Zondag 24/10/2021

Paars plant nog minibesparing

De uittredende federale regering heeft een actieplan klaar om te voorkomen dat de begroting voor dit jaar ontspoort. Door het uitblijven van een nieuwe regering is de gebruikelijke begrotingscontrole niet gebeurd en volgens de voorlopige gegevens zou dat kunnen zorgen voor een gat van om en bij de 500 miljoen euro. Daarom stelt begrotingsminister Freya Van den Bossche vandaag een reeks bewarende maatregelen voor die bepaalde uitgaven bevriezen en andere bijsturen. Ondertussen bereidt de regering ook de nodige documenten voor om de uitgaven voor 2008 mogelijk te maken voor het geval er tegen eind dit jaar nog geen regering is. Daarvoor grijpt paars terug naar de techniek van de voorlopig twaalfden, waarbij elk departement maandelijks één twaalfde mag uitgeven van haar budget van het vorige begrotingsjaar. Van den Bossche is bovendien van plan om snel de begrotingsministers van de gewesten en gemeenschappen rond de tafel te roepen. Hoewel die van de administratie alle gegevens krijgen die nodig zijn om hun begrotingen op te maken en de normen die ze daarbij moeten halen al langer zijn vastgelegd, wil Van den Bossche een stand van zaken geven en zo nodig bijkomende afspraken maken.

B-H-V-trein eindelijk aan het rollen

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken begint volgende woensdag aan de bespreking van de wetsvoorstellen over de splitsing van de kieskring B-H-V. De Conferentie van Voorzitters van de Kamer nam gisteren het laatste obstakel weg voor de parlementaire behandeling van B-H-V, door met twee maanden vertraging de commissievoorzitters te verdelen over de fracties. Binnenlandse Zaken ging zoals verwacht naar CD&V, maar de fractie moet nog een voorzitter aanduiden. Wel staat vast dat die de commissie woensdag bijeenroept, ook al doorkruist de parlementaire procedure de regeringsonderhandelingen. Hoewel de voorstellen met hoogdringendheid moeten worden behandeld, zoals in de plenaire vergadering gevraagd door de Vlaamse meerderheid, wordt verwacht dat de Franstaligen alles zullen doen om de splitsing te vertragen. Ondertussen blijven Vlaamse en Franstalige liberalen en christendemocraten in het kader van het formatieberaad naar een vergelijk zoeken over B-H-V.

Raadslid Kapelle-o/d-

Bos van VB naar LDD

Gemeenteraadslid David Van Hecke van Kapelle-op-den-Bos stapt over van het Vlaams Belang naar Lijst Dedecker (LDD). Van Hecke werd in 1998 lid van de partij en hij zat namens de Vlaams Belang Jongeren een tijd in het nationaal partijbestuur. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij de enige VB-verkozene in de gemeenteraad. Van Hecke verlaat zijn partij omdat ze zich volgens hem te veel focust op haar 3V's (Vlaanderen, vreemdelingen en veiligheid) en te weinig oog heeft voor de economische en sociale vraagstukken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234