Zondag 26/03/2023

NieuwsCultureel erfgoed

Paella op weg naar cultureel werelderfgoed

Toenmalig premier Mariano Rajoy (l) helpt in oktober 2016 bij het bereiden van paella in Zaragoza.  Beeld EPA
Toenmalig premier Mariano Rajoy (l) helpt in oktober 2016 bij het bereiden van paella in Zaragoza.Beeld EPA

De Spaanse stad Valencia is een campagne gestart om de authentieke paella op de Unesco-lijst voor werelderfgoed te krijgen. Een belangrijke erkenning, want het echte streekgerecht heeft niets te maken heeft met het rijstpapje vol zeevruchten dat wij hier kennen.

Els Maes

Een Napolitaan krijgt u op de kast door ananas op een pizza te gooien. En als u in Valencia tegen heilige huisjes wil schoppen, draai dan gerust wat pikante worst en mosselen in uw paella.

De traditionele Valenciaanse rijstschotel is sinds deze week erkend als Bien de Interés Cultural (BIC): cultureel erfgoed van Spanje. De staatskrant van de regio Valencia (‘Diari Official de la Generalitat Valenciana’), die de erkenning officieel bekrachtigde, wijdde acht pagina’s aan het iconische gerecht en omschrijft paella als “de kunst van het samenzijn en het delen”. Voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van Valencia is dit een eerste stap in de procedure om het gerecht op de Unesco-lijst met ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ te krijgen, waar al culinaire iconen als Turkse koffie, Italiaanse pizza, Koreaanse kimchi en de Belgische garnaalvissers op prijken.

Paella is bij uitstek een gerecht met een sociale en verbindende functie. De benaming ‘paella’ verwijst naar de grote gietijzeren pan waarin het gerecht wordt klaargemaakt en geserveerd. De roots van het gerecht liggen in de streek van Albufera in Valencia, waar de Moren in de achtste eeuw de rijstteelt introduceerden. Op de velden werden grote schotels paella bereid om de landbouwers een voedzame lunch voor te schotelen. “De speciale bereidingswijze maakt paella tot een authentiek sociaal fenomeen, waarin ook het landschap en ecosysteem van de regio Valencia vertegenwoordigd zijn omdat alle ingrediënten hier vandaan komen,” zo staat het in de Diari Official.

Met bonen

Die ingrediëntenlijst verrast u misschien: echte Valenciaanse paella bestaat uit rijst met bonen, konijn en kippenbouten. Pas vanaf het einde van de 19de eeuw doken elders in Spanje regionale varianten op, en zo ontstond in de badplaatsen in het zuiden de ‘paella marinara’ met calamares en mosselen. Sinds de opkomst van het massatoerisme vanaf de jaren 60 is die variant in onze contreien ingeburgerd geraakt en staat op elke plaatselijke braderij iemand enthousiast in een grote pan vol pappige rijst met kip en zeevruchten te roeren. Foute boel, zo weten de Valencianen: roeren is taboe. Het geheim van echte paella is het knapperig korstje van gebakken rijst onderaan in de pan, ‘socarrat’.

Dat veel puristen geloven dat de tradities bij het maken van paella moeten gerespecteerd worden, leerde de Britse tv-chef Jamie Oliver toen hij het waagde ‘zijn’ versie met chorizo de wereld in te sturen. Zijn Instagram-post kreeg duizenden boze commentaren: “Dit is geen paella, maar rijst met vanalles. Dit is een belediging.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234