Zaterdag 24/08/2019

Paarse voorstellen euthanasiewet krijgen veel tegenwind

Beeld BELGA

De paarse fracties, die vorige week vier gezamenlijke wetsvoorstellen over de uitbreiding van de euthanasiewet voorstelden, kregen vandaag zware tegenwind van de andere fracties. Ook beide voorzitters van de verenigde senaatscommissies Justitie en Sociale Zaken, Elke Sleurs (N-VA) en Alain Courtois (MR) waren tegen. N-VA en de groenen riepen de meerderheid op intern af te spreken of dit een zaak van de meerdeheid of het parlement is.

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Guy Swennen (sp.a) benadrukten dat de demarche van socialisten en liberalen om vier gezamenlijke teksten op te stellen enkel tot doel had om de discussie vlotter te laten verlopen. Swennen sprak van een "begin van gemene deler", die een brede consensus zou moeten mogelijk maken.

De overige fracties waren niet te spreken van de persconferentie van de vier fracties, terwijl zij nog steeds niet over de teksten beschikken. Daarmee is de sereniteit, die bij de vorige zitting zo geloofd werd, op het spel gezet, betreurde Sleurs. Haar collega-covoorzitter Courtois stak zijn ongenoegen over de gang van zaken ook niet onder stoelen of banken, hoewel zijn fractieleidster de teksten meetekende. Ook Els Van Hoof (CD&V) en André du Bus (cdH) hadden kritiek op de werkwijze van hun coalitiegenoten en sloten niet uit dat ze nog hoorzittingen zouden vragen naar aanleiding van de nieuwe teksten.

De oppositie richtte ook haar pijlen op de meerderheid. Freya Piryns (Groen) riep de meerderheid op "te stoppen politieke spelletjes te spelen van mensen die stervende zijn".

De vier nieuwe teksten worden morgen in overweging genomen door de plenaire vergadering. De verenigde commissie vatte vandaag nog de bespreking over de uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen, maar veel vooruitgang wordt niet verwacht voor het parlementair reces, aangezien er nog maar één vergadering zal zijn, op woensdag 10 juli. Het voorstel van De Gucht en Swennen om het vergaderritme op te voeren, werd door Alain Courtois verworpen wegens de overvolle agenda van de commissie Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden