Zondag 26/09/2021

Pak frieten

De slow down-beweging wil van de planeet niet een oord van sloomheid maken. Het draait allemaal om je eigen tempo

De pyjamageneratie staat op

Wie mee is, leert lummelen

Onthaasten is geen sexy woord. Gelukkig voor hippe vogels is er nu de slow down-beweging. De pyjamageneratie is opgestaan. We zijn het moe om af te slanken in drie dagen. Turbodating, powernaps, foodshots, 24 uur per dag en klaar terwijl u wacht hoeven niet meer zo nodig. Nog even en het staat niet meer om druk, druk, druk te roepen. Traag rukt op.

Door An Olaerts

n praise of slow klinkt het over de hele wereld. 'How a worldwide movement is challenging the cult of speed', luidt de ondertitel. Het boek van Carl Honoré met daarin een trage stand van zaken is flink op weg om een bestseller te worden. Na de zomer ligt de Nederlandse vertaling te koop bij Lemniscaat. Leren lummelen betekent volgens de schrijver je leven in vraag durven stellen, want om te vertragen moet je keuzes durven maken, afspraken laten schieten, inleveren op loon en hobby's laten varen. In de plaats daarvan komt echter het genot van rust. Wat de slow down-beweging niet wil, is van de planeet een oord van sloomheid te maken. Zo naïef is generatie pyjama nu ook weer niet. Het draait allemaal om je eigen tempo. Voor sommige dingen neem je beter je tijd. Voor eten bijvoorbeeld.

Misschien dat het aan hun dolce far niente ligt, maar Italianen hebben de naam lui te zijn. Grote onzin natuurlijk, ze hebben gewoon verstand van traagheid. Ten bewijze de slowfoodbeweging, die bestaat sinds 1986, toen een hamburgerwind woei over de Piazza di Spagna in Rome. Niet naar de zin Van Carlo Petrini, die prompt met borden penne ging betogen tegen McDonald's. slowfood moest er zijn en zou er zijn. Tegenwoordig heeft slowfood wereldwijd 80.000 leden in 100 verschillende landen.

"Slowfood is een filosofie", zegt ondervoorzitter Roberto Burdese. "Slowfood wil de cultuur van snelheid ombuigen. Tegen vleeskroketten en pakken friet hebben wij helemaal niets. Ons draait het om rustig genieten van de goede dingen des levens. De samenleving heeft haast en productiviteit uitgeroepen tot hoogste waarden, maar dat is toch waanzin. Slowfood is meer dan eten alleen. Het stelt je leven ter discussie. En waar kan dat nu beter dan aan de keukentafel?"

Kalf met adelbrieven

Bij Fabian Marangon, chef-kok van Cucinamarangon in Turnhout, hoor je hetzelfde liedje. "Ik ga al vijftien jaar voor het beste van het beste", zegt hij. "Ik kook met eerlijke producten die ik bestel bij ambachtelijke bedrijfjes. Een kalf moet adelbrieven hebben en een zeebaars moet op een klein bootje gevangen zijn. Maar slowfood is meer. Het is een totaalbeleving. Het is een manier van leven en daar hoort gezellig tafelen bij." Marangon krijgt het niet uitgelegd in twee minuten. "Als ik aan tafel over slowfood sta te vertellen, ben ik gegarandeerd vertrokken voor een half uur. Fastfood kent iedereen, maar van slowfood hebben de meeste mensen nog nooit gehoord, zeker niet in Vlaanderen. De bestuursleden zijn fanatiek genoeg, maar spijtig genoeg raakt slowfood alleen met horten en stoten bekend. Misschien hoort het erbij dat het traag gaat", lacht hij.

Vastzittend ritme

Hoewel Frank Aertgeerts geen restaurant heeft, geen kaasmeester is en geen streekgerechten voor het nageslacht probeert te bewaren, is hij toch stichtend lid van Slowfood Vlaanderen. De man is osteopaat en volgens hem zijn negen op de tien klachten die hij in zijn praktijk te horen krijgt, te wijten aan te snel eten. "Voor mij betekent slowfood letterlijk traag eten", zeg hij. "De mensen nemen geen tijd meer om te eten. De meeste van onze lichaamssystemen werken volgens een traag ritme. Door aanhoudende stress, te veel adrenaline en cortisol loopt het systeem vast. Niet dat het kapot is, het loopt alleen niet meer naar behoren en daar probeer ik als osteopaat wat aan te doen. Osteopaten zorgen ervoor dat mensen opnieuw in hun vel passen."

En daarvoor moet Aertgeerts niet alleen maar geblokkeerde ruggen kraken. Goed advies kan veel verhelpen. "Driemaal daags een rustige maaltijd zou een hoop problemen vermijden", vertelt hij. "Ons darmstelsel werkt op microscopisch niveau. Grote brokken voedsel krijgen de aanwezige celletjes maar moeilijk verwerkt. Schimmels en gisten hebben er echter geen moeite mee. De mensen nemen geen tijd meer om te eten. Trager eten is de boodschap."

"Ik kotste bijna op het pak van de vice-president van de Verenigde Staten", schrijft Daniël Pink in zijn boek Free-agent nation, the future of working for yourself. Op dat moment beseft de speechschrijver van Al Gore dat hij moest vertragen. Hij had voortdurend last van stress en slapeloosheid en besloot dat hij op een andere manier wilde werken. Het resultaat was een handboek voor zelfstandige agenten ofte mensen die thuis werken in pyjama. Pajamanation.be haakte twee jaar geleden in op de nood en richtte een platform op voor mensen die willen ontsnappen aan het razende ritme van vader tijd. Intussen telt de site 1.500 geïnteresseerde bedrijven en 15.000 registraties, allemaal volk dat geen zin meer heeft om te poetsen aan een glanzende carrière of gladgeschoren in de file te staan.

Thuiswerkers willen graag aan de slag blijven, maar niet meer ten koste van alles. Ze kiezen bewust voor minder stress. Als zij aan het werk gaan, doen ze dat lummelig in pyjama en zonder tandenpoetsen. Geen probleem voor contacten per telefoon en e-mail. Aan Michel Piedfort, een van de initiatiefnemers van Pajamanation.be is het echter niet besteed. "Ik werk vaak thuis", zegt hij, "maar nooit in pyjama. Ik kleed me altijd aan om achter mijn bureau te zitten, tot en met schoenen toe. Ik moet weten wanneer ik werk, want thuis of niet, het blijft werken. Thuiswerkers zijn andere werkers, geen tragere werkers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234