Zondag 20/06/2021

Abortus

Paars-groene meerderheid keurt omstreden abortusregeling eerste keer goed

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Kamercommissie Justitie heeft de veelbesproken hervorming van de abortusregeling een eerste keer goedgekeurd. Een ruime meerderheid heeft een compromis bereikt om onder meer de termijn naar achttien weken op te trekken. CD&V, samen met N-VA en Vlaams Belang tegenstander van de wijziging, vroeg een tweede lezing, zodat de commissie de tekst pas over enkele weken volledig kan goedkeuren. Pas daarna kan het voorstel voor groen licht naar de plenaire Kamer.

Over de versoepeling van de abortuswetgeving wordt al langer gediscussieerd. De stemming van vandaag was een belangrijke stap. Hoewel het verzet uit conservatieve en christelijke hoek de voorbije weken feller begon te klinken, bleef de meerderheid voor een hervorming ruim en stabiel. Socialisten, groenen, liberalen, PVDA-PTB en Défi hebben een compromis bereikt.

Als een vrouw haar zwangerschap wil afbreken, dan moet dat nu in principe binnen de eerste 12 weken van de zwangerschap gebeuren. Maar die termijn wordt opgetrokken naar 18 weken. Door de huidige termijn trekken jaarlijks nog zo’n 500 vrouwen naar Nederland om daar de vrucht te laten afdrijven.

De verplichte bedenktijd tussen de eerste afspraak en de ingreep wordt ook teruggebracht. Waar die nu op zes dagen staat, wordt dat 48 uur. Verder wordt abortus uit de strafwet gehaald, waardoor vrouwen niet meer vervolgd worden als ze buiten de toegestane termijn hun zwangerschap afbreken. “De circa 500 vrouwen per jaar die nu te laat zijn met hun vraag, kunnen met dit voorstel in ons land terecht”, zegt Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a). “Voor hen voorzien we gespecialiseerde zorg.”

Artsen zouden mogen weigeren, maar moeten een patiënt dan doorverwijzen. Zij kunnen wel nog vervolgd worden als ze tegen de wet ingaan.

Wie een vrouw de toegang tot een abortuscentrum verhindert of haar foute informatie meegeeft, riskeert een jaar cel.

De stemming in de plenaire zitting van het parlement volgt pas later. In het parlement bezetten de partijen van deze meerderheid samen 90 van de 150 zetels.

Niet eenvoudig

De termijn verlengen tot achttien weken mag eenvoudig klinken, in de praktijk is het best ingrijpend. Tot twaalf weken kan een abortus met een relatief eenvoudige ingreep: een zuigcurettage, waarbij de baarmoeder met een smal buisje wordt leeggezogen. Na die termijn is dat niet meer mogelijk en moet een vrouw daadwerkelijk bevallen, wat emotioneel zwaarder is.

In Nederland, waar abortus tot 22 weken zwangerschap kan, is een ‘instrumentele abortus’ mogelijk, onder gedeeltelijke of volledige verdoving. Daarbij wordt het vruchtje met instrumenten verkleind en uit de baarmoeder verwijderd. Artsen geven zelf aan dat het niet vanzelfsprekend is om die ingreep uit te voeren.

Of een verlenging van de termijn tot meer abortussen zal leiden, is onduidelijk. Sowieso ontbreken actuele Belgische abortuscijfers. De laatste gegevens van de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking dateren van 2011. Toen vonden iets meer dan 19.500 abortussen plaats.

‘Groot probleem’

De voorstanders van de hervorming zien dat een vrouw meer ruimte krijgt om zelf te beslissen. De andere partijen, waaronder N-VA en CD&V, vinden dat de nieuwe wijzigingen er worden doorgejaagd. Terwijl de abortusregeling nog maar een jaar geleden versoepeld is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234