Pak niet de boerkini aan, maar de mannen die 'hoer!' roepen
Aleid Truijens is columniste van de Volkskrant, waarin deze bijdrage al verscheen.
Onze overgrootmoeders zouden er vreemd van hebben opgekeken. Zij mochten tot ruim in de vorige eeuw beslist niet in zee zwemmen in een onzedig badpak. Geen blote arm of opwindende reep kuit mocht het mannenoog zien, dat was schandelijke provocatie of hoererij. Met een koetsje werden ze een stuk de zee ingereden en daar gingen ze te water, nog steeds in een massa onderkleren, die mallotig opbolden door water en wind - geliefde scène in kostuumfilms. Na jaren van moeizame emancipatie mochten vrouwen zich vertonen in een badpak, waardoor iedere vrouw ineens een beetje leek op Marlene Dietrich of Jean Harlow. Nu zien de overgrootmoeders vanaf hun wolk het vrouwelijk strandvolk rondlopen, topless, met zwabberende tieten, de deinende billen gescheiden door een veter, en wordt het vrouwen verboden zich te hullen in een kuis, alles bedekkend zwempak. Ze lachen verbijsterd.
De burgemeester van het dorpje Sisco op Corsica besloot het dragen van een boerkini te verbieden. Dit nadat er in zijn dorp een flinke vechtpartij was losgebarsten tussen eilandbewoners en 'families van Noord-Afrikaanse afkomst'. De strijd zou zijn ontstaan nadat toeristen foto's hadden gemaakt van ingepakte dames. Er zou met flessen en stenen zijn gesmeten; auto's werden in brand gestoken.
Islamofobie
En dat allemaal door dat provocerende zwempak. Weg ermee, vond de burgemeester. In Cannes en Villeneuve-Loubet bestond al zo'n verbod. De boerkini zou verwijzen naar terreuraanslagen, omdat zij 'betrokkenheid bij een religie uitdraagt'. Wie dit draagt, zou ostentatief het secularisme aan haar laars lappen. Volgens burgemeester David Lisnard van Cannes is de boerkini "het uniform van extremistisch islamisme". Veel moslims in Frankrijk vinden het verbod een aanslag op de godsdienstvrijheid. Ook in België wil N-VA een boerkiniverbod aan de stranden.
Ik vind een boerkini, net als de boerka, een huiveringwekkend kledingstuk. Ik kan me niet voorstellen dat je het vrijwillig zou aantrekken. Je geeft er openlijk mee aan dat je als vrouw niet gezien mag worden. Ook als ik een leuke, slimme vrouw met een hoofddoek zie, denk ik: doe nou toch niet. Ik kan het niet anders zien dan als een teken van vrouwenonderdrukking, of van onderwerping.
Twee jaar geleden was ik op het zeer islamitische Java. Wij lagen enkele dagen aan een buurtzwembad. De mannen droegen hippe korte broeken, hun bovenlichaam ontbloot, hun zonnebrillen spiegelden in de zon. Hun vrouwen en dochters waren van kruin tot hiel bedekt in glimmende duikerspakken. Ze bespetterden elkaar giechelend, terwijl de mannen selfies maakten. Het was een pijnlijk gezicht. Ineens voelden mijn dochter en ik ons ontzettend naakt. Heel onprettig.
Maar wie het verbod op boerkini's goedkeurt omdat het zwempak vrouwvijandig is, misbruikt het feminisme als een schaamlap voor islamofobie. Vrouwen kleding verbieden is altijd een slecht idee. Beachvolleybal in Rio in een boerkini: zot, maar niet tegen de regels. Ook ik mag zwemmen in zee in lange broek en trui.
Ik begrijp de hypergevoeligheid van de Fransen na de aanslagen maar het is dom en zinloos om los te gaan op een symbool. Besteed die energie liever aan het hard aanpakken van mannen die zonnende vrouwen voor 'hoerrr!' uitmaken of homo's lastigvallen. Zo bescherm je 'onze' waarden. Als een boerkini een teken zou zijn van dreigende terreur, dan is een broodje falafel dat ook.