Zondag 20/10/2019

Packman Steve

agical" waren ze, vond Steve Jobs, al die nieuwe snufjes en programmaatjes die hij weer mocht presenteren aan de miljoenen, vaak dweperige fans van Apple. De ene "great" volgde de andere "amazing" op, vaak terecht voor nieuwe programmaatjes die het werken op computer of smartphone een stuk makkelijker maken. Mission Control, bijvoorbeeld, waarbij je met een veegbeweging een compleet overzicht krijgt van alle programma's en vensters die openstaan op je Mac.

Alleen heeft Apple bijlange niet weer het warm water uitgevonden, in tegenstelling tot wat vele aficionado's van het merk denken. Tussen die honderden "magical" toepassingen zitten er heel wat die nu al standaard zijn in andere toestellen of programma's, of er toch sterk op lijken. Apple neemt ze over, maakt ze soms nog ietsje beter en gebruiksvriendelijker, maar zwijgt hoe dan ook over de herkomst. Want hoewel Apple de concurrentie vaak wijst op het kopiëren van hun ideeën - het bedrijf daagde onlangs Samsung nog voor de rechtbank -, zijn Steve Jobs en co. op dat vlak ook geen onschuldige koorknaapjes. We zochten en vonden voorbeelden van hoe Apple leentjebuur speelt.

Cloud

Negen op de tien mensen hadden tot voor maandag nog nooit van de cloud gehoord, het systeem van een virtuele harde schijf die alle informatie via het internet bewaart zodat je er steeds aan kunt. Maar laat Apple er zich mee bemoeien of er een i voor zetten, en meteen denkt zowat iedereen dat Steve Jobs in eigen persoon die wolk heeft uitgevonden. Nochtans is de cloud niet nieuw: Hotmail werkt al vijftien jaar volgens dat principe.

Het concept van Apples iCloud is allesbehalve nieuw. Microsoft lanceerde in 2007 met SkyDrive een clouddienst, terwijl ook kleinere spelers als Dropbox en Box.net op dit terrein meespelen. Die laatste laat zijn gebruikers toe om gratis 5 gigabyte te bewaren, gegevens die steeds toegankelijk zijn via iPad of iPhone. En wat doet iCloud? Net hetzelfde, al voegt iCloud wel dat extraatje eraan toe door automatisch bestanden en foto's naar je andere Appletoestellen over te zetten. "Ik denk dat dat een directe rip-off van ons is", reageerde Box.net-baas Aaron Levie. "Maar Jobs vermeldde ons niet in zijn speech zeker?"

Bij DropCopy hadden ze hetzelfde gevoel. Dat programma laat toe om bestanden uit te wisselen met andere gebruikers op eenzelfde netwerk. Wat doet Apples Airdrop? Het detecteert andere Macs in de buurt en legt er automatisch een draadloze verbinding mee, zodat je snel bestanden van de ene Mac naar de andere kunt brengen.

Muziek bij de hand

Een liedje kopen op iTunes en meteen kun je het op al je Appletoestellen beluisteren. Lijkt logisch, maar dat was het lang niet. Toch dachten ze bij Apple met die optie het licht te hebben gezien. "Het is de eerste keer dat we dit zien in de muziekindustrie: niet betalen voor verschillende downloads op verschillende toestellen." Bij Emusic.com hoorden ze het donderen in Keulen. Zij deden dat al lang.

Ook bij Amazon waren ze niet opgezet met de zelfverheerlijking van Apple. De Amerikaanse internetwinkel twitterde meteen dat je "met de Amazon Cloud Player al je muziek kunt streamen en downloaden op je pc, Mac of Androidtoestel".

Camera

De mensen achter Camera+, een populaire app om foto's te nemen en te bewerken, dachten enkele maanden geleden een leuk ideetje te hebben. Waarom kunnen we met de iPhone geen foto nemen door op de volumeknop te drukken? Dan doe je net hetzelfde als bij een gewoon fototoestel, waarbij je ook op een knop aan de bovenkant van het toestel drukt. Dat is veel makkelijker dan op het scherm van de iPhone te moeten klikken. Goed gevonden, maar bij Apple dachten ze er anders over. "Dit zou de gebruiker verwarren omdat de hardware op een niet-standaard manier gebruikt moest worden." De app werd dan ook afgekeurd. Groot was de verbazing bij Camera+ toen ze maandag zagen wat binnenkort mogelijk wordt met de iPhone: een foto nemen door op de volumeknop te drukken.

Ook 'nieuw' is dat je op het beginscherm van de iPhone een foto-icoontje zult krijgen. Daarop drukken, en je kunt meteen een foto nemen. Je toestel ontgrendelen is niet meer nodig. Een prima idee, Apple ten top. Alleen doet de Windows Phone 7 dat al veel langer. Joe Belfiore, vicepresident van Microsoft Windows Phone, twitterde dat hij zich "geflatteerd voelde dat vele ideeën van de Windows Phone nu ook op iOS (het besturingssysteem van de iPhone en iPad, JDB) zouden zitten".

Instant messaging

Nog zo'n app is iMessage. Met een iPhone, iPad of iPod Touch kun je zo tekstjes, foto's en video's via een draadloos netwerk of via 3G naar andere gebruikers van zo'n toestel sturen. Simpel, goedkoop en een tikje exclusief omdat je alleen met Apple-users kunt converseren.

Nieuw? Helemaal niet. Deze dienst lijkt sterk op Whatsapp, de populaire berichten-app voor de iPhone, maar dan met de mogelijkheid om naast tekstberichten ook foto's, video's, contacten en groepsberichten te versturen.

BlackBerry heeft met BBM net hetzelfde systeem, een toepassing waaraan de smartphonemaker een flink deel van zijn aanhang bij jongeren te danken heeft. RIM, de maker van Blackberry, benadrukte na de Applespeech het succes van BBM. De vergelijking met iMessage werd niet gemaakt, al werd wel fijntjes herinnerd aan de lange levensduur van de batterijen in zijn smartphones. Wellicht kan Apple dat ook eens kopiëren voor zijn iPhone?

Instapaper

"Shit", vloekte Marco Arment op Twitter, net nadat Apple zijn reading list had gepresenteerd. Arment is de bedenker van Instapaper, een vrij populaire applicatie die je toelaat om artikels waar je nu geen tijd voor hebt, virtueel opzij te leggen en te bewaren voor later. Die leeslijst kun je daarna ook raadplegen via andere toestellen. Waarom "shit"? Omdat Reading List net hetzelfde doet. Arment besefte onmiddellijk dat hij als kleine garnaal onmogelijk zou kunnen opboksen tegen het geweld van een multinational als Apple.

Arment herstelde zich even later - hij had inmiddels zijn "shit"-tweet gewist - en liet de wereld weten "nog niet dood te zijn". Hij had ontdekt dat Apple vergeten was om bijvoorbeeld sociaalnetwerkfuncties aan zijn reading list toe te voegen, iets wat Instapaper wel kan.

Notification Center

IPhonegebruikers die automatisch updates krijgen van waarschuwingen of gemiste oproepen krijgen tot nu toe een pop-up in het midden van hun scherm. Moet beter en anders, vonden ze bij Apple. Het Notification Center is "een innovatieve manier om alle meldingen - sms'en, gemiste oproepen, kalenderwaarschuwingen - op één plaats te krijgen". Met een subtiele aanwijzing bovenaan op het scherm zul je meteen zien of er iets nieuws is, zonder dat dit je andere activiteiten stoort. Met een simpele vingerklik ga je dan meteen naar de toepassing voor meer details.

Innovatief? Wie een smartphone heeft met het Androidbesturingssysteem viel compleet uit de lucht toen hij dit hoorde. "Heeft de iPhone dit dan nog niet? Wij hebben dit al lang." Het Notification Center is bovendien niet het enige wat aan Androidtoestellen doet denken. Apple kondigde trots aan dat je voortaan nieuwe versies van het iOS-besturingssysteem kunt downloaden vanop het toestel zelf. De iPhone of iPad aansluiten op de computer en iTunes is niet langer nodig. Androidgebruikers weten al sinds jaar en dag hoe magical en gebruiksvriendelijk dit is.

Nog een resem kleine apps

Het nieuwe besturingssysteem van de iPhone en iPad integreert Twitter op een doorgedreven manier. Foto's, video's, kaarten: zowat alles zul je met een simpele druk op het touchscreen kunnen delen. Makkelijk voor de gebruiker, maar wel nefast voor de vele ontwikkelaars die nu een programmaatje hebben geschreven om via het netwerk je Twitterstroom te lezen of informatie te delen. De microblogsite heeft nu eenmaal zoveel succes dat Apple het noodzakelijk vond om ermee aan de slag te gaan. Dat Apple dit niet doet met het nochtans veel populairdere Facebook heeft zo zijn reden: grote concurrent Microsoft bezit 1,3 procent van de aandelen van Facebook.

Daarnaast moeten ook een rist andere appmakers voor hun toekomst vrezen. Zinio claimt nu nog de grootste onlinetijdschriften- en krantenkiosk te zijn. Als Apple zijn Newsstand op de markt loslaat, zal dat wellicht binnen de kortste keren geschiedenis zijn. Of Remember the Milk, een app die je toelaat om takenlijstjes bij te houden. Vrij populair, ook al omdat je het makkelijk kunt synchroniseren met Google Calender. Maar Remember the Milk en andere to-doapps zien de donkere wolken al hangen, nu Apple die functie integreert in zijn besturingssysteem. Het lijkt het lot van populaire appmakers: zodra ze iets succesvols ontwikkeld hebben, probeert Apple het succes te claimen door het in zijn software over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234