Woensdag 20/10/2021

Verkeersveiligheid

"Pak wegpiraat zijn auto af. Ook als het leasingwagen is"

Snelheidsduivels kunnen hun auto nu alleen kwijtraken als zij ook effectief eigenaar zijn van de wagen. Beeld Tim Dirven
Snelheidsduivels kunnen hun auto nu alleen kwijtraken als zij ook effectief eigenaar zijn van de wagen.Beeld Tim Dirven

Rechters moeten hardleerse verkeersovertreders hun wagen kunnen afpakken. Zelfs als het om een leasingauto gaat, meent CD&V. N-VA countert: "Als leasingmaatschappijen het risico op verbeurdverklaring moeten incalculeren, heeft dat een pervers effect voor álle contracten."

Een auto afpakken van een wegpiraat kan nu alleen als de overtreder ook eigenaar is van het voertuig. Jef Van den Bergh, die de steun kreeg van justitieminister Geens, wil daar een eind aan maken. Zelfs leasingrijders ontsnappen niet in hun wetsvoorstel, dat vorige week zou behandeld worden in het federaal parlement. Uitstel van de bespreking deed de discussie oplaaien.

De politierechters vroegen een tijd geleden meer armslag tegen de zwaarste verkeersovertreders. Vaak rijden ze doelbewust rond met andermans voertuig. Of ze verkopen hun auto snel aan hun ouders of kinderen, net voor hun proces voorkomt. Zo kan hun wagen alvast niet afgenomen worden.

5.000 euro boete met de glimlach

"Twee keer per maand wil ik een verbeurdverklaring uitspreken, in de helft van de gevallen lukt dat niet", zegt de Brugse politierechter Peter Van Damme. Hij stoort zich vooral aan succesvolle zakenlui die zich in hun luxewagen boven de wet verheven voelen. "Geef hen 5.000 euro boete en ze betalen met de glimlach. Leg je hen een rijverbod op, dan laten ze zich rondrijden door een personeelslid. Wil je hen raken, dan moet je hun speelgoedje kunnen afnemen. Dat kan nu niet, want de wagen is veelal ingeschreven op naam van hun bvba."

Alle betrokkenen verzekeren dat ze niet de modale leasingrijder willen treffen. "Ik vind het dan ook verregaand om dan meteen een wet te maken die de leasingmaatschappijen treft", vindt politierechter Peter Van Damme - in tegenstelling tot zijn bekende collega's Peter D'Hondt en Kathleen Stinckens, die daar geen graten in zien. Van Damme: "Dat leasingmaatschappijen maar moeten zien wie ze met hun wagens laten rijden: op papier klinkt dat goed. In de praktijk is dat niet haalbaar. En de echte crimineel van wie de leasingwagen verbeurd wordt verklaard, ondervindt geen probleem. Hij zal gewoon naar een andere maatschappij stappen".

"Politierechters zullen wel afwegen wanneer deze maatregel op zijn plaats is", sust Jef Van den Bergh (CD&V). "Overigens, in drugszaken kan het gerecht nu al auto's van derden - ook van leasingbedrijven - afpakken. Maar dan gaat het om inbeslagname, waarbij men de wagen kan terugeisen op het proces. Bij een verbeurdverklaring verliest de eigenaar definitief het eigendomsrecht over zijn goederen", zet N-VA-Kamerlid Daphné Dumery de puntjes op de i. Ze vreest dat de modale leasingrijder de rekening zal betalen. "Als leasingmaatschappijen het risico op verbeurdverklaring moeten incalculeren, heeft dat een pervers effect voor álle contracten."

De federatie van voertuigenverhuurders Renta wil het voorstel via de Raad van State tegenhouden. "Gaat men straks ook huizen verbeurd verklaren, als blijkt dat een huurder er een criminele activiteit heeft ontplooid?", zegt Renta-voorzitter Frank Van Gool, die overigens ook lokaal actief is in de N-VA.

Wordt vervolgd, in de Kamer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234