfundamentalisten sterk. De uitslag is een tegenvaller voor president Musharraf: zijn deelname aan de door de VS geleide wereldwijde strijd tegen de terreur blijkt hem niet in dank afgenomen.

Islamabad

AFP / Reuters

Van de 187 parlementszetels (op 272) die gisteren al aan verkozenen konden worden toebedeeld, gaan er veertig naar de Muttahida Majlis-e-Amal (MMA). De MMA, een coalitie van zes religieuze partijen waarvan sommige zich openlijk pro-Taliban tonen, voerde een zeer anti-Amerikaanse en antiwesterse campagne. Bij de vorige parlementsverkiezingen, in 1997, hadden de toen nog verdeelde islamisten samen slechts zeven zetels binnengehaald. Maar de strategie om president Musharraf over de hekel te halen voor zijn steun aan de door de VS opgelegde war on terror heeft hun geen windeieren gelegd. Sinds 11 september liet Musharraf meerdere fundamentalistische groepen aan banden leggen. Talloze militanten werden daarbij opgepakt.

"De kiezers willen verandering. Ze zijn Musharrafs pro-Amerikaanse politiek en de corruptie van de vroegere machthebbers beu", zei een van de betrokken kersverse parlementsleden, Qazi Hussain Ahmed, gisteren in een eerste reactie. "Behalve de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) zal de MMA ook een groot deel van het nationale parlement controleren", zei politiek analist Afzal Niazi tegen AFP. "Dat zal de toekomstige regering ertoe verplichten haar steun aan de oorlog tegen de terreur te verzwakken. Dit zijn bepaald geen resultaten die generaal Musharraf genegen zullen zijn." Vermoed wordt, inderdaad, dat Islamabad het straks veel moeilijker zal hebben om jacht te maken op naar Pakistan gevluchte Al-Qaeda- of Taliban-leden.

Ondanks de sterke winst voor de fundamentalisten ziet het ernaar uit dat geen enkele partij een absolute meerderheid zal behalen. De grootste partij wordt hoe dan ook de pro-Musharraf-formatie Pakistan Muslim League (PML/QA), die tot dusver 58 zetels haalt, minder dan voorspeld, maar voldoende om straks kingmaker te worden. De twee belangrijkste rivalen van Musharraf, de Pakistan People's Party (PPP) van voormalig premier Benazir Bhutto en de Pakistan Muslim League van de strekking van ex-premier Sharif (PML/N), scoorden laag. Dat heeft vermoedelijk alles te maken met het feit dat beide boegbeelden zelf van verkiezingsdeelname uitgesloten waren. Overigens trekken zowel Bhutto als Sharif, die een tijdlang overwogen hun krachten te bundelen, de vrijgegeven resultaten in twijfel. Ze gewagen van manipulatie en fraude. Bhutto, die vanuit Londen reageerde, eist zelfs dat de verkiezingen worden overgedaan. Sharif zei dan weer dat Musharraf en de religieuzen onder één hoedje hadden gespeeld. Maar onafhankelijke waarnemers stellen dat de verkiezingen al bij al redelijk eerlijk zijn verlopen.

"Onze mensen hebben een aantal onregelmatigheden vastgesteld, maar doorslaggevende klachten hebben we niet ontvangen", zei de Sri Lankaanse voorzitter van de internationale waarnemersmissie, Dato Musa bin Hitam.

Aan de verkiezingen van donderdag nam volgens het Pakistaanse persagentschap APP 36 procent van de kiesgerechtigden deel. Anders dan gevreesd, bleven bomaanslagen en andere terreuracties uit. Toch liet een zevental personen bij electoraal geweld het leven.

Toen Musharraf drie jaar geleden zijn coup pleegde, stelde de generaal het Pakistaanse parlement buiten werking. Nu maakt Musharraf zich sterk de democratie te herstellen, zij het dat hij zijn macht eerst institutioneel verankerde en de grondwet in zijn voordeel wijzigde.

Onder het motto 'om de militairen van de macht te houden moet je ze erbij betrekken' slaagde president Musharraf erin de manoeuvreerruimte van het toekomstige kabinet binnen de perken te houden. Via de controversiële Nationale Veiligheidsraad blijft het leger, zelf verdeeld tussen Musharraf- en moslimgezinden, een stevige vinger in de pap hebben. Normaal wordt de macht in november aan een burgerregering overgedragen.

(LD)

'Kiezers zijn Musharrafs pro-VS-politiek en corruptie van vorige machthebbers beu'

Aanhangers van de MMA vieren de overwinning van hun religieuze coalitie in Karachi, Pakistan. (Foto AP)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234