Zaterdag 21/09/2019

Donald Trump president

Pad naar nieuwe kredietcrisis? Banken moeten geen regels meer volgen

Trumps economisch adviseur Gary Cohn (tweede van rechts) heeft een verleden bij zakenbank Goldman Sachs. Beeld AFP

Met het terugdraaien van de wetgeving die de banken aan strenge eisen onderwerpt, treedt Donald Trump niet enkel in de voetsporen van Ronald Reagan. Het is bekend terrein, het is het pad naar een nieuwe kredietcrisis.

Wie wil begrijpen wat er staat te gebeuren, kijkt beter even naar wat is geweest. Die les, van Machiavelli, is vandaag van toepassing. Met het terugdraaien van de strenge bankregels zaait de Amerikaanse president Donald Trump de kiemen van een nieuwe toekomstige financiële crisis.

Trump richt zijn pijlen op de zogeheten Dodd-Frank-wet. Die legt banken strenge regels op en verbiedt hen onder meer om voor eigen rekening te handelen. Het was een veiligheidsbuffer voor de financiële stabiliteit.

Die wet, vernoemd naar de Democratische én Republikeinse politici die de regulering voorstelden, werd in het leven geroepen als reactie op de kredietcrisis. Dat gebeurde toen bleek dat tal van banken eigen middelen in bijzonder speculatieve producten hadden gestopt. Tegelijk werden massaal veel kredieten verleend, herverpakt in beleggingsproducten, en zo verder verkocht. Het was een sluipend gif in de hele globale financiële wereld, die uiteindelijk tot een van de grootste financiële en economische crises zou leiden. Een schrijnend gebrek aan toezicht leidde tot het debacle.

De kiem werd gelegd onder de Republikeinse president Ronald Reagan. Een van de adviseurs van Reagan was Alan Greenspan, die later als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) verder op dat pad zou doorgaan. Latere presidenten zoals Bill Clinton lieten betijen, tot de ballon knapte.

Verleden bij bank

De huidige president zal, volgens zijn belangrijkste economische adviseur Gary Cohn, per decreet het ministerie van Financiën en de financiële toezichthouders opdragen de regels van Dodd-Frank te versoepelen. Welke onderdelen van de duizenden pagina's aan regels geschrapt worden, is nog niet bekend.

"Amerikanen gaan hierdoor betere keuzes en betere producten krijgen, omdat de banken niet meer honderden miljarden aan bureaucratische regels hoeven uit te geven", zei Gary Cohn tegen de Wall Street Journal. Cohn is slechts een van de diverse mensen in de entourage van de nieuwe president die een verleden heeft bij de machtige zakenbank Goldman Sachs.

In het interview met de WSJ bestrijdt hij stellig dat het hervormen van het financieel toezicht iets te maken heeft met het bevoordelen van zijn voormalige werkgever. "Het heeft er mee te maken dat Amerika een speler is in een wereldwijde markt. Daar moeten, kunnen en zullen we een dominante positie hebben, zolang we onszelf niet wegreguleren."

Trump had in zijn verkiezingscampagne al aangegeven deze wetgeving te zullen wijzigen. Toch staat het haaks op zijn discours, waarbij hij zich kritisch uitliet over Wall Street en de financiële sector. Sindsdien heeft hij een aantal oud-bankiers aangesteld in zijn kabinet of als zijn naaste adviseurs, onder wie Cohn.

Volgens waarnemers is het vrijwel zeker dat consumentenorganisaties en de Democraten verzet zullen aantekenen tegen het doorstrepen van de nieuwe wetgeving. Het is dus nog geen gewonnen zaak, aangezien de Republikeinen destijds mee de wet hebben opgesteld.

Verwarring

Volgens Alan Krueger, professor aan Princeton, houdt de beslissing van Trump een risico in. "De banken hebben zich aangepast, dus op korte termijn kan dit tot verwarring leiden. Op langere termijn kan er een positief effect zijn voor de economie, maar dan moeten de banken zich wel een zelfregulering opleggen. Dat is in het verleden wel even anders gelopen."

Ook Stephen Lubben, professor Corporate Governance & Business Ethics aan de Seton Hall Law School, is sceptisch. "Benieuwd hoe de supporters van de president zullen reageren als ze zien dat de dollars terug naar Wall Street vloeien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234