Zaterdag 08/05/2021

'Paar jaar Washington zegt me wel wat'

Hij heeft koorts en zijn vriendin kan elk moment bevallen. VRT-journalist Robin Ramaekers moet het even rustig aan doen, al ligt dat niet in zijn aard. 'Ik vraag me voortdurend af of het toch niet mogelijk zou zijn om Gaza binnen te raken. Dat is nu toch echt de place to be.'

door Sofie Vanden Bossche

Hoe bent u in de media

terechtgekomen?

"Via de illegale studentenradio die we oprichtten op de VUB. Die werd binnen de kortste keren uit de lucht gehaald, maar het was mijn eerste wapenfeit in de media. Daarna ben ik er verder ingerold, al tijdens mijn studie. Ik heb nooit de droom gekoesterd om journalist te worden. Ik had vroeger andere ideeën over mijn toekomst, maar nu ben ik heel blij met wat ik doe."

Welke kranten en tijdschriften werden er bij u thuis gelezen?

"Eerst en vooral het onvermijdelijke Het Belang van Limburg, en ik herinner me dat daar afwisselend De Morgen en De Standaard bijkwam. Humo was er ook al van zolang ik me herinner, en af en toe Knack."

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

"Op de redactie lees ik alles. Privé is De Morgen mijn krant. Op internet lees ik vooral De Standaard en buitenlandse kranten als NRC, de Volkskrant, The Independent, The New York Times, ... Op café lees ik vooral Franstalige kranten als Le Soir en La Dernière Heure. Magazines lees ik minder. Soms Humo, soms Knack, soms Wallpaper en afhankelijk van wat erin staat The New Yorker."

Wat is uw mooiste herinnering in de media?

"Mijn reportages vanuit Zimbabwe en Birma blijven nazinderen omwille van het feit dat het niet evident was om er binnen te raken. De voldoening is des te groter als je er dan wél in slaagt. De reportages over de cycloon en de opstand in Birma kregen dan ook veel exposure. Momenteel vraag ik me voortdurend af of het toch niet mogelijk zou zijn om Gaza binnen te raken. Ik denk dat elke eigenzinnige journalist daar nu wil zijn."

Wat is uw slechtste herinnering?

"Dat is een persoonlijke bespiegeling. Voor mijn eerste echte buitenlandse opdracht trok ik na de tsunami naar Sri Lanka. We hebben er drie dagen en nachten als gekken gewerkt, met als resultaat dat we de vierde dag compleet kapot waren. De camera- en geluidsman gingen daarna naar huis, maar de VRT belde me om te vragen of ik langer wou blijven. Ik zag het niet zitten om er zonder mijn ploeg te blijven. Ik ben toen naar huis vertrokken en heb er spijt van gehad. Dat doe ik niet meer. Het was gewoon een kwestie geweest van een paar uur slapen, en ik had het weer zien zitten."

Hoe zou u uw job omschrijven?

"Als heel intens en constant aanwezig. Eigenzinnigheid vind ik ook heel belangrijk, al merk ik dat dat steeds meer in het gedrang komt. Ik vind het belangrijk om het nieuws te benaderen op een andere manier dan de meeste mensen dat spontaan zouden doen."

Wat is het eerste medium dat u 's ochtends raadpleegt?

"Het internet, een paar nieuwssites."

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

"Ook het internet. Aan de andere kant kan ik die goede ouderwetse papieren krant niet missen. Ik zou niet kunnen zonder De Morgen met zijn eigen fotografen en eigen buitenlandse verslaggeving, ik wil niet dat mijn krant verandert in iets waar ik me niet meer in kan vinden. Dan hoeft De Morgen niet meer voor mij."

Wie bewondert u in de media?

"Een paar mensen. Rudi Vranckx ligt voor de hand. Hij kent zijn vak door en door, ik heb er bewondering voor dat hij zijn job altijd weer heel consciëntieus én eigenzinnig doet. Johan Depoortere heeft voor mij het aura van de grand reporter, ik zal hem missen als hij weggaat. Van Tim Pauwels bewonder ik het schijnbare gemak waarmee hij live politieke situaties analyseert. En cameraman Daniel Demoustier voor zijn gedrevenheid."

Wat zou u doen als u niet in de media zou werken?

"Geen idee. Vroeger dacht ik dat ik iets met theater zou gaan doen, maar nu... Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen dan wat ik nu doe."

Is er een ambitie die u per se wilt verwezenlijken?

"Er zijn een paar dingen die ik zou willen proberen, en gà proberen. Aan Panorama wil ik me wel wagen, als ik een onderwerp vind dat me ligt. Documentaires zou ik ook graag maken. Ik zie me ooit nog wel een jaar loopbaanonderbreking nemen om me met één documentaire bezig te houden. En ik zou niet nee zeggen als ze me zouden vragen om een paar jaar als correspondent naar Washington te gaan."

Wat doet u in uw vrije tijd?

"Lezen, naar het café gaan, door Brussel wandelen, ... Al zullen een paar van die dingen vandaag of morgen vervangen worden door luiers verversen en zo."

Ik zie me ooit nog een jaar vrij nemen om één documentaire te maken

1975 geboren in Hasselt.

1993-1999 studeert Germaanse en theaterwetenschappen aan de VUB, trekt ondertussen twee keer een jaar de wereld rond en werkt voor Brieven uit de wereld op Studio Brussel.

2000 gaat aan de slag op de nieuwsdienst van 4FM.

september 2001 begint via een journalistenexamen op de nieuwsdienst van de VRT, maakt reportages voor Het journaal, Terzake, Nova, ...

n Robin Ramaekers: 'Eigenzinnigheid is heel belangrijk in dit vak.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234