Donderdag 20/01/2022

Paarse kabinetschefs op weg naar mooie benoemingen

Brussel l De legislatuur loopt op zijn einde en dan kijken de topcabinetards stilaan uit naar een nieuwe job. Niet zelden vinden ze die ook in de top van de administratie. Maar het kabinet van minister van Ambtenarenzaken Christian Dupont wil die benoemingscarrousel geen 'politieke benoemingen' noemen.

Door Liesbeth Van Impe

Het is van alle tijden dat trouwe kabinetsmedewerkers op het einde van de rit beloond worden voor bewezen diensten, doorgaans met invloedrijke posten in de administratie. Met het eind van Verhofstadt II in zicht lijkt zich hetzelfde te voltrekken.

Nochtans moest in theorie korte metten gemaakt zijn met die oude praktijk. Sinds de Copernicushervorming van de ambtenarij verlopen benoemingen via onafhankelijke selectieprocedures en moeten politieke kleuren en lidkaarten van partijen een bijkomstigheid zijn.

De lange lijst recente benoemingen en gedoodverfde favorieten voor vacatures doet echter opnieuw de vraag rijzen wat er in de praktijk van Copernicus overblijft, nadat zeker de Franstalige partijen de hervorming vakkundig hebben gesaboteerd.

Zo besliste de ministerraad onlangs dat Jean-Paul Servais, een ex-kabinetschef van vicepremier Didier Reynders (MR), de nieuwe directievoorzitter van CBFA wordt, de controlecommissie voor het bank- en financiewezen. Eerder kregen voormalige kabinetschefs van Reynders Koen Van Loo en Xavier De Kuyper topfuncties. Reynders heeft zo de voorbije jaren aan een stevig netwerk gebouwd in de financiële administratie. Bij de Regie der Gebouwen komt met Laurent Vrijdaghs ook al een Reyndersgetrouwe aan het hoofd.

Binnen de CBFA werd ook een plaats gevonden voor Henk Becquaert, kabinetschef van minister van Pensioenen Bruno Tobback (sp.a). Ivan Pittevils, ex-medewerker van premier Verhofstadt en nu kabinetschef van Economieminister Marc Verwilghen (Open Vld) is dan weer de topkandidaat voor de Nationale Loterij. De kabinetschef van Karel De Gucht, ex-hoofdredacteur van De Standaard Dirk Achten, kan na de verkiezingen dan weer aan de slag als directeur-generaal bilaterale betrekkingen op Buitenlandse Zaken. Ook voor de Federale Overheidsdiensten van Begroting en Ambtenarenzaken zijn topcabinetards in de running.

Toch is er volgens het kabinet-Dupont van politieke benoemingen geen sprake. "De basis van elke benoeming is het examen van Selor. Degenen die daar als beste scoren, worden voorgelegd aan de bevoegde minister." Een politieke weging is dus nog altijd niet uitgesloten, al zou de procedure moeten garanderen dat enkel zeer valabele kandidaten in aanmerking komen. "Kabinetschefs zijn meestal zeer bekwaam. Het is dus geen grote verrassing dat ze het goed doen bij de tests", aldus woordvoerster Tina Verraes. Ook bij premier Verhofstadt, een grote pleitbezorger van de hervorming van de ambtenarij, valt te horen dat alle benoemingen "Copernicusconform" zijn.

Het valt echter niet te betwijfelen dat de regeringspartijen aandachtig in de gaten houden of de politieke evenwichten gerespecteerd worden. Al te moeilijke beslissingen worden vermoedelijk over de verkiezingen getild. Vooral de benoeming van een nieuwe chef Defensie ligt bijzonder gevoelig. Sp.a schuift Jean-Pierre Buysse naar voor, die het sp.a-plan voor de afbouw van het leger zou moeten uitvoeren. Voor de liberalen heeft Buysse niet genoeg ervaring met management en leiding en is hij te veel een man van het terrein, maar ze hebben niet echt een tegenkandidaat. Vermoedelijk komt de benoeming pas opnieuw ter sprake bij de regeringsonderhandelingen, wanneer er ook over de toekomst van het leger gepraat wordt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234