Donderdag 08/12/2022

ReportageDierentuinen

Pairi Daiza verwelkomt straks een nieuwe diersoort: de mens

Vanaf maandag mogen deze panda en alle andere dieren in Pairi Daiza weer bezoek ontvangen.  Beeld Thomas Nolf
Vanaf maandag mogen deze panda en alle andere dieren in Pairi Daiza weer bezoek ontvangen.Beeld Thomas Nolf

Hoe ziet een bezoekje aan de zoo er uit in de anderhalvemetereconomie? Bij Pairi Daiza houden ze vooral hun hart vast voor het onvoorspelbare gedrag van één diersoort: de mens.

Michiel Martin

Terwijl een joekel van een Siberische tijger onze aandacht probeert te kapen, wijst Mathieu Goedefroy, woordvoerder van Pairi Daiza, naar de camera die even verderop hangt. “Zo hangen er ongeveer vijfhonderd in het hele park, en dat laat ons toe om de bezoekersstromen in het oog te houden.” Indien die Siberische tijger dus een iets te grote schare groupies zou verzamelen, zal een vooraf opgenomen boodschap de bezoekers van het park weer uiteen drijven. Volharders krijgen te maken met een ‘coronasteward’ die opgeleid is om “bezoekers zo vriendelijk mogelijk uit elkaar te houden”.

Een echte stroom aan bezoekers zal het maandag nog niet zijn, wanneer dierentuinen opnieuw mogen openen. In het Henegouwse dierenpark houden ze zich al eventjes klaar: de vijftien extra rijen die gecreëerd zijn aan de toegang, staan er al sinds vorige week om het aanschuiven straks van gedrum te ontzien. Tweeduizend bezoekers per dag is initieel het maximum, “het equivalent van een druilerige weekdag”, zegt Goedefroy. Op een topdag ontvangt het park zo’n 30.000 bezoekers.

Pairi Daiza. Beeld Thomas Nolf
Pairi Daiza.Beeld Thomas Nolf

In een park met 75 hectare aan oppervlakte is die limiet, die na evaluatie progressief verhoogd kan worden, dan ook de meest ingrijpende maatregel. Verder zijn mondmaskers in bepaalde zones verplicht, kan je geen poortje opendoen zonder handgel en is er enkel take-away voor de kleine honger. Bezoekers banen zich een weg door de jungle met een aangepast plannetje: zo is er bij de panda’s éénrichtingsverkeer. “Ook de voederbabbels hebben we moeten schrappen om groepen mensen te vermijden. Verzorgers zullen op willekeurige tijdstippen langskomen.”

Papi Panda

Net zoals de zoo van Antwerpen en Planckendael geeft Pairi Daiza de eerste dagen voorrang aan de abonnees. “Een beloning voor mensen die al in januari hun pasje hebben ingeslagen”, vertelt Goedefroy. Zijn gedachten gaan meteen uit naar Robert, bijgenaamd ‘Papi Panda’, een oudere man die normaal gezien elke dag bij zijn geliefde beestjes staat. “Hij is zelfs verhuisd om dichter bij het park te kunnen wonen.”

Anderzijds is het mooi meegenomen dat de abonnementenverkoop de voorbije dagen explodeerde dankzij mensen die zo hun kans schoon zien om zich maandag bij de eerste bezoekers te voegen. Plein soleil en amper andere bezoekers, het vooruitzicht kan amper aanlokkelijker. Zaterdag wordt het sowieso drummen op de enige plek waar dat is toegelaten: de online wachtrij.

Pairi Daiza. Beeld Thomas Nolf
Pairi Daiza.Beeld Thomas Nolf

“Ik ben er van overtuigd dat we er in geslaagd zijn om het bezoek ‘leuk’ te houden ondanks alle restricties”, zegt Goedefroy. “Al gaat het natuurlijk wel een beetje in tegen de ziel van het park. Eric Domb (directeur van Pairi Daiza, MM) heeft het zodanig ontworpen dat je als bezoeker echt kan verdwalen. Nu moeten we er net voor zorgen dat mensen zich niet als krioelende mieren gaan gedragen.”

Menselijk gedrag blijkt sowieso de enige factor waar de dierentuin enig voorbehoud voor inbouwt. Kunnen ze wel hun afstand bewaren bij de lemuren, die op een normale dag van schouder naar schouder mogen springen? “We kunnen moeilijk tegen zo'n aapje zeggen dat er geen contact mag zijn tussen dieren en mensen, we moeten dus op onze bezoekers kunnen vertrouwen.” Zo niet, zou het wel eens kunnen dat de lemuren opnieuw zonder bezoekers moeten leven.

IJsberen

Is zo'n lockdown trouwens geen vreemde situatie voor een dier in de zoo? Uit andere dierentuinen kwamen de voorbije weken signalen dat sommige dieren gedragsveranderingen vertoonden door het gebrek aan aandacht van bezoekers. “Bij de dieren die in direct contact staan met verzorgers, merk je wel dat ze sneller getriggerd zijn door menselijke aanwezigheid. Er zijn die dag namelijk geen 5.000 andere bezoekers gepasseerd”, zegt Goedefroy. “En de grote mensapen, intelligente dieren die vaak een hele hechte band hebben met hun verzorgers, vinden dat echt wel vreemd dat ze plots iemand voor zich krijgen met een mondmasker.”

Verder lijkt het leven in de zoo echter rustig voort te kabbelen. “Sowieso is er hier altijd een rustmoment tijdens de wintermaanden. Een panda merkt echt niet dat die pauze nu langer duurt”, zegt verzorger Robin Bouttefeux, die net zijn maatje Tian Bao komt voederen.

Pairi Daiza. Beeld Thomas Nolf
Pairi Daiza.Beeld Thomas Nolf

De impact is vooral van financiële aard geweest. Sinds 21 maart, normaal de openingsdag, is er geen bezoeker in het park geweest, maar het hele boeltje draaiende (en levende) houden kostte in die periode wel 4,5 miljoen euro. Eerder kondigde Pairi Daiza al aan dat het de contracten van 23 werknemers moest beëindigen. Een omzetverlies van 30 miljoen euro is op dit moment het ‘best case scenario’.

Kers op de coronataart: het nieuwe ‘Land of the Cold’, het nieuwe gebied voor ijsberen waar Pairi Daiza de portefeuille serieus voor opentrok, krijgt maandag een première in mineur. “We kunnen zelfs geen momentje organiseren, want dan komen er mensen samen”, zegt Goedefroy. “Al vermoed ik dat we maandagochtend wel een paar mensen zullen zien spurten naar die nieuwe zone.” Liefst wel in de juiste verkeersrichting dus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234