Donderdag 08/12/2022

Paddestoelen

http://zwam.net

Zwamnet is een prima referentiesite over alles wat met eetbare paddestoelen te maken heeft. Jorrit Geertzema en Vincent Pluk hebben hun kweekprojecten en hun passie voor paddestoelen vertaald naar een sobere, met verrassende en mooie foto's geïllustreerde website. Met degelijke info over het kweken van paddestoelen, met de geschiedenis, de groei en de soorten paddestoelen die ze zelf kweken en met natuurlijk een hele reeks recepten. Wie zelf aan de slag wil gaan, kan alvast on line paddestoelen bestellen. Maar ook gedroogde paddestoelen en boeken kunnen via de site gekocht worden. Er is een extra luik over hallucinogene paddestoelen, die de laatste jaren bij de zogenaamde smartdrugs worden gerekend maar al eeuwenlang in Midden- en Zuid-Amerika gebruikt werden. Het was trouwens niet de beatgeneration maar wel Gordon Masson die in 1955 de eerste magic mushrooms in het Westen verspreidde.

Absinth

www.geocities.com/BourbonStreet/1966

Absinth was een puur medicinale drank vooraleer in cafés terecht te komen. En meestal vrij snel daaruit verbannen te worden. Absinth of ook wel eens 'de groene fee' genoemd, smaakt naar anijs en doet na enkele glazen wel eens vreemde dingen in je hersenen. De moderne absinth die vooral door mensen als Picasso, Van Gogh via Frankrijk, en door Oscar Wilde, William Thackeray en Walt Whitman via New Orleans, bekend raakte, is een recept uit 1792. Dokter Pierre Ordinaire vluchtte weg van de Franse Revolutie om in een klein dorp in Zwitserland, in Couvet, met een plant die hij tijdens een van zijn paardrijritten had gevonden, Artemisia absinthium, kruidendrankjes beginnen te brouwen. Het hele dorp raakte verslingerd aan het drankje en toen Ordinaire stierf, liet hij het recept achter voor twee zussen die het aan een Fransman doorgaven wiens schoonzoon Pernod heette... De laatste jaren is absinth vooral via Oost-Europa aan een stevige comeback begonnen. Meer anekdotes, geschiedenis, artikels, verkoopadressen, links enzovoort via BourbonStreet of via www.sepulchritude.com

Boekweit

http://home.planet.nl/~an.hoecke/boekwat.htm

Een fantastisch graan dat vooral in de winter de weg naar de tafel vindt. In de zeventiende tot en met de negentiende eeuw was boekweit voor vele mensen het broodgraan bij uitstek omdat er zoveel mee gedaan kon worden. Het grote nadeel was het oogsten want de boekweitkorrels rijpen zeer ongelijkmatig en wanneer ze rijp zijn, zitten ze losjes in hun pel. Daarom werd boekweit meestal op het veld gedorst want het vervoer ervan zou tot te veel korrelverlies leiden. Wat bijzonder is voor de teelt ervan: de plant kan zonder bemesting worden gewonnen en laat een vrij zuivere bodem achter. Boekweitmeel en boekweit zijn bijzonder rijk aan eiwitten en kunnen in de keuken net zoals andere melen en granen gebruikt worden.

Katvis

www.catfishinstitute.com

De grote graten van katvissen kunnen perfect dienen als tandenstokers. En op een enkel recept voor meerkat na is dat zowat de boeiendste info die je in het Nederlands over katvissen kunt vinden. Op naar de Verenigde Staten dus, en naar het Catfish Institute. De site loont de moeite, al was het maar voor de beperkte maar zeer goede lijst van links. Waaronder het Internationaal Catfish Festival. De rest van de site is vooral gewijd aan recepten. Familierecepten, feestrecepten, snellehaprecepten, recepten van overal ter wereld. Met verschillende methodes om de vis klaar te maken, met receptenwedstrijden, workshops en educatieve projecten. De site is een initiatief van een katvis kwekerij uit Belzoni in Mississippi.

Marleen Wynants

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234